Ruim drie jaar geleden heb ik een mooie wandeling gemaakt door de gebieden Sarven, De Banen, Kwegt en Wellensteijn.

Ter hoogte van het Sarsven waren ze toentertijd druk bezig met een herinrichting van het gebied. Er zijn enkele paden verdwenen, reden om de route vernieuwen!

Vanaf de dagcamping aan de Banendijk start de 12 kilometer lange wandeling. Je loopt naar een soort van speeltuin toe en vervolgens loop je door de bossen richting de Houtsberg om deze over te steken richting Wellensteijn.


Download GPX track - Sarsven, De Banen, Kwegt en Wellensteijn

De struiken hangen vol met draden en rupsen van de stippelmot.

IMG_6832IMG_6843

Ter hoogte van Wellensteijn slingert de route door het bosgebied. Je komt van alles tegen, gallen van een galmijt op de esdoornbladeren, zwavelzwam en met wat geluk zelfs een ree!

IMG_6847IMG_6848IMG_6851

Mocht je geen ree tegenkomen, dan kun je aan de diverse sporen zien dat er reeën actief zijn in het gebied. Naast reeën kom je ook een bosmierennest tegen.

IMG_6875IMG_6876

Het wandelpad parallel aan het kanaal zit vol met insecten zoals witte reus, citroenvlinder, smalle randwants, bruin zandoogje en nog veel meer!

IMG_6883IMG_6901IMG_6915

Met wat geluk kom je ook nog een nest van de specht tegen. Kijk goed, want soms steken de jonge spechten hun snavel naar buiten.

IMG_6920

Bij het kanaal sla je rechtsaf en je blijft het kanaal volgen. In de bermen kom je allerlei planten tegen en dus ook allerlei insecten!

IMG_6921

In de verte zie je de Kwegt liggen, hier liep vroeger een pad langs, maar helaas is dit wandelpad verdwenen.

IMG_6922

Sla zeker even linksaf waar je tussen de bramenstruiken naar het kanaal kan lopen. Kijk rustig rond, want er vliegt hier van alles zoals libellen, juffers, bijen, hommels, vliegen en vlinders!

IMG_6925IMG_6931IMG_6935

Ter hoogte van de beek sla je rechtsaf, je kan voor de beek rechts afslaan om naar de Kwegt te kijken. Schrik niet als je hier de restanten van een dode ree tegenkomt!

IMG_6943IMG_6946

Loop even terug naar de beek en sla vervolgens na de beek rechtsaf en blijf de beek volgen tot aan het fietspad. Een erg fraai pad want je komt hier diverse soorten libellen tegen zoals de vuurlibel, viervlek en oeverlibel.

IMG_6942IMG_6951IMG_6952

Sla rechtsaf op het fietspad en blijf het volgen tot aan Kwegt. Loop nu zeker even naar het uitkijkpunt en links onder het bankje kom je het nest van de aardhommel tegen.

IMG_6957IMG_6964

Loop nu weer terug over de Kwegt en sla bij een graspad rechtsaf. Je loopt nu tussen de akkers en weilanden door richting een klein bos. Via een slingerend pad door het bos kom je bij de Houtsberg uit.

IMG_6969IMG_6970

Steek de weg over en loop verder langs een beek richting het Sarsven. Vanaf een kijktoren heb je een mooi uitzicht op het gebied. Terwijl je staat te genieten van het uitzicht kijk ook zeker even naar de kijktoren zelf. Duitse wespen knagen hout van de kijktoren voor hun wespennest.

IMG_6977IMG_6980IMG_6982

De route gaat nu verder over een plankenpad en je ziet allerlei libellen vliegen. Te snel om te fotograferen, maar ze zien er erg fraai uit.

Vervolgens loop je door een kruidenrijk gebied en je komt hier de zeldzame harige ratelaar tegen.

IMG_6983IMG_6991

Je verlaat het Sarsven via de Visdijk en je hoort het typische “kr krrr krrr..” van de roodborsttapuit.

IMG_6997

Je passeert een vrij nat weiland dat vol staat met echte koekoeksbloemen. Vervolgens sla je rechtsaf en via een klaphekje loop je nu het begrazingsgebied van paarden in. Ze zijn erg nieuwsgierig, dus kijk niet vreemd op als ze achter je aan blijven lopen.

IMG_7004IMG_7006

Vervolgens verlaat je het begrazingsgebied via een klaphekje en je loopt richting de Kruisstraat om de beek te volgen richting de Banen.

IMG_7007IMG_7019IMG_7024

Er staat een mooie kijkhut bij de Banen, dus vergeet ook zeker niet je verrekijker mee te nemen.

Na de kijkhut loopt de route verder door het bos en ook hier heb je kans om een nest van de grote bonte specht tegen te komen.

IMG_7026

Ter hoogte van de Banendijk heb je nog een mooi uitzicht over de Banen en je steekt de weg over richting Houtsberg. Je passeert een ven en loopt parallel aan een beek.

Ook hier kom je allerlei dieren en planten tegen zoals houtlangpootmug en Sint Jacobsvlinder.

IMG_7028IMG_7030IMG_7036

Na de beek sla je rechtsaf en vervolgens sla je linksaf om langs een kleine heidegebied te lopen met een vijver. Hier groeit zonnedauw en kom je de zeldzame bruine korenbout tegen. Maar ook soorten zoals de hommelreus.

IMG_7062IMG_7064
IMG_7066IMG_7067

Na dit mooie gebied loop je verder door het bos van de dagcamping en ook hier kom je nog van alles tegen zoals de gewone bandspanner en geringde smalboktor.

IMG_7073IMG_7070

Na 12 kilometer gelopen te hebben kom je weer uit bij de parkeerplaats.

De aanpassing van de route is niet erg ingrijpend, daarnaast blijft het een erg fraaie route om te lopen! Waarbij je ogen tekort komt!