Vorig jaar november maakte ik al eens een wandeling door de gebieden Maay en Liskes. Dit keer heb ik de route uitgebreid en op enkele plekken andere wandelpaden genomen.

Zodoende ben ik op een nieuwe route uitgekomen van ruim 12 kilometer lang.


Download GPX track - Maay en Liskes (lange route)

Vanaf de parkeerplaats aan de Burgemeester Aartslaan start de wandeling waarbij je even naar de weg moet lopen om vervolgens rechtsaf te slaan. Je loopt nu parallel aan een beek.

IMG_5360IMG_5361

Op een T-splitsing loop je rechtdoor en je volgt even het fietspad om vervolgens rechts aan te houden over het zandpad. Je komt nu een van de vele bloeiende bremstruiken tegen, het geel knalt er bijna uit!

IMG_5363

Sla vervolgens rechtsaf en je komt nu op een idyllisch plekje uit. Een schuilhutje, bankje, stuw, beekje en de tijd lijkt hier even stil te staan. Het hier is erg stil, je hoort alleen water bij de stuw en de vogels die nu volop fluiten.

IMG_5367IMG_5397

Je komt hier al meteen ogen tekort! Van parende elzenhaantjes tot vuurjuffers tot bloeiende bittere veldkers.

IMG_5374IMG_5375IMG_5402

Nadat je de stuw bent overgestoken sla meteen rechtsaf en volg de geel groene markeringen. Je blijft nu de Beekloop volgen.

IMG_5445

Na ongeveer 500 meter verlaat je de Beekloop en loop je over een breed zandpad richting een kruising. Je steekt de kruising over en blijft dit zandpad volgen tot een T-splitsing.

Aan de rand van dit zandpad kom je volop struikheide tegen, maar ook bruine kikkers en viltvlekzandbij.

IMG_5411IMG_5412IMG_5414

Terwijl je over het zandpad loopt zie je in de verte het verkeer over de N613 rijden. Kijk ook zeker op de eikenbomen want je komt nu alweer de eerste aardappelgallen tegen.

IMG_5416

Vervolgens sla je linksaf en je loopt een stuk door het bos tot aan de Beekloop. Vervolgens volg je de Beekloop tot aan de stuw. Hier kom je vlinders tegen zoals het bont zandoogje en vogels zoals de gele kwikstaart.

IMG_5439IMG_5442IMG_5444

Vanaf de stuw heb je een erg fraai uitzicht op de Beekloop.

IMG_5451

Je volgt nu weer het zandpad en fietspad tot aan een T-splitsing en loop hier rechtdoor richting de beek.

Je blijft nu dit pad volgen waarbij aan de linkerkant de Pastoorsweijer ligt. Op de takken en struiken kom je de rupsen tegen van de phegeavlinder.

IMG_5466IMG_5470

Met een beetje geluk hoor én zie je de zwarte specht (zijn rode kruin valt goed op tussen het groen). Maar ook de koekoek liet zich horen.

IMG_5472-2

Er lijkt momenteel nog niet veel water in de Pastoorsweijer te staan.

IMG_5475

Het pad loopt richting de Burgemeester Aartslaan en je steekt vervolgens de weg over en vervolgt het pad.

Na rechtsaf en vervolgens linksaf te zijn geslagen kom je op een breed zandpad met fietspad uit. Je blijft dit pad volgen tot aan een woonhuis. Hier loop je vervolgens rechtdoor richting de voormalige viskwekerij.

Op het zandpad kom je de groene zandloopkever tegen, die wat probeert weg te lopen maar toch vrij snel een stuk zal vliegen om weg te komen.

IMG_5487

Vanuit de kijktoren heb je een mooi zicht op het gebied en de diverse vijvers (waar dit keer wel water in staat in tegenstelling tot november vorig jaar).

PANO_20190426_135937

Nadat je de vijvers hebt verlaten steek je de beek over en je slaat linksaf. Wanneer de zon schijnt kom je hier niet snel vooruit. Overal zie je libellen en vlinders vliegen! Zoals de vuurjuffer en het lantaarntje.

IMG_5507IMG_5513IMG_5527

Op een T-splitsing sla je rechtsaf en je loopt nu een halve ronde tot aan de beek.

Het is geen straf om hier te lopen met al die fraaie bloeiende bremstruiken.

IMG_5533IMG_5534

Als je goed kijkt kom je ook al de eerste bloeiende echte koekoeksbloem tegen. Terwijl je over het zandpad loopt passeer je een poel en uiteindelijk kom je weer bij de brug uit.

IMG_5553IMG_5557

Je steekt de beek over en op de T-splitsing hou je links aan. Je loopt nu aan de ‘achterkant’ van de vijvers waarbij je soms een glimp opvangt van de vijvers.

IMG_5545IMG_5548

De route gaat vervolgens rechtsaf en je loopt langs een (waarschijnlijk) uitgebaggerde beek. Hier heb je kans om het oranjetipje te zien vliegen.

Terwijl je richting een open gebied in het bos loopt kom je allerlei insecten tegen zoals een kniptor en bladhaantjes.

IMG_5567IMG_5573IMG_5579

Aan de rand van het open gebied is het opletten waar je loopt, want overal zie je bruine kikkers wegspringen. Eenmaal in het open gebied heb je kans om een levendbarende hagedis te zien.

IMG_5581IMG_5582IMG_5586

Als je goed luistert hoor je zacht getik wanneer je door het open gebied loopt. Het zijn wegspringende doorntjes (kleine sprinkhanen).

IMG_5591

Je loopt een stuk door het bos en vervolgens kom je op een breed zandpad met fietspad uit. Hier loop je richting de Burgemeester Aartslaan. Het lijkt een saai pad maar kijk maar eens goed rond, want met wat geluk zie je diverse rosse woelmuizen rondrennen!

IMG_5599IMG_5606IMG_5613

Na ruim 12 kilometer gelopen te hebben kom je weer bij de parkeerplaats uit. Doordat er zo veel te zien valt doe je al snel meer dan 4 uur over deze route!