Ongeveer 8 kilometer over de grens met Nederland en België ligt Retie. In de buurt van Retie stromen allerlei beken zoals Klein Neetje, Goorneetje en Zwarte Neet die verderop de Kleine Nete vormen. Naast deze beken ligt er ook een gracht. Kortom, alle ingrediënten voor een mooie wandeling!


Download GPX track - Boeren langs de grote gracht - Retie

Vanaf de parkeerplaats bij Bistro & feestzaal de Pro-Portie start de 9 kilometer lange wandeling.

Je loopt via de N123 richting de Verbindingstraat en Klinkersbos. Vrij snel daarna sla je linksaf richting een breed zandpad en je ziet al vrij snel het gehucht Hodonk in de verte liggen.

IMG_3616IMG_3617

Je loopt hier tussen de weilanden en akkers en in de bermen kom je al allerlei bloemen tegen zoals paardenbloem en madeliefjes.

IMG_3618IMG_3620

Je slaat nu rechtsaf en je loopt over een soort van betonplaten weg, een eventuele auto hoor je aan het gehobbel goed aankomen!

IMG_3619

Nadat je de Langedijk bent overgestoken, kom je allerlei bloesem tegen! Even daarop sla je linksaf en je blijft nu het smalle pad naast de Gracht volgen.

IMG_3624IMG_3625

Je komt hier van alles tegen, uitwerpselen met verenpennen, hommelkoningin op zoek naar een geschikte plek voor haar nest, schrijvertjes en schaatsenrijders op het water en nog veel meer!

IMG_3632IMG_3633IMG_3640 

Na 300 meter kom je bij Klein Neetje uit, deze beek stroomt hier onder de Gracht door. Het verschil qua water is hier goed zichtbaar. Klein Neetje is mooi helder en de bodem van zand is duidelijk zichtbaar, het water van de Gracht lijkt erg donker en je kan met moeite iets van de bodem zien.

IMG_3641IMG_3643IMG_3645

De blauwe veren op een oude stronk vol met bekertjesmos laat zien dat je hier met wat geluk de ijsvogel kunt treffen! Dichtbij de beek staat ook een bord met een gezegde in het Reties dialect. Je komt tijdens de wandeling nog meer van deze borden tegen.

IMG_3642IMG_3646

Je loopt een klein stuk langs Klein Neetje en vervolgens sla je linksaf bij de Langedijk. Je loopt meteen rechtdoor waar de verharde weg linksaf slaat. De route loopt nu richting de Goorvijver (Watering) en voor je bij de vijver uitkomt kom je een groot aantal bloeiend klein hoefblad tegen.

IMG_3650IMG_3651

Bij de vijver valt meteen op dat aan de overzijde van de vijver de oevers begroeid zijn met heide. Dit moet ‘s zomers erg fraai paars gekleurd zijn als de heide in bloei staat!

Op en langs het water kom je allerlei watervogels tegen, zoals wilde eenden.

IMG_3658

Halverwege de ronde om de vijver kom je iets dubieus tegen. Kijk eens goed aan de rand van de vijver, want hier liggen een aantal dode kikkers die half opgegeten zijn, maar naast kikkers kom je er ook salamanders tegen. Wanneer je vanaf de kant naar de bodem van de vijver kijkt, zie je er nog meer dode kikkers liggen. Waarschijnlijk is dit een ‘slachtplek’ van de reiger, maar het grote aantal kikkers op de bodem van de vijver is mogelijk het werk van het Ranavirus. Ik heb dit dan ook aan de milieudienst van de Gemeente Retie doorgegeven.

IMG_3663IMG_3666IMG_3674

Je verlaat de oever van de vijver even en je loopt richting de snelweg. Dichtbij de snelweg loop je weer richting de vijver en je loopt nu over een modderig pad tussen de struik- en dopheide door.

IMG_3677

Na de heide verlaat je de vijver en je steekt twee bruggetjes over en je blijft nu de Gracht ongeveer 800 meter volgen om vervolgens de Gracht over steken. Daarna vervolg je de het pad parallel aan de Gracht voor nog eens 1500 meter.

IMG_3679IMG_3680

Wanneer de zon een beetje schijnt komen er allerlei insecten tevoorschijn zoals de zwart-rosse zandbij en de vroege wespbij.

IMG_3685IMG_3716

Net als bij Klein Neetje, valt bij Goorneetje op dat het water een stuk helderder is dan de Gracht.

IMG_3694

Na de ‘kruising’ tussen de Gracht en Goorneetje zie je in de verte wilgenbomen staan en een nat grasland liggen. Je steekt vervolgens de N123 over (deze straat is momenteel erg rustig want ze zijn aan de brug aan het werken tussen Retie en Postel).

IMG_3697IMG_3698

Je blijft nu het pad parallel aan de Gracht volgen waarbij je een halve cirkel om een camping heen maakt.

IMG_3701IMG_3702

Na de camping loop je iets verder van de Gracht af en uiteindelijk steek je de Gracht over ter hoogte van de Grachtstraat.

IMG_3704IMG_3717

Je loopt nog ongeveer 200 meter parallel aan de Gracht en vervolgens loop je aan de rand van Hodonk richting de Zwarte Neet.

IMG_3718IMG_3719

Uiteindelijk steek je de Zwarte Neet over en je loopt richting de parkeerplaats bij de bistro.

De wandeling heeft me positief verrast! De titel van de wandeling wekt een indruk van veel akkers en weilanden, maar je loopt veelal door natuurgebieden!