Drie jaar geleden heb ik fossielen gezocht én gevonden in de Eifel. Maar in de buurt van Viroinval leek het niet eenvoudig om fossielen te vinden. Want vindplaatsen zijn begroeid of er staan gebouwen op, kortom het leek erop dat er niets meer te vinden is.
Maar al snel bleek tijdens mijn wandelingen in de buurt van Viroinval dat er toch nog fossielen te vinden zijn. Als je maar goed kijkt en regelmatig wat stenen opraapt, bekijkt en vervolgens weer teruggooit omdat het geen fossielen bevat. Maar na regelmatig wat stenen opgeraapt te hebben kom je vast en zeker fossielen tegen.
Maar wat kun je zoal vinden in de buurt van Viroinval:
Nu zeggen bovenstaande foto’s je mogelijk niets. Want het lijken allemaal ‘gewone’ stenen waarop wat vreemde bolletjes of plekken zitten.
Want hoe zie je aan een steen dat het daadwerkelijk een stuk koraal is? Bij de stukken die je veelal tegenkomt in de buurt van Viroinval zie je rondjes zitten met daarin een soort van lamellen (zoals aan de onderkant van een paddenstoelenhoed). Deze rondjes met lamellen zijn de poliepen van koraal.
Brachiopoden herken je vaak aan het feit dat er daadwerkelijk nog een schelp te zien is of dat de steen een afdruk bevat van een schelp.
De zeelelies kun je makkelijk herkennen aan het feit dat de stenen een soort kraaltjes (vorm van een klein tonnetje) bevat. De stengels van een zeelelie bestaan namelijk uit die ‘kraaltjes’ en die kom je dan ook veelvuldig tegen.
En als je geluk hebt dan kom je zoals op bovenstaande foto te zien is een dwarsdoorsnede van een dichte schelp tegen en diverse stukken van de stengel van een zeelelie.
De meeste fossielen die je tegenkomt in de buurt van Viroinval zijn uit het Devoon tijdperk. Meer dan 300 miljoen jaar oud dus!
Het blijft bijzonder om tijdens een wandeling een steen op te rapen waarin een stukje zeelelie, schelp of koraal vereeuwigd zit. Want waarschijnlijk ben jij de eerste mens ooit die dit te zien krijgt na meer dan 300 miljoen jaar!