Al vaker heb ik een wandeling gemaakt over de De Pan in Maarheeze en elke keer valt er weer van alles te zien!
Dit keer heb ik de route uit 2014 enigszins aangepast aangezien niet alle paden meer toegankelijk zijn. De route komt nu uit op 10 kilometer.
Download GPX track - De Pan, Boksenberg, Sterkselse Aa en Sterksels Kanaal
Vanaf de parkeerplaats aan de Panweg loop je richting het zuiden om vervolgens ter hoogte van de Sterkselse Aa linksaf te slaan. Je blijft de Sterkselse Aa nu ongeveer 1 kilometer volgen en je komt hier meteen ogen tekort!
Terwijl je langs de beek loopt kijk dan goed rond want op de bramenstruiken en andere bloeiende planten kom je allerlei insecten tegen zoals de stadsreus, gehakkelde aurelia, atalanta, oranje zandoogje, bruinrode heidelibel en nog veel meer! Daarnaast springen er allerlei jonge kikkers weg terwijl je over het graspad loopt.
Nadat je halverwege de beek bent overgestoken loop je verder langs de beek richting het Sterksels Kanaal.
Ter hoogte van het kanaal sla je linksaf en kijk goed naar het water. Waarschijnlijk zie je de vele schrijvertjes over het water ‘schrijven’.
Na ongeveer 100 meter steek je het kanaal over en je loopt het bos in.
Nu er een klein beetje regen is gevallen komen er meteen paddenstoelen boven de grond. Een soort waarvoor je goed moeten zoeken aangezien deze soort redelijk klein is heet het witte koraalzwammetje.
De route loopt nu door Boksenberg en terwijl je langs een groot maisveld loopt kom je allerlei sporen tegen van reeën.
Je slaat vervolgens linksaf het bos in en vervolgens kom je bij een open gebied in het bos uit. Hier groeien volop berkenbomen, pijpenstrootje maar ook struikheide. Het open gebied ligt ingeklemd tussen het bos waardoor het er vrijwel windstil is en als de zon schijnt meteen een stuk warmer dan de omliggende stukken natuur. Hier kom je dan ook erg veel heidelibellen tegen.
Terwijl je verder door het bos loopt zul je merken dat zodra er een open gebied is in het bos je op allerlei takjes en struiken heidelibellen ziet zitten. Wanneer je je hand uitsteekt heb je zelfs kans dat ze op je hand gaan zitten.
Wanneer je rechtsaf slaat om een soort van smal pad te volgen kom je weer bij een open gebied uit. Je hoort hier een jonge buizerd roepen en ook hier kom je heel veel libellen tegen zoals de gewone oeverlibel en bruinrode heidelibel.
De route loopt nu aan de rand van het bos en je blijft nu een tijdje een breed zandpad volgen. Bij de T-splitsing sla je linksaf en in de verte zie je een groot heideveld liggen. Kijk ook zeker naar de grond, want je komt hier allerlei sporen tegen en de meest algemene orchideeënsoort van Nederland, de brede wespenorchis.
Het is bedroevend om te zien hoe slecht de heide er bij staat. Heel veel heidestruiken zijn vorig jaar verdord door de droogte. Wat nu rest is een mengsel van bloeiende struikheide en verdorde struiken.
Daarnaast zijn er afgelopen maanden heel veel bomen omgewaaid, waardoor het geheel nog minder vitaal lijkt te zijn.
Gelukkig kom je ook nog mooie dingen tegen op dit heideveld! Zoals de zwervende heidelibel die duidelijk te herkennen is aan het blauwe onderoog.
De route verlaat het heideveld en je slaat vervolgens rechtsaf om over een zandpad te lopen. De heide staat er hier een stuk beter bij en dat is ook meteen te merken aan het gezoem van de bijen en gefladder van de vele vlinders.
Kijk niet vreemd op als een sprinkhaan opvliegt en je een blauwe waas ziet. Het is namelijk de zeldzame blauwvleugelsprinkhaan!
De route loopt nu door het bos verder en hier heb je kans om reeën te zien, want er staan genoeg pootafdrukken in het zand.
Je verlaat het bos en loopt weer verder aan de rand van het heideveld richting een breed zandpad. Het zandpad steek je over en je loopt verder door het bos richting het Sterksels Kanaal en Sterkselse Aa.
Nadat je de brug over het Sterksels Kanaal bent overgestoken heb je wederom kans om de blauwvleugelsprinkhaan te zien opvliegen.
Zoals op veel plekken tijdens deze wandeling kom je ook hier op de open plekken in het bos allerlei libellen tegen.
Je slaat linksaf en je blijft nu de Sterkselse Aa tot aan de Panweg volgen. Je ziet met grote regelmaat oversteekplekken in de beek van reeën. Naast deze oversteekplekken kom je ook allerlei insecten tegen zoals juffers en vlinders.
Op de Panweg loop je weer richting de parkeerplaats. Het is elke keer weer fraai om te zien hoeveel er te zien valt in dit natuurgebied! Daarnaast kom je hier vrijwel geen wandelaars tegen en dus is het op en top genieten van de rust!