Wanneer je een wandeling maakt door de Hoge Rielen loop je niet alleen door een natuurgebied. Het is een voormalig militair domein en tegenwoordig is het een verblijfsdomein voor jongeren. Je loopt gewoon over het terrein tussen de verschillende gebouwen en kampeerplekken door. Kijk dus niet vreemd op wanneer je deze wandeling maakt en je allerlei jongeren tegen komt.


Download GPX track - Hoge Rielen

Bij de hoofdingang is een parkeerplaats en daar is ook de start van een ruim 9 kilometer lange wandeling. Je loopt door het bos, langs enkele vennen en poelen, over heide en zelfs door stuifzandduinen. Kortom alle landschapstypes van de Kempen kom je hier tegen tijdens de wandeling!

IMG_20190220_140812IMG_2527

De route staat duidelijk aangegeven met grijze paaltjes met een groene bovenkant. Fout lopen is haast onmogelijk want bij elke bocht staat wel een paaltje.

IMG_2528IMG_2529

Je komt onderweg allerlei gebouwen tegen, waarschijnlijk ook nog enkele gebouwen van toen het een militair domein was.

Wat meteen opvalt is dat de houtduiven erg schuw zijn, ze vliegen massaal op zodra ze je zien. Niet zo vreemd, want tijdens de gehele wandeling kwam ik maar liefst 6 plukplaatsen tegen van roofvogels. Op de plukplaatsen waren allemaal houtduiven kaalgeplukt voordat ze opgegeten zijn door de roofvogel.

IMG_2537IMG_2587IMG_2592

De natuur krijgt op sommige plekken de gelegenheid om rust te vinden. Door middel van borden zijn bepaalde gebieden aangemerkt als ontoegankelijk.

IMG_2538IMG_2540

Na 2 kilometer kom je bij het Kikkerkwartier. Loop ook zeker even over de hout vlonders want met een beetje geluk moet je hier zelfs door het water lopen. Aan de rand van het Kikkerkwartier staat de els volop in bloei.

IMG_2542IMG_2543

Na het Kikkerkwartier loop je weer door het bos richting de heide. Een erg fraai gebied waar het goed vertoeven is als de zon schijnt! Je hebt op de heide grote kans om sporen van reeën te vinden.

IMG_2555IMG_2559

Blijf ook zeker even stilstaan wanneer je over of aan de rand van de heide loopt. Je hoort de dennenappels ‘knisperen’ wanneer ze open gaan staan vanwege de zon (en dus het droge weer).

IMG_2558

Wanneer je over het rechte pad loopt na het grote heideveld kom je allerlei hoopjes zand tegen. Het zijn de sporen van de driehoornmestkevers die gangen graven om eitjes te leggen met daarbij konijnenkeutels.

IMG_2564

In de verte zie je al de stuifzandduinen liggen, maar de route slaat hier eerst af naar rechts om een klein stuk door het bos te lopen.

IMG_2571

Na het bos kom je weer bij de stuifzandduinen uit en dit maal loop je over enkele duinen heen. Het gebied is hier erg heuvelachtig.

IMG_2573IMG_2575

Na de heuvels en duinen loop je weer door het bos en je komt nu bij de Spiegelaar uit. Op een zonnige dag met een blauwe lucht komt de naam van dit ven helemaal tot zijn recht.

IMG_2579

Kijk tijdens het wandelen ook omhoog want de kans is groot dat je ‘miauwende’ buizerds ziet zweven op de thermiek.

IMG_2583

Bij het Diels Diep sla je rechtsaf en je hebt vanaf het pad een mooi uitzicht op het ven.

IMG_2586

Je komt nu weer dichter bij de hoofdingang en er staan dus ook meer gebouwen langs de diverse paden en wegen.

Nog voor je een weg moet oversteken loop je over enkele heuvels. Het is even flink klimmen om over deze heuvels te komen.

IMG_2588IMG_2590

Wanneer je de weg bent overgestoken (sporadisch rijden hier auto’s aangezien het domein autoluw is) loop je langs de sportvelden om vervolgens de weg te volgen.

IMG_2591

Tenslotte loop je weer door het bos richting de hoofdingang.

IMG_2593

Het is een ietwat vreemde route om zo over een domein te lopen waar allerlei gebouwen staan om te overnachten en te kamperen. Maar de route is erg afwisselend en je komt van alles tegen onderweg qua soorten landschappen. Waarschijnlijk kun je deze route beter mijden wanneer de scholen vakantie hebben en het hier dus overvol met jongeren is.