Ruim drie jaar geleden heb ik een wandeling gemaakt door de Stiphoutse Bossen waarbij je maar liefst 11 vennen passeert! Het contrast was erg groot nu ik dezelfde wandeling gemaakt heb. Was het toen erg nat nu is het erg droog en veel vennen staan helemaal droog!
Gelukkig maakt de volop bloeiende struikheide het helemaal goed en er viel erg veel te zien onderweg!
Download GPX track - Gerwense Heide
Vanaf de parkeerplaats aan de 5e Bosweg in Helmond start de bijna 12 kilometer lange wandeling.
Via een kronkelend pad kom je vrij snel bij het eerste ven uit, het Witven. Het ven ligt verscholen midden in de bossen.
Terwijl je om het ven loopt lijkt de herfst langzaam begonnen te zijn. Je komt overal spinnenwebben tegen, de eerste paddenstoelen komen boven de grond en de nevel in het bos maakt het helemaal compleet.
Via een breed wandelpad loop je verder en je passeert een klein vennetje. Loop zeker even naar dit ven toe want als je goed kijkt kom je hier het vleesetende plantje kleine zonnedauw tegen.
Door de kleverige druppels op de bladeren worden insecten gelokt en blijven vervolgens plakken. De bladeren klappen dicht en verteringssappen doen verder het werk. Op deze manier komt de plant toch aan haar voedingsstoffen.
Je verlaat dit ven zonder naam en je loopt verder over het wandelpad richting het Kamerven.
Terwijl je over het pad loopt passeer je diverse zomereiken die vreemde vormen hebben. Sommige mensen vinden het op artisjokken lijken, maar vroeger vond men het op een ananas lijken. Het zijn namelijk gallen van de ananasgalwesp. Een wesp legt eitjes in de eikenboomtakken en dit zorgt ervoor dat de eikenboom als een soort reactie deze ananassen maakt. In de ananas groeit een larve uit tot een volwassen wespje.
Vanuit het bos zie je het grote heideveld bij het Kamerven liggen. Een favoriete plek voor veel wandelaars, want aan de rand van dit grote open gebied kom je veel wandelaars tegen.
Van het Kamerven is weinig meer over, een klein plasje water.
Terwijl je langs het grote open gebied loopt kom je de uitgebloeide dopheide tegen. Maar ook bloeiende klokjesgentianen! Wat volgens een van de wandelaars vroeger ook een ven was, staat nu helemaal vol met bloeiende klokjesgentianen.
Nu de struikheide in bloei staat zie je ook de verkleuring aan de struikheide erg goed. De verkleuringen zijn het werk van de struikheidemijt een microscopisch klein beestje.
Terwijl je de verkleuringen van de struikheide aan het bekijken bent heb je ook grote kans om de sikkelsprinkhaan te zien. Een redelijk grote sprinkhaan met een duidelijke sikkel.
Na een ronde om het Kamerven loop je het bos in en je komt hier paddenstoelen tegen zoals eekhoorntjesbrood en bovisten.
Je passeert een drinkpoel of soort vijver en vervolgens loop je richting het Kikkerven.
De drinkpoel en Kikkerven staan helemaal droog. Gelukkig staat de struikheide hier wel volop te bloeien!
Van het Kikkerven loop je zo naar het Wasven, ook dit ven staat helemaal droog, het wandelpad loopt tegenwoordig midden over het ven heen. Maar om de kwetsbare natuur niet te veel te beschadigen kun je het beste rechtsom het ven lopen.
Tussen de struikheide zat een groene kikker die waarschijnlijk op zoek was naar een plek waar wel water is.
Na het Wasven kom je volop pootafdrukken van reeën tegen, als je hier vroeg op de ochtend wandelt heb je grote kans om reeën te spotten.
Je komt nu bij Kromven uit, een ven waar gelukkig wel water in staat!
Ook hier kom je het vleesetende plantje kleine zonnedauw tegen. Goed uitkijken dus wanneer je naar het wandelbankje loopt!
In tegenstelling tot het Kromven staat het Kulkesven geheel droog. Maar ook hier kom je weer kleine zonnedauw tegen.
De route slingert nu door het bos en loopt zelfs even aan de rand van het bos.
Ook het Langdaalven staat helemaal droog. Alleen het gras lijkt er goed in te groeien.
De route gaat weer verder door het bos richting de Gerwenseweg en je steekt de weg over en loopt naar links en slaat verderop af naar rechts.
Na het weiland sla je rechtsaf en vervolgens sla je weer linksaf.
Je loopt nu rond om De Meer, ook hier staat gelukkig nog water in. Het is wel een van de mooiste vennen met aan de randen volop struikheide!
Na De Meer steek je een soort van zandverstuiving over, al lijkt het meer op een stookplaats. Het zand ligt bedekt met verkoolde stukken hout.
Terwijl de route verder door het bos loopt kom je ook hier weer allerlei paddenstoelen tegen. Maar ook gallen van de galappelwesp.
Bij het ven zonder naam hoor je getik alsof er ergens schrikdraad staat. Het getik is een geluid dat de moerassprinkhaan maakt.
Naast de moerassprinkhaan kom je hier ook allerlei libellen tegen zoals heidelibellen, gewone oeverlibel en grote keizerslibel.
De wandelroute loopt nu richting de Papenvoortsedijk en je komt allerlei paddenstoelen tegen zoals boleet en dennenvoetzwam.
De route loopt nu recht over een heideveld waarbij je eerst getrakteerd wordt op een erg grote zwavelzwam.
Wanneer de zon doorbreekt hoor je het volop zoemen van de honingbijen. Naast honingbijen kom je hier ook andere insecten tegen zoals de steenrode heidelibel en heideviltbij.
Tussen de struikheide groeit kruipbrem en stekelbrem.
Na dit erg mooie en rustige heideveld loop je langs een kurkdroog ven.
Wanneer het flink waait hoor je hier het kraken van de bomen. Alsof een oude houten kast open gemaakt wordt.
Dichtbij de Gerwenseweg passeer je een stuk bos dat ruim een maand geleden aangestoken is. Gelukkig was de brandweer er op tijd bij zodat de schade beperkt is gebleven.
Na bijna 12 kilometer gelopen te hebben steek je de Gerwenseweg over richting de parkeerplaats.
Een erg afwisselende route met heide, bossen, vennen en allerlei planten en dieren onderweg te zien. Kortom een wandelroute die zeker aan te bevelen is!