Het is erg fijn om wandelingen die ‘s winters al de moeite waard zijn nogmaals te lopen maar nu in de zomer. Zoals de wandeling waarvan enkele foto’s in het boek ‘De mooiste fotolocaties van Zuid-Nederland’ staan, de Reuselse Moeren.

De 7 kilometer lange wandeling volgt grotendeels de route die uitgestippeld is door Staatsbosbeheer. Alleen op het laatste stuk maak je een erg bocht door het bosgebied.


Download GPX track - Reuselse Moeren

Vanaf het zandpad aan de Postelsedijk loop je meteen het gebied in. Al vrij snel zie je een groot open gebied waar met enige regelmaat gemaaid wordt om zo bijzondere soorten een kans te geven en soorten zoals berk en dennen te beperken.

IMG_1446IMG_1464

Na het mooie uitzicht loopt de route door een klein bos, waarbij je van alles tegenkomt zoals heksenboter en andere paddenstoelen.

IMG_1447IMG_1451

Zodra je weer bij het grote open gebied komt heb je grote kans om de kleine parelmoervlinder te zien vliegen. Deze opvallende vlinder kan zich hier steeds vaker voortplanten maar oorspronkelijk waren het voornamelijk zwervers die vanuit de duinen naar het binnenland vlogen.

IMG_1452IMG_1465

Je steekt nu een smalle strook over en slaat rechtsaf om parallel aan de schrikdraad te blijven wandelen.

De schrikdraad is een ideale plek voor libellen als kijkpost.

IMG_1471IMG_1486IMG_1488

Terwijl je langs de schrikdraad wandelt passeer je de vogelkijkhut ‘De Kiekkaaste’.

IMG_1475

Na nog veel meer libellen te hebben gezien op de schrikdraad kom je een typisch heideplantje tegen met de naam tormentil. Een geel bloempje dat wat lijkt op een boterbloempje.

IMG_1499

De route volgt de randen van het natuurgebied en je komt van alles tegen onderweg. Groene kikkers, roze sprinkhanen, keutels,  adelaarsvarens, libellen op de schrikdraad, heel veel gagel en prachtige uitzichten over het gebied.

IMG_1505IMG_1512IMG_1513IMG_1515IMG_1519IMG_1521

Vanaf een bankje heb je ook een mooi uitzicht. Met wat geluk zie je de ‘terreinbeheerders’ van het gebied aan het werk.

IMG_1535IMG_1536

Het is opvallend hoeveel gagel hier groeit! Je zou bijna denken dat het onkruid is, zoveel groeit er hier.

IMG_1538

Je verlaat nu tijdelijk het gebied en loopt over een zandpad over de grens van Nederland en België.

Kijk vooral goed uit als er auto’s voorbij komen rijden, want het pad kan erg stoffig zijn.

IMG_1540IMG_1547

Langs het zandpad groeit erg veel koninginnenkruid (ook wel leverkruid genaamd) waarop allerlei insecten zitten zoals atalanta en bijen.

IMG_1542IMG_1546

Bij een informatiebord sla je rechtsaf en je loopt langs een erg fraai grasveld. Hier struikel je bijna letterlijk over de sprinkhanen!

IMG_1549

Je komt hier natuurlijk ook weer heidelibellen tegen, maar ook nachtvlinders zoals lieveling en sprinkhanen zoals spitskopje.

IMG_1550IMG_1551IMG_1560

Van het ven kun je niets zien door de hoge begroeiing, maar er valt in de bermen ook al genoeg te zien. Zoals de kleine vuurvlinder en roodbruine slanke amaniet.

IMG_1576IMG_1579

Tussen de hoge begroeiing kun je nog een glimp opvangen van een heideveld vol bloeiende struikheide.

IMG_1577

De route slaat nu met de bocht af naar rechts en je loopt parallel aan de Vaartloop richting het bos. Er vliegen momenteel volop witjes zoals het klein koolwitje.

IMG_1581IMG_1590IMG_1594

Nadat de Vaartloop rechts van het pad verder loopt sla je even verderop linksaf het bos in.

Een pad waar niet veel mensen lopen, helemaal ideaal om van de rust en de omgeving te genieten van het bankje dat je passeert.

IMG_1599IMG_1600IMG_1605

Ook hier kom je weer allerlei heidelibellen tegen maar ook het boomblauwtje.

De route zoals ik die begin dit jaar heb gelopen loopt helemaal tot aan de akkers, maar het is eigenlijk veel mooier om een pad eerder rechtsaf te slaan. Je komt hier allerlei heide tegen en met een beetje geluk de blauwe glazenmaker.

IMG_1616IMG_1622IMG_1624

Maar ook weer allerlei sprinkhanen zoals het zuidelijk spitskopje.

IMG_1631

Je komt weer bij de Vaartloop uit en slaat linksaf om de route te volgen.

Was het begin dit jaar snel stromend water, nu staan alle sluisjes omhoog om zoveel mogelijk water vast te kunnen houden.

IMG_1640

Terwijl je dichter bij een grote zandweg komt, des te luider zijn de grote groene sabelsprinkhanen te horen. Met wat geluk kun je ze ook zien zitten tussen de struiken.

IMG_1657IMG_1665

Bij de zandweg sla je rechtsaf en ook hier kwam ik de zeldzame kleine veldparelmoervlinder tegen.

IMG_1669IMG_1684IMG_1687

Sta ook zeker even stil bij het veld en luister dan eens goed naar de grote groene sabelsprinkhanen.

Na 7 kilometer gelopen te hebben kom je weer bij het eindpunt van de route. Was het begin dit jaar al een mooie route, nu er allerlei libellen en vlinders rondvliegen is de route nog veel mooier! En natuurlijk ook de heide die in bloei staat onderweg maakt het helemaal compleet.