In de buurt van Leopoldsburg ligt de Gerheserbossen en heide. Een ruime eeuw geleden was het een groot heidegebied en is met de opkomst van de mijnen beplant met dennenbomen. Het hout van de dennenbomen werd gebruikt om de mijngangen te stutten.

Gelukkig is er nog een klein beetje heide te vinden en krijgt de heide ook steeds meer ruimte in het gebied.

Vanaf de parkeerplaats bij zwembad De Merel kun je de 7 kilometer lange wandeling door het gebied starten.


Download GPX track - Gerheserbossen en heide

Meteen na de parkeerplaats loop je het bos in en je ziet meteen heel veel dennenbomen staan. Daarnaast liggen de paden nu vol met dennenappels. Sommige dennenappels zijn flink toegetakeld, waarschijnlijk door een eekhoorn.

IMG_2891IMG_2893IMG_2897

Na ruim een kilometer kom je steeds meer heide tegen. Links en rechts van de paden groeit er volop struikheide en als je goed kijkt kom je misschien een koningin hommel tegen.

De koningin is op zoek naar een goede plek om een hommelnest te starten.

IMG_2900IMG_2916

Je passeert een informatiebord over het gebied en vervolgens sla je linksaf en je loopt nu over een groot heideveld. Tussen de heide groeien allerlei korstmossen zoals rendiermos.

IMG_2922IMG_2923IMG_2924

Je lijkt de heide even te verlaten waarbij je uitzicht hebt op een groot grasveld en vervolgens loop je weer over de heide. Na de heide kom je uit bij Den Tus, een ven.

IMG_2929IMG_2943

Aan de rand van het ven kwam ik een oranje berkenspanner tegen. Een soort die je in het vroeger voorjaar kunt zien vliegen in de buurt van berkenbomen. Wanneer je de vlinder ziet vliegen snap je ook meteen waarom deze oranje berkenspanner genoemd wordt.

Via een smal pad verlaat je het ven en je loopt weer door het bos. Als je goed kijkt zie je een soort van greppels tussen de bomen liggen. Deze greppels zijn gegraven om zo de bomen beter van water te kunnen voorzien.

IMG_2946IMG_2947IMG_2949

Net voordat je aan de rand van het bos gaat lopen kom je heel veel adelaarsvarens tegen. Ze kunnen wel meer dan anderhalve meter hoog worden! Na de varens loop je aan de rand van het gebied om vervolgens weer het bos in te lopen.

IMG_2951IMG_2952

In het gebied waar je nu loopt kom je opvallend veel kamperfoelie tegen. Het zal er erg lekker ruiken wanneer de kamperfoelie volop in bloei staat!

IMG_2954IMG_2955

In de verte zie je rechts een open terrein liggen met wat heide, het gebied is afgesloten voor wandelaars.

Bij een vochtig gebied sla je linksaf, hier kom je volop riet tegen. Het gebied waar je nu loopt was vroeger een schans als bescherming tegen  plunderaars en rovers. Op de diverse borden kun je van alles lezen over de geschiedenis van deze schans.

IMG_2957IMG_2960IMG_2961

Aan de voet van de schans ligt een erg vochtig gebied, zodoende loop je over een lang slingerend plankenpad midden door het gebied.

IMG_2963IMG_2967

Na de schans en het vochtige gebied loop je een klein stuk over een soort van fietspad om vervolgens rechtdoor te lopen en het fietspad te verlaten. De paden zijn redelijk heuvelachtig. Vroeger lagen hier allerlei landduinen.

IMG_2968

Je passeert een grasveldje met een poel en als je goed kijkt naar de grond kom je misschien wel de zwart-rosse zandbij tegen.

IMG_2969IMG_2980

De route loopt nu verder door het bos en vrij snel daarna bereik je de parkeerplaats weer.

IMG_2983

Het is een zeer gevarieerde route met bos, heide, grasland en een ven! Deze route is zeker de moeite waard van het voorjaar tot najaar wanneer er van alles bloeit en vliegt!