Op en aan de rand van de Strabrechtse Heide zijn er erg veel wandelingen te vinden. Een ideale wandeling op een winderige dag is de stuifzandroute van 6 kilometer lang.

Je loopt door het bos, passeert het Meerlomeer en Kiezelven, ervaart de weidsheid van de Strabrechtse Heide en onderweg kom je van alles tegen. De ingrediënten voor een mooie wandeling die start bij de parkeerplaats aan de Heezerweg in Mierlo.


Download GPX track - Stuifzandroute (rode route) - Strabrechtse Heide

Vanaf de parkeerplaats loop je door het bos en in de verte zie en hoor je de auto’s en vrachtwagens voorbij rijden over de snelweg A67.

IMG_3287IMG_3288

Al vrij snel heb je links zicht op de open grote heidevlakte van de Strabrechtse Heide.

IMG_3289

Je loopt weer verder door het bos en hier valt meteen op hoe monotoon dit bos is.

IMG_3291IMG_3290

Gelukkig kom je toch nog bloeiende planten tegen zoals de rankende helmbloem.

Je passeert nu het Meerlomeer en in de verte zie je de snelweg weer liggen. Met een beetje geluk kom je hier bloeiende gaspeldoorn tegen en de zwarte specht!

IMG_3295IMG_3297IMG_3313

Na het Meerlomeer loop je door het bos richting de Strabrechtse Heide en vervolgens steek je een breed zandpad over richting het Kiezelven.

IMG_3322IMG_3327IMG_3328

Aan de sporen te zien, loopt hier ‘s nachts van alles rond bij dit ven. De route loopt nu verder over de Strabrechtse Heide en je hebt nu een fraai uitzicht over de heide.

IMG_3331

Kijk niet vreemd op als je een zwartgeblakerd veld tegenkomt. Hier is gecontroleerd het pijpenstrootje verbrand. Dit werd vroeger ook al gedaan, zodat het gras opnieuw begint uit te slaan en de schapen de jonge grassprietjes opeten. Hiermee wordt het groeien van het gras (pijpenstrootje) zoveel mogelijk voorkomen.

IMG_3332

Terwijl de zon heel even doorbrak hoorde je in de verte de boomleeuwerik en veldleeuwerik zingen!

IMG_3339

Het ziet er misschien vreemd uit, akkers midden op de heide, maar vroeger was dit heel normaal. De schapenmest werd gebruikt om de akkers aan de rand van de heide te bemesten. Staatsbosbeheer houdt deze traditie in stand waarbij de vogels en insecten hiervan kunnen profiteren. Want op de heide zelf is niet veel voedsel te vinden.

IMG_3341

Na de heideakkers ga je met de bocht mee naar links en in de verte zie je het stuifzand liggen. Jammer dat de route niet dichter bij het stuifzand komt (wat je wel zou verwachten gezien de naam van de route).

Maar op een winderige dag zoals vandaag kun je van een afstand wel mooi het zand zien stuiven!

IMG_3342IMG_3350

Vervolgens loop je richting ‘s-Heerenven. Verwacht hier geen groot ven, maar een laagte in het heidelandschap. Kijk ook af en toe omhoog want met het Beuven in de buurt komen er allerlei vogels overvliegen zoals kokmeeuwen.

IMG_3362IMG_3365

Via een heuvelachtig pad loop je langs ‘s-Heerenven en je passeert een berkenbos. Waar langs het pad uitwerpselen van een vos lagen waarin de botjes van een beest nog goed zichtbaar waren.

IMG_3369IMG_3370IMG_3371

Je loopt nu weer verder over een heideveld en je komt ook hier van alles tegen zoals een buizerd hoog in de lucht en een spin uit de wolfspinfamilie op het wandelpad.

IMG_3382IMG_3386

Dat het afgelopen dagen stevig heeft gewaaid is goed te zien wanneer je in de verte de snelweg en de parkeerplaats ziet liggen. Diverse bomen liggen hier op het wandelpad.

IMG_3388IMG_3390

Vervolgens kom je na 6 kilometer wandelen weer bij de parkeerplaats uit. Net voor de parkeerplaats staat de vroegeling massaal in bloei. Het is een klein bloemetje dat in het vroeger voorjaar bloeit, vandaar de naam vroegeling.

IMG_3392

De wandeling kun je het hele jaar door maken, mocht er niet veel te zien zijn qua insecten en planten dan kun je nog altijd genieten van de fraaie wolkenluchten en het uitzicht waarbij je kilometers ver kunt kijken. Maar van het voorjaar tot het najaar kom je hier vast ogen te kort, waarbij je in augustus kunt genieten van de bloeiende struikheide!