Op de website van Kempen.be kun je allerlei wandelingen vinden die door de Antwerpse Kempen lopen. Zo staat er ook de wandeling ‘Grenzeloos Poppel’ tussen, een wandeling van 8 kilometer. De wandeling start net over de grens in België en loopt over de Molenheide, door het gehucht Hulsel richting de grens met Nederland en tenslotte loop je over Landgoed Gorp en Rovert.


Download GPX track - Grenzeloos Poppel

Door de wegwerkzaamheden net op de grens is het even zoeken naar een parkeerplaats, maar normaal gesproken kun je de auto parkeren ter hoogte van Turnhoutsebaan 17-19, Goirle.

Je loopt richting België en na 50 meter sla je rechtsaf en vervolgens sla je weer rechtsaf. Je blijft nu dit pad volgen en van alle drukte bij de grens krijg je steeds minder mee. In plaats van auto’s krijg je steeds vogels te horen!

IMG_4625IMG_4626

De krentenboompjes staan nu overal volop in bloei, erg fraai als je door het bos loopt en deze boompjes in bloei ziet staan.

Dat je door de Kempen loopt wordt al vrij snel duidelijk. Bij een zijweg zie je wat dennenbomen staan, maar ook struikheide en bosbessen.

IMG_4627IMG_4629

De enige naaldboom die zijn naalden in het najaar laat vallen, de lariks, is druk bezig met het vormen van nieuwe naalden.

IMG_4630

Op de kleine dennenboompjes die hier groeien kom je allerlei insecten tegen. Zoals het meeldauwlieveheersbeestje en nog veel meer andere soorten insecten.

IMG_4631IMG_4632IMG_4637

Net zoals op heel veel plekken, zijn hier begin 1900 volop dennenbomen aangeplant voor de mijnbouw.

IMG_4641

Midden op het wandelpad kwam ik een groepje mieren tegen die druk bezig waren om een rups of larve naar het nest te slepen.

IMG_4642

Je slaat linksaf en het is een redelijk open gebied midden in het bos. Een ideale plek om insecten te spotten op de grassprietjes. Kijk ook goed in de lucht, want daar kom je misschien wel het gitje tegen.

IMG_4671IMG_4674
IMG_4652IMG_4668IMG_4676

Op het gras (pijpenstrootje) kom je soms iets van zwarte dingetjes tegen, het pijpenstrootjemoederkoren.

Als je voorzichtig met je schoenen over het gras en bladeren beweegt zul je zien dat er van alles wegspringt. In het voorjaar kom je kleine sprinkhanen tegen, doorntjes genaamd.

IMG_4675

Wanneer je bij een grasland uitkomt, sla je linksaf en je loopt nu door het gehucht Hulsel. Momenteel zijn ze druk bezig om leidingen te leggen.

IMG_4679IMG_4681IMG_4682

Bij een kwekerij kun je de witte kwikstaart zien, te herkennen aan zijn ‘kwik’staart.

Na het gehucht sla je op de T-splitsing schuin rechtsaf richting het bos. Via een kronkelend pad kom je op een voormalige stuifduin uit. Een heerlijke plek om even pauze te nemen op het bankje!

IMG_4684IMG_4685

Van de stuifduin loop je richting de Rovertkapel aan de Beekseweg.

IMG_20190409_130428

Na de Rovertkapel steek je de Rovertsche Leij over precies op grens en na 100 meter sla je linksaf. Hier wijk ik af van de originele route, want waarom over een verharde weg lopen als je ook lekker door het bos langs de Rovertsche Leij kan lopen.

IMG_4687IMG_4688

Op enkele plekken kom je dichtbij het water. En vanaf de oever heb je een mooi uitzicht op het water.

IMG_4691

Even later volg ik weer de originele route door het bos, langs de fusilladeplaats richting een groot grasland midden in het bos.

IMG_4700

De originele route slaat op het einde van de weg bij een T-splitsing rechtsaf en blijft dit pad een kilometer volgen. Om de route aantrekkelijker te maken, sla ik een kruising voor de T-splitsing rechtsaf. Je loopt over een smal bospad en komt bij een recent aangeplant lariksbos uit. Hier sla je rechtsaf en linksaf en je blijft dit pad volgen.

IMG_4702IMG_4703

Als je goed kijkt kom je een plukplaats tegen van een roofvogel.

IMG_4704

Vervolgens sla je linksaf en rechtsaf om de originele route te volgen. Bij de Turnhoutsebaan sla je linksaf en je loopt naar het beginpunt van de route.

IMG_20190409_135244

Het is een makkelijk te lopen route waarbij er veel te zien valt. Het stuk door Hulsel kan mogelijk vervangen worden door een meer aantrekkelijk stuk door het bos. Daarnaast loopt de route door een klein gedeelte van de Molenheide. Kortom, nog opties genoeg om de route aan te passen voor nog meer wandelplezier!