In de buurt van Reppel, Grote Brogel en Bree ligt de Vallei van de Abeek. De beek ontspringt in Meeuwen (militair domein) en wordt gevoed door regenwater. Niet zo gek dat door de neerslag van afgelopen dagen de beek vol water staat!


Download GPX track - Vallei van de Abeek (rode wandeling)

Vanaf de parkeerplaats aan de Monshofstraat in Reppel start de ruim 10 kilometer lange wandeling waarbij je de rode wandeling volgt, maar halverwege verlaat je tijdelijk de rode wandeling.

Je loopt vrij snel over een pad tussen de bomen door waar allerlei vrolijk gekleurde nestkastjes hangen.  Vervolgens slaat de route linksaf en het is hier al meteen drassig.

IMG_3410IMG_3412

De route loopt verder door een broekbos waarbij je over een plankenpad loopt. Nu er redelijk veel regen is gevallen de afgelopen dagen is het niet voor niks dat hier een plankenpad ligt!

IMG_3413IMG_3414

Met een beetje geluk kom je een rode eekhoorn tegen die hoog in de boom zit.

IMG_3417

Nadat je de Abeek bent overgestoken middels een bruggetje sla je rechtsaf. Je loopt nu langs de Abeek waarbij het pad erg modderig is. Hoge schoenen of laarzen zijn geen overbodige luxe!

IMG_3419IMG_3420IMG_3421

Ter hoogte van de Losbeek lijkt de beek een wilde rivier geworden. Het water stroomt hier erg snel onder het plankenpad door. Naast het vele water, kom je hier een zeldzaam plantje tegen met de naam goudveil. Het is een plantje dat aan de oevers groeit van schone beken.

IMG_3422IMG_3424

Na de Losbeek loop je aan de rand van de Vallei van de Abeek richting de Rozenstraat. Deze straat blijf je ongeveer 400 meter volgen en vervolgens sla je rechtsaf om over een zandpad te lopen.

IMG_3427IMG_3428

Vrij snel sla je linksaf en verlaat je de rode wandeling. Je loopt dit stuk twee maal, aangezien de route loopt als een acht.

Het is namelijk een te mooi stuk om over te slaan! Je loopt er over plankenpaden en je komt er van alles tegen. Zoals een vossenkeutel met afgebeten vleugelpennen, uitzicht op de Abeek, natte graslanden en nog veel meer!

IMG_3430IMG_3436IMG_3441

Uiteindelijk sla je op de T-splitsing linksaf en je blijft dit pad volgen tot aan de Reppelerweg. Op de kruising met de Hoogstraat sla je linksaf het zandpad in en je blijft dit pad volgen tot aan de zandgroeve.

IMG_3443IMG_3444IMG_3446

Het is jammer dat de route ruim een kilometer de Hoogstraat volgt. Nu het zo nat is kun je als wandelaar niet goed uitwijken voor de auto’s die hier rijden. Het enige wat je onderweg krijgt te zien zijn velden bedekt met plastic.

IMG_3447

Je slaat vervolgens linksaf en loopt vlak langs een huis over een pad richting de Abeek. In de verte zie je goed het hoogteverschil tussen de Abeek en de omliggende gebieden.

Daarnaast vallen de wilgen die nu in bloei staan goed op qua kleur.

IMG_3449IMG_3450IMG_3453

Je steekt vervolgens de Abeek over en ook hier is weer goed duidelijk hoeveel water er momenteel door de beek stroomt! Net voor je de Abeek oversteekt kom je de eerste bloemknoppen van het speenkruid tegen.

IMG_3454IMG_3455

Nadat je linksaf bent geslagen loop je over een brede zandweg en na ruim 100 meter passeer je een heidegebied. Het is opvallend dat er op zo’n korte afstand tussen de beek en heideveld zo’n groot verschil qua plantengroei is!

IMG_3456IMG_3457IMG_3459

Vanaf de zandweg heb je zicht op de vallei en in de verte zie je Reppel weer liggen. Kijk ook eens goed op de akkers, het ligt hier helemaal vol met stenen.

Je slaat vervolgens weer linksaf en loopt weer over het plankenpad. Dit pad heb je eerder ook al gevolgd.

IMG_3463

Na het plankenpad sla je rechtsaf en je loopt over een zandweg richting Reppel.

IMG_3464IMG_3465

Terwijl je richting Reppel loopt zie je goed de hoogteverschillen in het landschap. Uiteindelijk loop je bij de Monshofstraat over het pad met de gekleurde nestkastjes richting de parkeerplaats.

Enig minpunt van de route is de route over de Hoogstraat. Verder is het op en top genieten! Zeker een aanrader als straks in het voorjaar en zomer alles in bloei staat en er allerlei insecten rondvliegen bij de beek!