Op de website van Kempen.be kun je allerlei wandelingen vinden die door de Antwerpse Kempen lopen. Zo staat er ook de wandeling ‘Grenzeloos Poppel’ tussen, een wandeling van 8 kilometer. De wandeling start net over de grens in België en loopt over de Molenheide, door het gehucht Hulsel richting de grens met Nederland en tenslotte loop je over Landgoed Gorp en Rovert.
Download GPX track - Grenzeloos Poppel
Door de wegwerkzaamheden net op de grens is het even zoeken naar een parkeerplaats, maar normaal gesproken kun je de auto parkeren ter hoogte van Turnhoutsebaan 17-19, Goirle.
Je loopt richting België en na 50 meter sla je rechtsaf en vervolgens sla je weer rechtsaf. Je blijft nu dit pad volgen en van alle drukte bij de grens krijg je steeds minder mee. In plaats van auto’s krijg je steeds vogels te horen!
De krentenboompjes staan nu overal volop in bloei, erg fraai als je door het bos loopt en deze boompjes in bloei ziet staan.
Dat je door de Kempen loopt wordt al vrij snel duidelijk. Bij een zijweg zie je wat dennenbomen staan, maar ook struikheide en bosbessen.
De enige naaldboom die zijn naalden in het najaar laat vallen, de lariks, is druk bezig met het vormen van nieuwe naalden.
Op de kleine dennenboompjes die hier groeien kom je allerlei insecten tegen. Zoals het meeldauwlieveheersbeestje en nog veel meer andere soorten insecten.
Net zoals op heel veel plekken, zijn hier begin 1900 volop dennenbomen aangeplant voor de mijnbouw.
Midden op het wandelpad kwam ik een groepje mieren tegen die druk bezig waren om een rups of larve naar het nest te slepen.
Je slaat linksaf en het is een redelijk open gebied midden in het bos. Een ideale plek om insecten te spotten op de grassprietjes. Kijk ook goed in de lucht, want daar kom je misschien wel het gitje tegen.
Op het gras (pijpenstrootje) kom je soms iets van zwarte dingetjes tegen, het pijpenstrootjemoederkoren.
Als je voorzichtig met je schoenen over het gras en bladeren beweegt zul je zien dat er van alles wegspringt. In het voorjaar kom je kleine sprinkhanen tegen, doorntjes genaamd.
Wanneer je bij een grasland uitkomt, sla je linksaf en je loopt nu door het gehucht Hulsel. Momenteel zijn ze druk bezig om leidingen te leggen.
Bij een kwekerij kun je de witte kwikstaart zien, te herkennen aan zijn ‘kwik’staart.
Na het gehucht sla je op de T-splitsing schuin rechtsaf richting het bos. Via een kronkelend pad kom je op een voormalige stuifduin uit. Een heerlijke plek om even pauze te nemen op het bankje!
Van de stuifduin loop je richting de Rovertkapel aan de Beekseweg.
Na de Rovertkapel steek je de Rovertsche Leij over precies op grens en na 100 meter sla je linksaf. Hier wijk ik af van de originele route, want waarom over een verharde weg lopen als je ook lekker door het bos langs de Rovertsche Leij kan lopen.
Op enkele plekken kom je dichtbij het water. En vanaf de oever heb je een mooi uitzicht op het water.
Even later volg ik weer de originele route door het bos, langs de fusilladeplaats richting een groot grasland midden in het bos.
De originele route slaat op het einde van de weg bij een T-splitsing rechtsaf en blijft dit pad een kilometer volgen. Om de route aantrekkelijker te maken, sla ik een kruising voor de T-splitsing rechtsaf. Je loopt over een smal bospad en komt bij een recent aangeplant lariksbos uit. Hier sla je rechtsaf en linksaf en je blijft dit pad volgen.
Als je goed kijkt kom je een plukplaats tegen van een roofvogel.
Vervolgens sla je linksaf en rechtsaf om de originele route te volgen. Bij de Turnhoutsebaan sla je linksaf en je loopt naar het beginpunt van de route.
Het is een makkelijk te lopen route waarbij er veel te zien valt. Het stuk door Hulsel kan mogelijk vervangen worden door een meer aantrekkelijk stuk door het bos. Daarnaast loopt de route door een klein gedeelte van de Molenheide. Kortom, nog opties genoeg om de route aan te passen voor nog meer wandelplezier!