Het gebied in de gemeente Viroinval bestaat uit diverse kalksteenheuvels (tiennes). Een wandeling rond Tienne aux Pauquîs is ongeveer 7 kilometer lang en kun je starten vanaf het station Nismes of vanaf Tienne-Du-Loret.


Download GPX track - Le Tienne aux Pauquis

Les_Tienne_aux_Pauquis

Vanaf Tienne-Du-Loret loop je verder over de half geasfalteerde weg. Vrij snel kom je allerlei orchideeën tegen.

foto (1)foto (2)

Naast orchideeën kom je ook jeneverbesstruiken tegen.

foto (3)foto (4)

Links en rechts van een veldje liggen paden, beide komen vervolgens weer bij elkaar uit. Ideaal om het veldje van beide kanten te bekijken, want er valt heel veel te zien van orchideeën maar ook herfsttijloos.

foto (6)foto (8)
foto (7)

Onderweg kom je nog veel meer tegen zoals naaktslakken, wilde akelei, jeneverbesstruiken, nachtorchis en nog veel meer!

foto (14)foto (16)foto (17)

Vanaf de kruising daalt de route licht naar beneden en je komt hier planten tegen zoals venkel en witte engbloem.

foto (25)foto (26)

Kijk ook zeker in het gras want zo kwam ik een vlieg tegen uit de kameelhalsvliegen.

foto (27)

Naast bijzondere vliegen kom je nu ook massaal de boskrekels tegen.

foto (28)foto (29)

Je loopt nu aan de rand van de heuvel en misschien kom je wel een schaapskudde tegen die zorgen dat het gebied niet dichtgroeit.

foto (32)

Je loopt nu letterlijk over het gesteente van de heuvel en je hebt een fraai uitzicht op het gebied.

foto (36)foto (38)

Na dit mooie uitzicht loop je door het bos terug naar de zandweg die je eerder al volgde.

Je komt hier massaal buxus tegen, het zou de meest noordelijke streek zijn waar de wilde buxus (Buxus sempervirens) groeit.

foto (43)

Je blijft nu het pad volgen en langs het pad kom je weer van alles tegen zoals witte rapunzel, vogelnestjes (orchidee) en nog veel meer.

foto (47)foto (50)

Het pad daalt nu langzaam richting L’Eau Blanche en kijk goed naar de grond want tussen de diverse stenen kom je volop fossielen tegen van koraal en schelpen. Deze fossielen zijn ongeveer 300 miljoen jaar oud!

foto (64)foto (68)

Je loopt nu aan de rand van Tienne aux Pauquîs waarbij er heel veel bomen op en over het pad liggen. Het is dus klimmen, klauteren, kruipen tussen de takken en struiken door.

foto (70)foto (71)

Tussen het ontwijken van de omgevallen bomen kom je soorten tegen zoals stinkend nieskruid. Het is een plant uit dezelfde familie als de kerstroos.

foto (76)foto (77)

Sla zeker ook even rechtsaf op een T-splitsing. Je loopt nu door een warm en vochtig gebied met allerlei planten, insecten en stalactieten. De bosbeekjuffer zie je hier, maar ook het groot dikkopje en onder het spoortunneltje zie je kleine stalactieten hangen.

foto (79)foto (82)foto (84)

Terwijl het pad niet meer bezaaid ligt met bomen kun je weer ongestoord rondkijken en zo kom je weer van alles tegen zoals de rups van de ringelrups en een vrouwtje oranjetipje.

foto (87)foto (88)

Terwijl je een boerderij passeert kun je goed zien hoe de bodem hier is opgebouwd met stenen.

foto (91)

Via een steil pad loop je nu richting Roche à l’Homme. Je hebt vanaf de top een erg fraai uitzicht op de omgeving. Daarnaast kom je hier weer allerlei soorten en planten tegen zoals slangenkruid met distelvlinders, argusvlinder en nachtsilene.

foto (99)foto (100)foto (108)

Terwijl je van het uitzicht geniet heb je kans om de zeldzame koningspage te zien vliegen! Deze redelijk grote vlinder kan net als een vogel vliegen. De wind op de top van de heuvel is dus geen enkel probleem voor deze vlinder. En als je geluk hebt kun je de vlinder van dichtbij aanschouwen!

foto (102)foto (114)

Terwijl je de top van de heuvel verlaat kom je weer allerlei orchideeën tegen zoals de bokkenorchis.

foto (116)

Terwijl je weer enigszins afdaalt passeer je een klein bloemrijk gebied. Hier kom je volop vlinders, libellen en andere insecten tegen zoals de bruine eikenpage en blauwe breedscheenjuffer.

foto (117)

De route loopt verder over paden vol stenen waarbij je zelfs de gele trilzwam tegenkomt. Een soort zwam die vooral in het najaar en winter te zien is (wanneer het vochtig is).

foto (119)foto (120)

Na ruim 7 kilometer gelopen, gekropen en geklauterd te hebben kom je weer bij het beginpunt uit. Een erg fraaie en afwisselende route waarbij je vrijwel geen wandelaars tegenkomt! Daarnaast ook erg tof dat je tijdens het wandelen fossielen kunt vinden.