Grenspark Kempen-Broek strekt zich uit van Weert tot Maaseik en van Hamont tot Kinrooi. Aan de rand van dit grenspark ligt natuurgebied Tösch-Langeren, een broekbos, de Bosbeek en kleine weilanden voorzien van houtwallen. Met een combinatie van de rode, gele en oranje wandeling kom je op een totale lengte van ruim 12 kilometer uit!


Download GPX track - Tösch-Langeren

Vanaf een mini parkeerplaats bij een bankje of de grote parkeerplaats bij Kasteel Wurfeld start de wandeling. Je loopt over de Kapelweg richting de Wurfeldermolen. Ter hoogte van de Wurfeldermolenweg loop je parellel aan de Bosbeek en vervolgens sla je rechtsaf het open veld in. Het voelt niet prettig als je over een redelijk smalle weg moet lopen waar redelijk wat verkeer langskomt. Dus eenmaal op de zandweg is het genieten van het uitzicht!

IMG_4849IMG_4851

Je steekt een weg over en loopt langs Dienstencentrum Ter Engelen. Kijk hier goed rond, want twee eekhoorns lieten zich van erg dichtbij zien!

IMG_4875IMG_4884

De route loopt verder door het bos en je komt hier diverse citroenvlinders tegen. Je verlaat vervolgens het bos weer en loopt over een zandpad richting de Glazentrapstraat.

IMG_4891IMG_4892

Hier kom je gelukkig geen verkeer tegen en zodoende heb je alle kans om de vele paardenbloemen te bekijken en eventuele vlinders op de paardenbloemen te spotten.

IMG_4893

Nadat je een fietspad bent overgestoken loop je parallel aan een beekje. Het is een erg lang recht pad maar er valt van alles te zien. Zoals velden vol bloeiend koolzaad, moeder eend met haar pullen, broekbos, citroenvlinder die eitjes afzet op struiken en nog veel meer!

IMG_4894IMG_4895IMG_4899IMG_4900IMG_4903IMG_4906

Vervolgens zie je in de verte een grote waterplas liggen, hier sla je linksaf en ga ook zeker even via het klaphekje naar het water toe. Vanaf het bankje heb je een mooi uitzicht en in de verte zie je de ‘terreinbeheerders’ en allerlei ganzen.

IMG_4910IMG_4912

De route loopt verder over enkele bruggetjes, maar ook hier is te zien dat het al behoorlijk droog is.

IMG_4919

Na een dubbel klaphek sla je rechtsaf. Heb je lage wandelschoenen aan, dan heb je een probleem want in tegenstelling tot bij de waterplas is het hier kletsnat! Het pad staat vol water en even verderop heb je geluk als er enkele blokken hout liggen waar je over het water kan stappen.

IMG_4940IMG_20190416_135119

Ondanks de natte paden kom je er volop doorntjes tegen, het zijn kleine sprinkhanen. Je hoort ze massaal wegspringen als je voorzichtig met je voet over de grond beweegt. Naast doorntjes kom je er ook boomkikkers tegen. Ze zitten vaak op bramenstruiken, maar soms ook gewoon midden op het pad. Dus kijk goed uit waar je loopt!

IMG_4934IMG_4939

Je steekt de Bosbeek over en hier kom je allerlei kleine percelen tegen die omringd zijn door houtwallen. In de weilanden kom je volop paardenbloemen en pinksterbloemen tegen.

IMG_4959IMG_4960

In de verte zie je de kerk van Neeroeteren en op de voorgrond staat een (nu) nog lege nestpaal voor ooievaars.

IMG_4956

Via brede zandpaden loop je tussen de akkers door en vervolgens steek je de Diestersteenweg over. Het valt meteen op dat het gebied hier een stuk droger is dan aan de zuidzijde van de Diestersteenweg.

IMG_4964

Kijk niet gek op als je een vlinder ziet vliegen die lijkt op een tropische vlinder. Het is de koninginnenpage, een inheemse soort die profiteert van veranderende klimaat.

IMG_4983

Net zoals in veel andere gebieden kom je ook hier nog volop stormschade tegen. Reusachtige populieren zijn als dominosteentjes omgevallen. Een voordeel, de prikkeldraad hangt nu meters hoog in de lucht dus een omweg is zo gevonden.

IMG_4988IMG_4989

Via een bruggetje steek je de Witbeek over en even later loop je parallel aan de Witbeek.

IMG_4990IMG_4991

Kijk ook zeker even omhoog, want met wat geluk hoor en zie je drie buizerds hoog in de lucht.

IMG_5003

Aangezien het bruggetje op instorten staat is het slim om een omweg te lopen. In plaats van parallel aan de Witbeek te lopen steek je deze over en sla vervolgens rechtsaf op de T-splitsing. Sla vervolgens linksaf op de kruising en vervolg dan de route weer.

IMG_5006IMG_5007IMG_5012IMG_5015

Het tweede bruggetje hoef je niet over te steken, dus hiervoor hoef je geen andere route te zoeken.

Kijk ook zeker even naar de bloeiende pinksterbloemen en grote muur want de kans is groot dat je er een oranjetipje ziet vliegen. Wanneer de zon zich verscholen houdt achter de wolken kom je de vlinders met gesloten vleugels tegen op allerlei planten en struiken.

IMG_5013IMG_5018IMG_5021

Je loopt nu langs industrieterrein Jagersborg richting de Diestersteenweg.

IMG_5016IMG_20190416_152547

Vrij snel sla je linksaf en en je blijft nu dit brede zandpad volgen.

IMG_5023IMG_5024

Aan de stofwolken is goed te zien dat het land alweer erg droog aan het worden is. Ondanks de vele velden die gespoten zijn met glyfosaat, blijkt toch maar weer dat de natuur soms sterker is dan bestrijdingsmiddelen. Tussen het oranje gras staan er groene pollen gras alsof er niets aan de hand is.

IMG_5026

Je loopt nu om het gebied heen van Kasteel Wurfeld richting de kruising Kapelweg – Wurfelderweg.

Je krijgt niet de indruk dat je door een natuurgebied loopt, maar meer op de overgang tussen landbouw en natuur. Gelukkig valt er van alles te zien zoals eekhoorns, koninginnenpage en heel veel citroenvlinders, oranjetipjes en witjes. Deze route is een aanrader als er van alles valt te zien, want voor het landschap zelf is het niet echt een mooie route.