Ruim drie jaar geleden heb ik een wandeling gemaakt door de Stiphoutse Bossen waarbij je maar liefst 11 vennen passeert! Het contrast was erg groot nu ik dezelfde wandeling gemaakt heb. Was het toen erg nat nu is het erg droog en veel vennen staan helemaal droog!

Gelukkig maakt de volop bloeiende struikheide het helemaal goed en er viel erg veel te zien onderweg!


Download GPX track - Gerwense Heide

Vanaf de parkeerplaats aan de 5e Bosweg in Helmond start de bijna 12 kilometer lange wandeling.

Vennen_op_kaart

Via een kronkelend pad kom je vrij snel bij het eerste ven uit, het Witven. Het ven ligt verscholen midden in de bossen.

IMG_0913IMG_0914IMG_0915

Terwijl je om het ven loopt lijkt de herfst langzaam begonnen te zijn. Je komt overal spinnenwebben tegen, de eerste paddenstoelen komen boven de grond en de nevel in het bos maakt het helemaal compleet.

Via een breed wandelpad loop je verder en je passeert een klein vennetje. Loop zeker even naar dit ven toe want als je goed kijkt kom je hier het vleesetende plantje kleine zonnedauw tegen.

IMG_0927IMG_0932

Door de kleverige druppels op de bladeren worden insecten gelokt en blijven vervolgens plakken. De bladeren klappen dicht en verteringssappen doen verder het werk. Op deze manier komt de plant toch aan haar voedingsstoffen.

Je verlaat dit ven zonder naam en je loopt verder over het wandelpad richting het Kamerven.

IMG_0939IMG_0940

Terwijl je over het pad loopt passeer je diverse zomereiken die vreemde vormen hebben. Sommige mensen vinden het op artisjokken lijken, maar vroeger vond men het op een ananas lijken. Het zijn namelijk gallen van de ananasgalwesp. Een wesp legt eitjes in de eikenboomtakken en dit zorgt ervoor dat de eikenboom als een soort reactie deze ananassen maakt. In de ananas groeit een larve uit tot een volwassen wespje.

IMG_0944

Vanuit het bos zie je het grote heideveld bij het Kamerven liggen. Een favoriete plek voor veel wandelaars, want aan de rand van dit grote open gebied kom je veel wandelaars tegen.

IMG_0946IMG_0947IMG_0951

Van het Kamerven is weinig meer over, een klein plasje water.

Terwijl je langs het grote open gebied loopt kom je de uitgebloeide dopheide tegen. Maar ook bloeiende klokjesgentianen! Wat volgens een van de wandelaars vroeger ook een ven was, staat nu helemaal vol met bloeiende klokjesgentianen.

IMG_0960IMG_0966IMG_0967

Nu de struikheide in bloei staat zie je ook de verkleuring aan de struikheide erg goed. De verkleuringen zijn het werk van de struikheidemijt een microscopisch klein beestje.

IMG_0968

Terwijl je de verkleuringen van de struikheide aan het bekijken bent heb je ook grote kans om de sikkelsprinkhaan te zien. Een redelijk grote sprinkhaan met een duidelijke sikkel.

IMG_0983

Na een ronde om het Kamerven loop je het bos in en je komt hier paddenstoelen tegen zoals eekhoorntjesbrood en bovisten.

IMG_0984IMG_0990IMG_0992

Je passeert een drinkpoel of soort vijver en vervolgens loop je richting het Kikkerven.

IMG_0991IMG_0993IMG_0996

De drinkpoel en Kikkerven staan helemaal droog. Gelukkig staat de struikheide hier wel volop te bloeien!

Van het Kikkerven loop je zo naar het Wasven, ook dit ven staat helemaal droog, het wandelpad loopt tegenwoordig midden over het ven heen. Maar om de kwetsbare natuur niet te veel te beschadigen kun je het beste rechtsom het ven lopen.

IMG_0999IMG_1003

Tussen de struikheide zat een groene kikker die waarschijnlijk op zoek was naar een plek waar wel water is.

IMG_1006

Na het Wasven kom je volop pootafdrukken van reeën tegen, als je hier vroeg op de ochtend wandelt heb je grote kans om reeën te spotten.

Je komt nu bij Kromven uit, een ven waar gelukkig wel water in staat!

IMG_1007

Ook hier kom je het vleesetende plantje kleine zonnedauw tegen. Goed uitkijken dus wanneer je naar het wandelbankje loopt!

IMG_1009

In tegenstelling tot het Kromven staat het Kulkesven geheel droog. Maar ook hier kom je weer kleine zonnedauw tegen.

IMG_1019IMG_1022

De route slingert nu door het bos en loopt zelfs even aan de rand van het bos.

IMG_1023IMG_1024

Ook het Langdaalven staat helemaal droog. Alleen het gras lijkt er goed in te groeien.

IMG_1037

De route gaat weer verder door het bos richting de Gerwenseweg en je steekt de weg over en loopt naar links en slaat verderop af naar rechts.

Na het weiland sla je rechtsaf en vervolgens sla je weer linksaf.

IMG_1039

Je loopt nu rond om De Meer, ook hier staat gelukkig nog water in. Het is wel een van de mooiste vennen met aan de randen volop struikheide!

IMG_1043

Na De Meer steek je een soort van zandverstuiving over, al lijkt het meer op een stookplaats. Het zand ligt bedekt met verkoolde stukken hout.

IMG_1045IMG_1047

Terwijl de route verder door het bos loopt kom je ook hier weer allerlei paddenstoelen tegen. Maar ook gallen van de galappelwesp.

IMG_1048IMG_1050

Bij het ven zonder naam hoor je getik alsof er ergens schrikdraad staat. Het getik is een geluid dat de moerassprinkhaan maakt.

Naast de moerassprinkhaan kom je hier ook allerlei libellen tegen zoals heidelibellen, gewone oeverlibel en grote keizerslibel.

IMG_1062IMG_1064

De wandelroute loopt nu richting de Papenvoortsedijk en je komt allerlei paddenstoelen tegen zoals boleet en dennenvoetzwam.

IMG_1065IMG_1068IMG_1069

De route loopt nu recht over een heideveld waarbij je eerst getrakteerd wordt op een erg grote zwavelzwam.

IMG_1070IMG_1072IMG_1073

Wanneer de zon doorbreekt hoor je het volop zoemen van de honingbijen. Naast honingbijen kom je hier ook andere insecten tegen zoals de steenrode heidelibel en heideviltbij.

IMG_1082IMG_1102

Tussen de struikheide groeit kruipbrem en stekelbrem.

IMG_1090

Na dit erg mooie en rustige heideveld loop je langs een kurkdroog ven.

IMG_1112

Wanneer het flink waait hoor je hier het kraken van de bomen. Alsof een oude houten kast open gemaakt wordt.

IMG_1113

Dichtbij de Gerwenseweg passeer je een stuk bos dat ruim een maand geleden aangestoken is. Gelukkig was de brandweer er op tijd bij zodat de schade beperkt is gebleven.

IMG_1116

Na bijna 12 kilometer gelopen te hebben steek je de Gerwenseweg over richting de parkeerplaats.

Een erg afwisselende route met heide, bossen, vennen en allerlei planten en dieren onderweg te zien. Kortom een wandelroute die zeker aan te bevelen is!