De Provincie Antwerpen organiseert al diverse jaren de “Wandeling van het jaar” verkiezing. In het jaar 2014 werd de Talanderwandeling uitgeroepen tot ‘Wandeling van het jaar”.

De route van 11 kilometer start bij Talander en loopt door de bossen met de naam Hoge Vijvers richting de grens met Nederland. Op de grens tref je nog allerlei kleine heideveldjes aan en vervolgens loopt de route weer door het bos terug naar Talander.

De route volgt de wandelknooppuntenroute: 1 – 2 – 90 – 97 – 10 – 8 – 6 – 3 – 4 – 1


Download GPX track - Talanderwandeling - Arendonk

Vanaf de parkeerplaats bij Talander loop je richting de start van de wandeling bij knooppunt 1 en je loopt hier het bos in. Meteen kom je een van de vele aardhommelkoninginnen tegen die op zoek is naar geschikte locatie voor haar nest.

IMG_3969IMG_3970

De route loopt door een gevarieerd bos met loof- en naaldbomen.

IMG_3985IMG_3986

Vervolgens loop je langs een groot open terrein en in de berm staan heel veel bloeiende wilgen. Een ideale plek om te kijken of je hommels en bijen ziet.

IMG_3992IMG_3995

Aan de rechterzijde passeer je een klein heideveld en op het pad kom je diverse sporen tegen van onder andere ree en waarschijnlijk wild zwijn.

IMG_3994IMG_4005

Ter hoogte van de grens met Nederland sla je rechtsaf en je blijft dit pad ongeveer 600 meter volgen. Je kan de route tijdelijk verlaten om een rondje om het Zwartven te lopen.

IMG_4006IMG_4008

Het is duidelijk dat hier afgelopen maanden flink gekapt is, maar gelukkig hebben de mieren daar geen last van. Ze liepen gewoon over het pad alsof er niets aan de hand was.

IMG_4013

Ter hoogte van de jeneverbessen, die ‘ingepakt’ zijn tegen vraat van het wild kun je even op adem komen op het bankje. Je komt hier naast heide en jeneberbessen nog veel meer tegen. Aardhommelkoninginnen die vol met mijten zitten maar ook grijze zandbijen.

IMG_4020IMG_4024IMG_4027IMG_4030

Wanneer je het heideveld passeert dat direct aan de grens ligt kun je in de verte het gebied zien liggen waar het Beleven ligt.

Vanaf een topje in de boom hoorde ik de roodborsttapuit zingen, deze trekvogel die overwintert in zuidwest Europa en Noord-Afrika komt halverwege de maand maart naar Nederland toe.

IMG_4046

De route slaat nu rechtsaf maar loop nog even een klein stukje naar links want hier kom je een grenspaal tegen. Vervolgens loop je langs voormalig munitieopslag ‘Kwartier Arendonk’.

IMG_4050IMG_4053

Nadat je rechtsaf bent geslagen doet de route erg denken aan de wandelpaden in de Nederlandse Kempen. Wat heidestruikjes, dennenboompjes, berkenbomen en pijpenstrootje.

IMG_4056IMG_4059

Het zijn ideale paden om te zoeken naar insecten die in de topjes zitten van kleine dennenboompjes en pijpenstrootje.

Tussen de nog relatief grauwe kleuren viel een oranje-zwart gekleurde sluipwesp erg goed op!

IMG_4103

Je passeert enkele oude boomstammen, een ideale plek om korstmossen te bekijken.

IMG_4111

Dat het voorjaar nu echt losgebarsten is, maakt de berkenboom goed duidelijk. De bladeren lijken haast uit de knoppen te schieten.

IMG_4113

De route loopt nu aan de andere zijde van de Bivakzone, een plek waar je kunt overnachten met je tentje.

IMG_4127

Je passeert nu een beekje dat helemaal bruin gekleurd is van het roestende kwelwater.

IMG_4131

Ter hoogte van Heideboerdeij Lusthoven loop je om een groot grasveld heen. En aan de randen van het grasveld kom je weer volop heidestruiken tegen.

IMG_4132IMG_4133

Een ietwat saai pad loopt nu richting knooppunt 1, maar als je goed kijkt kom je altijd wel iets tegen. Zoals de resten van een groenling, al zijn de veren knalgeel!

IMG_4134IMG_4135

Tenslotte loop je weer over een zandpad richting Talander.

Er valt van alles te zien onderweg, maar sommige stukken zijn toch wel erg lang over brede zandpaden. Een route die aan te beleven is van voorjaar tot najaar. In de winter zal de route tegenvallen vanwege de soms lange rechte stukken.