Tussen de dorpen Zammel, Oosterlo en Eindhout ligt het natuurgebied Zammelsbroek. Door het natuurgebied stroomt de Grote Nete.

Je loopt vanaf Zammel langs de Grote Nete en door het Zammelsbroek. Kortom een wandeling met veel water, kuilen en plassen, vochtige bossen en prachtige vergezichten. De wandeling is ongeveer 11 kilometer en start bij de Sint-Laurentiuskerk in Zammel.


Download GPX track - Zammelsbroek en Grote Nete

Na ongeveer 400 meter loop je het dorp uit en je loopt via een pad langs de achtertuinen richting de Schaapsdijk en Bergstraat. Even later loop je langs een sloot richting de Grote Nete. Je hebt hier meteen zicht op een van de vele kuilen en plassen die dichtbij de Grote Nete liggen. Hier is vroeger turf gewonnen.

IMG_20190308_112439IMG_3164IMG_3172

Bij de Grote Nete sla je linksaf en je blijft deze rivier ongeveer een kilometer volgen.  Met een beetje geluk kom je bloeiend klein hoefblad. Een plantje dat eerst bloeit alvorens het bladeren vormt.

IMG_3169

Na enkele honderden meters heb je een erg fraai zicht op de Grote Nete. De wilgen staan nu ook volop in bloei waarbij ze mooi geel kleuren.

IMG_3173IMG_3178

De diverse oude turfputten zijn veelal in particulier bezit. Diverse verbodsborden maken dat maar al te duidelijk wanneer je langs de turfputten wandelt. Bij een van de turfputten kwam ik de gele kwikstaart tegen.

IMG_3175

Na een kilometer langs de Grote Nete gewandeld te hebben steek je de Grote Nete over en je blijft de rivier nog 400 meter volgen.

IMG_3180IMG_3182

Je slaat nu rechtsaf en loopt over een soort van plankenpad door het Zammelsbroek. In het voorjaar en zomer staat het hier waarschijnlijk vol met allerlei bloeiende bloemen. Helaas waren er nu alleen strontvliegen te zien.

IMG_3186_vlieg

Terwijl je naar de Huisbroekstraat (zandpad) loopt heb je in de verte mooi zicht op nog meer bloeiende bomen.

IMG_3190

De route loopt nu over de Huisbroekstraat en deze blijf je anderhalve kilometer volgen.

Terwijl ik over dit zandpad liep dacht ik even een kievit te horen, maar even later bleek het om een gaai te gaan die het geluid van de kievit imiteert. Vanaf het zandpad kijk je uit op de diverse weilanden die waarschijnlijk in het voorjaar vol staan met pinksterbloemen.

IMG_3209IMG_3212IMG_3213

Je loopt nu een klein stuk in Eindhout over een verharde weg en je slaat vervolgens rechtsaf om weer door het Zammelsbroek te lopen richting de Grote Nete.

IMG_3214IMG_3216IMG_3219

Bij de Grote Nete aangekomen heb je zicht op de kerk en de huizen van Oosterlo.

IMG_3220IMG_3224

Je steekt de Grote Nete over via een smalle brug. Even opletten voor het verkeer, want het is echt een smalle brug.

Na ongeveer 300 meter sla je linksaf en je loopt over een zandpad het dorp uit richting het Zammelsbroek. De afgelopen maanden is er hard gewerkt in dit gebied want er zijn diverse bomen gekapt en de paden liggen vol houtsnippers en takken.

IMG_3225IMG_3226

Bij de Grote Nete sla je rechtsaf en je blijft de Grote Nete bijna 2,5 kilometer volgen. In het voorjaar en zomer moet het er erg fraai uitzien als de oeverplanten volop in bloei staan en er allerlei vlinders en andere insecten rondvliegen.

IMG_3230IMG_3241

Hoog in de lucht was een soort van ‘miauw’ te horen. Het waren twee buizerds die zweefden op de thermiek hoog in de lucht.

Terwijl je langs de Grote Nete loopt kom je allerlei natte graslanden tegen, waar in het voorjaar waarschijnlijk volop pinksterbloemen te vinden zijn.

IMG_3245

Na 2,5 kilometer verlaat je ter hoogte van het bruggetje de Grote Nete en je loopt nu weer richting het dorp Zammel toe.

IMG_3248IMG_20190308_134722

Na ongeveer 800 meter bereik je weer de parkeerplaats bij de kerk in Zammel.

Het is een erg mooie wandeling waarbij je erg lang parallel aan de Grote Nete kunt wandelen. Jammer genoeg was er bij de Grote Nete nog weinig te zien qua bloemen en insecten. Het is een ideale route voor in het voorjaar en zomer wanneer alles bloeit en er van alles rondvliegt!