In het noorden van de Franse Ardennen loopt de Maas midden door Givet. Vanaf de parkeerplaats aan de Maas kun je een wandeling maken van 4 kilometer lang.

De route loopt over de oude vestingwerken door natuurreservaat van de Pointe de Givet.


Download GPX track - Mont d'Haurs

Mont_d_Haurs

Door werkzaamheden was de nieuwe parkeerplaats afgesloten, maar de geheel nieuwe parkeerplaats aan de Maas zal een dezer dagen open gaan.

foto (2)

Vanaf de parkeerplaats loop je naar de Rue André Bouzy en al vrij snel loopt er een pad naar Tour Grégoire. De toren kun je niet beklimmen wat niet zo vreemd is als je ziet dat er van de trap vrijwel niets meer over is. Maar onder aan de toren heb ook al een fraai uitzicht.

PANO_20190605_111434

Na het fraaie uitzicht loop je een klein stukje terug om de route te vervolgen. Kijk goed uit waar je loopt want de kans is groot dat je de wijngaardslak hier tegenkomt!

foto (5)

De route loopt een klein stuk door het bos om vervolgens bij een groot veld uit te komen. Je loopt nu om dit grote veld heen waarbij het vals plat omhoog gaat.

foto (10)

Aan de rand van het veld groeien allerlei planten zoals wouw, ratelaar en Centaurie.

foto (9)foto (12)foto (13)

Net voor Relais du Mont d’Haurs Givet passeer je een bloemrijke weide met planten zoals Esparcette. Maar loop je verder door in het bos dan kom je allerlei orchideeën tegen zoals bleek bosvogeltje, vogelnestje en bergnachtorchis.

foto (16)foto (17)
foto (18)foto (19)

Dichtbij de top van Mont d’Haurs heb je een fraai uitzicht op de omgeving.

foto (20)

Op de top kom je weer allerlei planten en insecten tegen zoals gele morgenster, grote keverorchis, Otites formosa, kleine pimpernel en nog veel meer!

foto (24)foto (27)
foto (25)foto (26)

Vanaf de vestingmuren heb je diverse malen een fraai uitzicht.

foto (33)foto (35)

En ook bij de diverse uitzichtpunten kom je orchideeën tegen zoals de bokkenorchis en bleek bosvogeltje.

foto (41)foto (45)

Net voordat de route gaat afdalen heb je in de verte zicht op de Maas. Je passeert nu weer een bloemrijke weide waar je allerlei bloemen en insecten tegen kunt komen. Soorten zoals groot geaderd witje, blauwe breedscheenjuffer en reuzenhaan.

foto (48)foto (49)foto (53)

Terwijl de route steeds verder daalt passeer je een akker waar goed zichtbaar is hoeveel stenen er in dit gebied liggen.

foto (55)

In een bocht heb je uitzicht op Givet, de Maas en de nieuwe parkeerplaats.

PANO_20190605_132751

Na 4 kilometer gelopen te hebben kom je weer uit bij de parkeerplaats. Mooi om te zien dat er zoveel bijzondere soorten planten en insecten aan de rand van een dorp te vinden zijn! Zo is een cultuurhistorische plek ook meteen een natuurgebied geworden!