Begin dit jaar liep ik dezelfde route, maar nu in de zomer is deze route ook zeker een aanrader! Op de parkeerplaats kom je al interessante insecten tegen zoals de gewone goudoogdaas.

IMG_0222


Download GPX track - Krayelheide, Koelbroek, Dubbroek en Mortelsven

Vanaf de parkeerplaats aan Rooth bij de natuurbegraafplaats start de 10 kilometer lange wandeling. Je loopt over de natuurbegraafplaats en na een soort vijver met steiger loop je richting de Everlose Beek.

Al snel heb je een erg fraai uitzicht op de beek. Kijk maar eens goed wat je allemaal ziet, want je komt hier schelpen tegen maar ook kikkers.

IMG_0223IMG_0225IMG_0226

Met al het gele zand en een beek doet het gebied denken aan het Leudal. Je steekt de Everlose Beek over en loopt tussen paardenstallen door richting oude bomen.

Bij het bruggetje heb je grote kans om de weidebeekjuffer te zien vliegen. Maar als je goed kijkt zul je dien dat de bodem bedekt is met allerlei schelpen.

IMG_0236IMG_0237IMG_0239

Bij de oude bomen blijf je de weg volgen tot je vervolgens bij een militair oefenterrein uitkomt. Kraijelheide is namelijk een militair oefenterrein al zal er niet (veel) meer geoefend worden aangezien er geen sporen van enige activiteit te vinden zijn.

Je loopt eerst door een bosrijk gebied om vervolgens door een grote open ruimte te lopen vol met allerlei grassen en bloeiende planten. Beweeg je voet maar eens rustig over de berm, ontelbare sprinkhanen zullen nu wegspringen. Naast sprinkhanen heb je ook kans om heksenboter te zien.

IMG_0241IMG_0245IMG_0249

De grote velden vol met grassen en bloeiende planten zijn vrij uniek, want waar kun je dergelijke grote velden nog vinden?

Aan de rand van de velden kom je ook soorten tegen zoals het grasklokje en zwarte toorts.

IMG_0251IMG_0253IMG_0267

Op de vele bloeiende planten kom je allerlei insecten tegen zoals pyjamawantsen, koolschildwants en scheefbloemwitje.

IMG_0273IMG_0277IMG_0278

Vervolgens sla je rechtsaf om nog een stuk langs het open veld te lopen. Net voor je het bos inloopt kom je heel veel bremstruiken tegen. Dat moet in het voorjaar een gele gloed geven van bloemen! Momenteel geen bloem te bekennen maar wel een urntje van de urntjeswesp.

IMG_0287IMG_0289IMG_0290

Terwijl je door het bos loopt kom je de gewone hennepnetel tegen. Een naam die misschien de associatie brengt met hennep – wiet, maar het heeft er helemaal niks mee te maken. Doordat één blad van de gewone hennepnetel op het een blad van het samengestelde blad lijkt van hennep is de naam aan deze plant gegeven.

IMG_0291

Je steekt de Heibeemdenweg over en je loopt verder over de Kraijelheide. Een erg mooi slingerend pad loopt midden door het open gebied. Je komt hier van alles tegen zoals een bruinrode heidelibel, spurrie-uil, parende gewone oeverlibellen, vlasbekjes, scheefbloemwitjes, zandblauwtjes, hazenpootjes en nog veel meer!

IMG_0299IMG_0316IMG_0319
IMG_0329IMG_0331IMG_0333

Je slaat vervolgens met een scherpe bocht naar links af. Bij de grote bomen midden op een kruising staan enorm veel bramen.

IMG_0337

Terwijl je over het zandpad loopt heb je kans om blauwvleugelsprinkhanen te zien opvliegen. Als een soort blauwe waas zie je ze voorbij komen!

Naast blauwvleugelsprinkhanen kom je er ook andere insecten tegen zoals gamma-uil en wespspin.

IMG_0340IMG_0341

De route verlaat het zandpad en loopt nu richting een bos. Ook hier kom je weer van alles tegen zoals de grote groene sabelsprinkhaan, bessen aan de Gelderse roos en sleedoorn.

IMG_0349IMG_0375IMG_0376IMG_0377

Je hebt geen enkel moment door dat enkele honderden meters verderop een groot industrieterrein ligt. Zo stil is het hier!

De route loopt verder over een zandpad waarbij het duidelijk is dat hier ‘s nachts van alles illegaal gestort wordt. Kasten, puin, beton en nog veel meer ligt hier langs het zandpad. Met de Buitenbeter app kun je dit doorgeven aan de gemeente zodat het opgeruimd wordt.

20090818-IMG_3865IMG_0378

Bij de Geliskensdijkweg sla je rechtsaf en vervolgens weer rechtsaf om door het Koelbroek te lopen.

Het Koelbroek was vroeger een meander van de Maas, maar momenteel lijkt het meer op een Amerikaans eikenbos dan op een moerasgebied. Water is er geen te vinden, net zoals op veel plekken in Nederland.

IMG_0384IMG_0385IMG_0397

Terwijl je door het Koelbroek loopt passeer je een boomstronk waar de kreet ‘Dood doet leven’ heel erg op van toepassing is. Op de boomstronk groeien allerlei zwammen en op/in de stronk is een berkenboom gaan groeien.

Net voordat je het Koelbroek verlaat gaat het pad licht omhoog en hier heb je grote kans om een bont zandoogje en russula te zien.

IMG_0388IMG_0391

Terwijl je van het Koelbroek richting de Everlose beek loopt kijk dan ook zeker omhoog. Je hebt grote kans om hier zweefvliegtuigen te zien maar ook buizerds die laten zien hoe je zonder moeite kan zweven.

IMG_0398IMG_0405

IMG_0411IMG_0420IMG_0427

Bij het bruggetje bij de Everlose Beek heb je weer kans om de weidebeekjuffers te zien vliegen. Als ze net boven het water vliegen zijn de half donkere vleugels erg goed zichtbaar en lijken ze net op dansers.

Terwijl je op het bankje kan uitrusten vergeet dan ook zeker niet goed rond te kijken. Tussen het gras heb je kans om parende ringpootroofvliegen te zien zitten.

IMG_0442

Je loopt een klein stuk parallel aan de beek en bij een soort van waterval heb je kans om de blauwe breedscheenjuffer te zien vliegen. Een opvallend grote juffer die vaak lichtblauw gekleurd is en opvallend brede poten heeft.

IMG_0449

De route loopt door nu weer verder door het bos en je zal merken dat het bos hier niet voor niks Blerickse Bergen genoemd wordt.

IMG_0451IMG_0453

Terwijl je heuvel op en af gaat kom je half augustus een voorjaarsbloeier tegen. Look-zonder-look staat hier nog gewoon in bloei!

IMG_0454

Je loopt nu verder over de natuurbegraafplaats richting de N275 om deze over te steken.

Nadat je de Provincialeweg bent overgestoken loop je door het bos richting de Gereformeerde begraafplaats. Terwijl je aan de rand van akkers en weilanden loopt kom je de zwavelzwam tegen. Maar tussen de kleine eikenboompjes verscholen ligt ook een bosmierennest.

IMG_0458IMG_0461

Je moet nu even flink klimmen en meteen weer afdalen richting het Mortelsven.

IMG_0470IMG_0475

De route maakt nu een halve cirkel om het Mortelsven. Ook hier is goed te zien dat het water erg laag staat.

IMG_0476

Op het pad aan de rand van het Mortelsven kom je diverse elfenbankjes tegen.

IMG_0478IMG_0481

Vervolgens verlaat je het Mortelsven en je loopt langs een akker vol met asperges en jonge eikenboompjes richting de N275.

IMG_0486IMG_0487

Nadat je de Provincialeweg bent overgestoken kom je weer bij de parkeerplaats uit.

Het was in februari al een mooie route, maar nu in augustus valt er zoveel te zien dat je meer dan 4 uur over deze wandeling doet! Kortom, een wandeling die elk seizoen de moeite waard is om te lopen.