Ongeveer 5 maanden geleden heb ik dezelfde wandeling gemaakt. Destijds was het nog herfst maar nu is het volop voorjaar.


Download GPX track - Mosbulten

Vanaf de parkeerplaats aan Olen start de 7 kilometer lange wandeling waarbij je door het bos, langs akkers en weilanden loopt maar ook langs beken.

Na het verlaten van de parkeerplaats loop je over een breed zand richting het bos. Je komt hier al veel sporen tegen van reeën en als je geluk hebt zie je in de verte reeën staan.

IMG_5622IMG_5624

Je loopt nu door de bossen die tevens ook waterwingebied zijn voor Brabant Water. Je komt daarom allerlei putten of meetpunten tegen in het gebied.

IMG_5629

Ook hier is het overduidelijk dat het voorjaar losgebarsten is. Frisgroene bladeren hangen aan de bomen en overal kom je insecten tegen zoals rode bosmieren, sprietmotten en nog veel meer andere soorten insecten.

IMG_5630IMG_5634IMG_5636

Op open plekken in het bos kom je nu volop vlinders tegen zoals oranjetipje, witje en citroenvlinder. Zodra de zon achter de wolken schuil gaat ‘verstoppen’ de vlinders zich en een citroenvlinder wil nog wel eens als een blaadje aan een takje gaan hangen.

IMG_5640

Op een van de vele dennenbomen kom je een smidse tegen van een specht. De specht stopt een dennenappel tussen de schors van de boom en kan dan probleemloos de zaden eruit hakken.

IMG_5643

Wanneer de zon weer schijnt zie je weer meteen allerlei vlinders zoals citroenvlinder en dagpauwoog.

IMG_5656IMG_5658

In de buurt van een groot weiland kom je nu libellen tegen zoals de vuurjuffer.

IMG_5664IMG_5673

Je blijft loopt nu langs akkers en weilanden om vervolgens heel kort door het bos te lopen. Langs het brede zandpad kom je de fraaie gewone vogelmelk tegen.

IMG_5684

Bij een poel/vijver hoor je zodra je dichter bij komt allerlei kikkers het water in springen.

IMG_5685

Je loopt nu verder langs de Beeksche Waterloop en hier ruikt het erg lekker. De brem staat hier namelijk volop in bloei!

IMG_5687IMG_5689

Vervolgens sla je linksaf en bij de Beeksche Waterloop sla je weer rechtsaf. Loop hier vooral niet te snel want je komt hier de rosse woelmuis tegen.

IMG_5698

Maar ook een koningin hoornaar. Dan is een hoornaar al een vrij groot insect, dan is de koningin nog een maatje groter!

IMG_5705

Nadat je rechtsaf bent geslagen in een soort van nieuw aangeplant bos, loop je al slingerend tussen de bomen door en langs een wat ouder bos richting een poel/vijver.

Je komt er van alles tegen zoals koekoeksbloem, eekhoorn en bont zandoogje.

IMG_5716IMG_5717IMG_5718
IMG_5720

Bij de Beeksche Waterloop kom je momenteel tientallen eendagsvliegen tegen. Als een soort helikopter vliegen ze boven het water om vervolgens eitjes af te zetten in het water. Met wat geluk kom je ook eendagsvliegen tegen op de struiken op de oever. Ze leven een jaar als larve in het water maar als volwassen dier maar enkele uren tot een dag. De naam is dus niet voor niets gekozen.

IMG_5743IMG_5769IMG_5778

Je loopt over een zandpad richting Olen (verharde weg) en deze blijf je volgen tot je linksaf slaat bij een bordje ‘Staatsbosbeheer’.

IMG_5796IMG_5797IMG_5800

Was het eind december al een mooi pad, nu is het nog fraaier!

Na dit mooie pad kom je bij het natuurcompensatiegebied uit. Je passeert hier twee aangelegde vennen (Heikantsven en Haverven). Bij het eerste ven hoor je volop groene kikkers kwaken en bij het andere ven kom je runderen tegen die een lekker bad nemen.

IMG_5809IMG_5812IMG_5816

Met wat geluk kom je ook de eerste kleine vuurvlinders tegen. Een opvallend gekleurd vlindertje.

IMG_5815

Half december was het al een mooie route en nu eind april is het alleen maar mooier! Jammer genoeg heb je wel grote kans om hier wildcrossers tegen te komen. Mocht je er tegen komen, stuur dan je melding vooral door!