In het zuiden van de België dichtbij de Franse Ardennen ligt de gemeente Viroinval. Het is een streek vol kalksteenheuvels en rivieren zoals de Viroin en Eau Noire.
In het dorp Nismes kun je een wandeling maken van ruim 12 kilometer lang. De route loopt langs de Fondry des Chiens, naar Roche Trouée en Roch aux Faucons, langs de Viroin terug naar het startpunt van de wandeling.
Download GPX track - Fondry des Chiens, Roche Trouée en Roche aux Faucons
Vanaf de parkeerplaats aan de Rue Orgeveau in Nismes (Viroinval) start de wandeling. Je loopt vrij snel het gebied in en al meteen kom je diverse orchideeën tegen.
Via een heuveltje begroeid met allerlei planten zoals kleine pimpernel en ruige weegbree loop je naar de rotsen van Fondry des Chiens.
Aan de rand van de rotspartij heb je een fraai zicht over het gebied. Na een halve ronde om het gebied gelopen te hebben kun je de rotsen ook van onderuit aanschouwen.
Kijk goed rond terwijl je hier loopt want je komt allerlei zeldzame insecten tegen zoals het Tweekleurig hooibeestje en klein vliegend hert!
De route loopt nu zigzaggend naar een dal toe en ondertussen passeer je enkele jeneverbesstruiken en de zeldzame witte engbloem (die hier algemeen voorkomt).
In het dal loop je langs een weide vol met allerlei bloemen en het pad gaat nu weer omhoog richting een bos.
Langs het weiland kom je de gele morgenster tegen, een opvallende gele bloem.
Je passeert een typische kalkgrasweide op een heuvel waar diverse stenen liggen. Als je goed kijkt kun je hier ook fossielen zien liggen. Fossielen van koraal bijvoorbeeld.
Je loopt nu weer door het bos richting Roche Trouée. In het bos kom je volop sleutelbloemen tegen, maar ook lianen van heggenrank. Bij Roche Trouée heb je een mooi uitzicht over het gebied. Kijk ook goed rond naar de grond, want je komt hier allerlei insecten tegen zoals de gouden tor en Sint-jacobsvlinder.
De route loopt nu weer terug, maar je slaat niet rechtsaf, maar loopt rechtdoor op de kruising.
Wanneer de route richting de N99 loopt heb je een fraai zicht op de rotspartij aan de linkerzijde. Ook hier kom je weer zeldzame insecten tegen zoals de helmbloemvlinder.
Bij het informatiebord loop je rechtdoor en uiteindelijk kom je weer op dezelfde weg als de heenweg. Je loopt door het dal en na het dal loop je rechtdoor. Mochten er geen schapen grazen, sla je dan na het dal rechtsaf en sla vervolgens linksaf op het einde van het pad.
Doordat er schapen aan het grazen waren, was het niet mogelijk om de oorspronkelijk geplande route te lopen. De alternatieve route is de afzetting volgen en zo steil omhoog te klimmen.
Op de stenen kom je zonnende muurhagedissen tegen.
Kijk ook hier weer goed rond want er vliegen allerlei vlinders zoals groentje en boterbloempje.
Je loopt nu door een van de mooiste gebieden van de route. Je komt allerlei orchideeën tegen maar ook kleine tijm, slangenkruid en muurpeper.
De route loopt nu weer richting Rue Orgeveau en slaat vervolgens rechtsaf op de kruising.
Je loopt over een breed zandpad en het is nu merkbaar wat vlakker.
Ook hier kun je fossielen vinden van koraal, kijk vooral bij de plekken waar heel veel stenen in de berm liggen.
Terwijl je verder loopt naar Roche aux Faucons kom je allerlei planten tegen zoals bosanemonen en hengel.
Vanaf Roche aux Faucons heb je uitzicht op Carrière de Frimoye waarbij je de aardlagen verticaal ziet lopen.
Terwijl de route parallel loopt aan de Viroin kom je witte rapunzel tegen. Een zeldzame plant die hier vrij algemeen voorkomt.
Ter hoogte van de spoorbrug heb je een mooi zicht op de Viroin maar ook op de spoortunnel. Vooral op warme dagen voel je hier de koele lucht uit de tunnel waaien.
Je blijft nu parallel aan de Viroin lopen en als je goed kijkt zie je de zeldzame bosbeekjuffers vliegen. Maar ook de eenbes (te herkennen aan één bes in het midden van de plant met vier of vijf bladeren) kom je hier tegen.
De route verlaat even de Viroin en in de verte zie je weer een mooie heuvel liggen waarin de aardlagen goed zichtbaar zijn.
Op de T-splitsing loop je rechtdoor richting de Viroin. Neem gerust even pauze op het kiezelstenenstrand want het is een ideale plek om van de rivier maar ook van de rust te genieten!
Je loopt vervolgens weer terug naar de T-splitsing en slaat rechtsaf om de route te vervolgen.
De route volgt wederom de Viroin en het is hier merkbaar natter dan aan de andere kant van deze heuvel. Je komt ook weer allerlei insecten en planten tegen zoals wolfskers, rups van de grote beer en van de rietvink.
De Viroin buigt nu af naar rechts en je blijft het pad rechtdoor volgen. Je komt nu aan de andere kant van de spoortunnel uit en ook hier merk je goed dat er een microklimaat is door de wind die door de koele tunnel waait.
In het bos kom je allerlei bloemen en insecten tegen zoals een veld vol echte koekoeksbloemen, rondbandbeer en bloedrode kniptor.
Je passeert nu een groot veld waar je ook weer allerlei orchideeën ziet staan. Maar er zitten ook weer allerlei insecten zoals het bont dikkopje en hazelaarbladrolkever.
Een groepje paarse bloemen valt erg goed op midden in het veld. Het is namelijk bloeiende veldsalie.
Ook hier kom je aan de rand van het gebied jeneverbessenstruiken tegen.
Na dit mooie open stuk loop je over een verharde weg (Rue Orgeveau) richting de parkeerplaats. In de verte zie je nog maretakken hoog in de boom groeien.
Het is op de kaart maar een route van ruim 12 kilometer, maar in de praktijk kun je rekenen op zeker 14 kilometer. Voor deze wandeling kun je makkelijk een dag uitrekken, want je komt ogen tekort! Daarnaast heb je ook nog erg fraaie uitzichtpunten onderweg, kortom een erg fraaie wandeling!