Ten zuidwesten van de Regte Heide liggen diverse natuurgebieden waarbij je de Leij diverse malen passeert en mooi de overgang tussen bos en heide krijgt te zien.

De wandeling door Landgoed De Hoevens, Ooijevaarsnest en Halve Maan is 11 kilometer lang.


Download GPX track - Ooijevaarsnest, Landgoed de Hoevens en Halve Maan

Vanaf de parkeerplaats aan het Nieuwkerksbaantje start de wandeling en loopt eerst door het Ooijevaarsnest.

Meteen valt op dat hier erg veel adelaarsvarens groeien. In de winter liggen ze allemaal verdort op de grond, maar over enkele maanden komen de nieuwe bladeren weer uit de grond omhoog.

IMG_3016IMG_3017

Wanneer je over een breed zandpad loopt zie je aan de rechterzijde van het pad een klein heidegebied liggen.

Kijk ook goed naar het pad want de kans is groot dat je hier sporen aantreft van een ree.

IMG_3019

Je loopt nu verder door een wat open gebied waarbij je oude beukenbomen tegenkomt. De wortels zien er soms buitenaards uit!

IMG_3024IMG_3025IMG_3029

Wanneer je tussen de bomen loopt kijk dan goed rond, want je komt hier de boomklever tegen. Deze vogel kun je ook goed herkennen aan de roep; ‘Twiee twieee’.

IMG_3036

De route loopt parallel aan een beekje loop even rechtdoor en vanaf een bruggetje heb je een mooi uitzicht op de Leij. Loop vervolgens weer terug en sla linksaf om de route te vervolgen.

IMG_3040IMG_3044

Wanneer je tussen de bomen door kijkt zie je in de verte (3 kilometer verderop) de Sint-Willibrorduskerk in Alphen liggen.

Je loopt nu verder langs het stroomgebied van Leij en het is merkbaar een nat gebied. Op de oevers van de Leij kom je de grauwe gans tegen.

IMG_3046IMG_3047

In de buurt van Natuurkampterrein Landgoed De Hoevens kom je volop sporen tegen dat het voorjaar voorzichtig begonnen is. Wilgenkatjes, bloesem, en frisgroene bladeren in ontwikkeling.

IMG_3051IMG_3053IMG_3054

In het voor- en najaar kun je goed de temperatuurverschillen merken tijdens het wandelen. Op sommige plekken schijnt de zon en is het windstil, de temperatuur van deze plekjes is dan een stuk hoger dan de omgeving. Hier heb je dan ook grote kans om insecten te zien zoals de citroenvlinder in het vroeger voorjaar.

IMG_3068IMG_3070

Je steekt een soort van beekje over en de route gaat nu richting de Natuurbegraafplaats De Hoevens. Tussen de struiken zag ik een felgekleurd mannetje fazant zitten.

IMG_3071IMG_3096

Bij het verlaten van de natuurbegraafplaats zag ik nog een torenvalk wegvliegen.

IMG_3084

De route loopt nu verder over een breed zandpad en met enige regelmat heb je een mooi uitzicht.

IMG_3097IMG_3098

Je slaat vervolgens rechtsaf en de route komt nu steeds in het teken te staan van de heide. In de verte zie je de Regte Heide al liggen. Je steekt de Leij weer over en de paden zijn steeds meer begroeid met gras. Uiteindelijk kom je bij een kijkhut uit. Hier heb je een mooi uitzicht over het stroomgebied van de Leij en in de verte zie je Tilburg liggen.

IMG_3101IMG_3104IMG_3115

Vanuit de kijkhut heb je zicht op allerlei vogels zoals een grote groep kievieten.

IMG_3135

Na de kijkhut verlaat je de Regte Heide en in de verte zie je nog een grafheuvel liggen. Op de Regte Heide zelf kom je heel veel grafheuvels tegen.

IMG_3140

De route loopt nu richting de Halve Maan, een ven dat niet op een halve maan lijkt. Misschien is dat vroeger anders geweest.

IMG_3150

Wanneer je bijna bij de parkeerplaats bent steek je tweemaal een beekje over en uiteindelijk kom je bij de parkeerplaats uit.

IMG_3158

Tijdens de wandeling krijg je allerlei landschappen te zien; bos, beekdal en heide. Daarnaast is ook goed te merken dat het ene gebied een stuk vochtiger is dan het andere. Een ideale route van het voorjaar tot het najaar!