De wandeling door natuurgebied Kindernouw heb ik twee jaar geleden al eens gemaakt. Het was toen eind maart en nu bijna eind april. Het verschil is erg groot met wat je onderweg allemaal tegenkomt. Velden vol pinksterbloemen en paardenbloemen en heel veel vlinders!


Download GPX track

Vanaf de P+R in Lille loop je via de Achterstenhoek richting de ingang van het gebied. Wanneer je het gebied eenmaal bent ingelopen is het meteen erg rustig, je hoort alleen de vogels fluiten.

IMG_5250IMG_5251

Het verschil van één maand is nu erg duidelijk te zien, het groen spat van de omgeving af. De verse bladeren lijken haast uit de takken te schieten.

Als je goed kijkt tussen de struiken kom je volop bruine kikkers tegen.

IMG_5252

Aan de sporen kun je zien dat het begin van deze wandeling erg nat kan zijn. Met deze hoge temperaturen is het nu erg prettig wandelen en kom je nergens meer plassen tegen op de paden.

Net nadat ik een foto heb gemaakt van een landkaartje schiet er één meter verderop een mol uit een holletje en pakt wat wormen en ‘hup’ de mol is weer verdwenen onder de grond. Geweldig om te zien!

IMG_5259IMG_5263IMG_5267

Je steekt de Saerensloop over en je ziet weilanden met volop bloeiende pinksterbloemen en paardenbloemen. Er vliegen ook heel wat vlinders zoals oranjetipje, witje en citroenvlinder.

IMG_5268

Net voordat je de Saerensloop verlaat kijk goed rond want hier kom je de vuurjuffer tegen. Een rode juffer (kleine libel) met zwarte poten.

IMG_5269

De route gaat verder over een breed pad en het bos lijkt ook hier ontploft met verse groene bladeren.

IMG_5277

Ter hoogte van de Snaersdijk sla je rechtsaf en je blijft dit brede pad een tijdje volgen. Vanaf het pad heb je zicht op diverse weilanden met pinksterbloemen en paardenbloemen.

IMG_5287IMG_5289

Halverwege dit pad steek je de Bosbeek over. Een beek die duidelijk vol ijzer zit vanwege de roestbruine kleur.

IMG_5291

Op de T-splitsing sla je linksaf en ook hier loop je over een breed zandpad. Je passeert een motorcrossterrein en diverse privé stukken natuur.

IMG_5293IMG_5295

Vervolgens sla je op een T-spliting linksaf en je steekt weer de Bosbeek over.

IMG_5297

De weilanden staan ook hier overvol met pinksterbloemen en paardenbloemen.

Je slaat nu linksaf en je loopt over een smal pad langs diverse vijvers.

IMG_5303IMG_5318

Waar je over het brede zandpad met een redelijk tempo kon lopen, moet je hier zeker even rustig aan doen. Kijk maar eens op de diverse planten en struiken. Allerlei insecten kom je hier tegen zoals het elzenhaantje, twintigstippelig wilgenhaantje en elzenvlieg. Maar ook planten zoals salomonszegel en pinksterbloemen.

IMG_5309IMG_5313IMG_5316

IMG_5319IMG_5320

Na wat vaak een erg nat stuk is steek je een weiland over en je loopt verder door het bos.

IMG_5321

Op de wilgentakken kom je schuim tegen van het spuugbeestje.

IMG_5330

Je loopt nu even het gebied uit via de Broekzijstraat en na een klein stuk over een verharde weg loop je weer via een zandpad het gebied is.

Je passeert weer diverse weilanden vol bloeiende pinksterbloemen en paardenbloemen en op de kruising loop je rechtdoor. Je volgt nu het stuk wat je op de heenweg ook al gelopen hebt.

IMG_5332IMG_5343IMG_5352

Nadat je de Saerensloop weer bent overgestoken kijk dan goed rond, want hier kom je het zeldzame plantje muskuskruid tegen. Je zal er voor op je buik moeten gaan liggen maar ruik maar eens aan het plantje (ruikt naar muskus he?).

IMG_5357

Vervolgens loop je het gebied uit en via de Achterstenhoek loop je weer naar de P+R Lille.

Erg tof om dezelfde wandeling een maand later te maken in het jaar. Een groot verschil met eind maart als je kijkt naar de hoeveelheid vlinders en bloeiende planten.

Benieuwd wat de route brengt in de maanden juni t/m augustus als de kleine ijsvogelvlinder rondfladdert!