Ten oosten van Mierlo ligt het natuurgebied Sang en Goorkens. Staatsbosbeheer heeft een 2,4 kilometer lange wandeling (blauwe route) uitgezet aan de rand van dit gebied.


Download GPX track - Sang en Goorkens

Vanaf een kleine parkeerplaats aan het Voortje start de ruim 2 kilometer lange wandeling. Je loopt over een breed zandpad en passeert een woonhuis. Na het woonhuis loop je over een zandpad waarbij je links en rechts over de natte graslanden kijkt.

IMG_1341IMG_1342

In de bermen van het pad groeien en bloeien allerlei planten zoals winde en koninginnenkruid.

IMG_1343IMG_1345

Als je even stil gaat staan bij een vochtig plekje heb je kans om een soort getik te horen. Sommige mensen vinden het tikken lijken op schrikdraad. Het geluid wordt gemaakt door de moerassprinkhaan, een soort die zich helemaal thuis voelt op deze natte graslanden.

IMG_1349

Terwijl je verder loopt heb je weer uitzicht op diverse natte graslanden.

IMG_1355IMG_1356

Na ongeveer 700 meter sla je linksaf en je loopt nu parallel aan de Grensloop. Water kom je momenteel niet tegen in de Grensloop.

IMG_1362IMG_1364IMG_1367

Wanneer je de Oude Goorloop bent overgestoken loop je tussen het riet door en krijg je even de indruk dat je midden door de natte graslanden loopt.

IMG_1369IMG_1370

Net voor de Goorloop slaat de route af naar links en loopt nu richting een breed zandpad waarbij je aan de rand van het natuurgebied loopt. Af en toe heb je tussen de bomen door een doorkijkje richting de natte graslanden.

IMG_1371IMG_1373

Wanneer je rechts over een weiland in de verte kijkt zie je de grote zendmast van Mierlo staan.

IMG_1374

Vervolgens slaat de route linksaf en je loopt nu door het bos. Van natte graslanden geen sprake hier, maar door de regen van afgelopen dagen zijn er al wat paddenstoelen te zien.

IMG_1378IMG_1381IMG_1388

Naast paddenstoelen kom je hier ook vlinders tegen zoals het bont zandoogje en als je aan het begin van de zomer komt heb je kans om de kleine ijsvogelvlinder te spotten. De waardplant van deze vlinder is kamperfoelie die momenteel nog in bloei staat.

IMG_1376IMG_1387

Je steekt de Oude Goorloop over en kijk uit waar je loopt want er kan zomaar een zwarte naaktslak over het pad kruipen.

IMG_1384

Een plantje dat hier veel n de bermen groeit is gewone hennepnetel. Het blad van deze plant zou lijken op een blad van het samengesteld blad van hennep. Verder heeft de plant geen enkele connectie met hennep.

IMG_1385

Na ruim 2 kilometer gelopen te hebben kom je weer bij de parkeerplaats uit. Een kort rondje waarbij je alleen ter hoogte van de ‘kruising Oude Goorloop – Grensloop het idee krijgt dat je door het gebied loopt. De rest van de route loopt aan de rand van het gebied. Wat op zich ook logisch is, aangezien het ‘normaal’ gesproken een erg vochtig gebied is waarbij er niets meer van de wandelpaden over zou blijven.