November 2017 heb ik een wandeling gemaakt over de Peelsche en Kroonvensche Heide. De wandeling was mooi, maar er leek meer in te zitten.

Dit keer een wandeling van bijna 7 kilometer uitgestippeld over de Kroonvensche Heide (ook wel als Kroonvense Heide geschreven). Dit gebied (een gedeelte ervan wordt ook wel De Pals genoemd) bestond vroeger uit heide maar is daarna beplant met dennenbomen. Gelukkig is er weer ruimte gekomen voor de heide en de flora en fauna die daar bij hoort.


Download GPX track - Kroonvensche Heide

Vanaf de parkeerplaats aan de Ter Vorsel start de wandeling en je loopt over een breed zandpad. Net voor een soort slagboom sla je rechtsaf en je blijft dit smalle pad volgen.

IMG_2152

Je komt meteen al van alles tegen zoals uitwerpselen van een marterachtige, kleverig koraalzwammetje en een uitgegraven pad. Dat laatste is erg vreemd, want waarom zou je een pad uitgraven?

IMG_2154IMG_2158IMG_2162

Terwijl je over dit merkwaardige pad loopt kom je nog meer dingen tegen zoals het bont zandoogje en een sluipwesp.

IMG_2160IMG_2163

Je slaat vervolgens rechtsaf en tussen het gras heb je grote kans om levendbarende hagedissen te spotten.

IMG_2167

Via brede bospaden loop je verder door het gebied en als je goed kijkt kom je allerlei paddenstoelen tegen zoals boleten, russula’s en parelamanieten.

IMG_2170IMG_2171

Wanneer je over een smal pad loopt passeer je een ven waar nog een klein beetje water in staat. Met wat geluk hoor je een ree tussen de struiken lopen vanwege de bladeren en krakende takjes. En als je nog meer geluk hebt dan zie je de ree daadwerkelijk het pad oversteken.

IMG_2175IMG_2176-2

Je komt nu dichter bij een groot heideveld in de buurt en het zand begint ook steeds grijzer/witter te kleuren. Terwijl je over een smal pad loopt heb je erg veel kans om levendbarende hagedissen te zien. Met gemak kun je er hier meer dan 20 stuks zien zitten of wegrennen.

IMG_2180IMG_2181

Hoor je het geluk van een soort wekker, dan is dat het zwarte wekkertje. Het mannetje maakt een geluid wat een beetje op een oude wekker lijkt.

IMG_2187

Vervolgens volg je het fietspad in oostelijke en zuidelijke richting. Op de kruising sla je rechtsaf en op dit zandpad groeit de zeldzame grondster alsof het onkruid is.

IMG_2189IMG_2068

Net na de kruising waar je rechtsaf bent geslagen passeer je erg grote orchideeën. Namelijk de meest algemene soort van Nederland de brede wespenorchis. De planten hier zijn meer dan 50 centimeter hoog!

IMG_2059

Je kijkt nu weer over het heideveld uit en je hebt hier grote kans om de heidesabelsprinkhaan te zien en te horen. Mocht je een vleermuisdetector hebben dan zou ik die zeker meenemen. Want het geluid van de heidesabelsprinkhaan is niet voor iedereen even goed hoorbaar!

IMG_2064IMG_2066

Naast de heidesabelsprinkhaan kom je hier ook de sikkelsprinkhaan tegen. Een redelijk grote sprinkhaan met zoals de naam al zegt een sikkel. Terwijl je verder langs het heideveld loopt passeer je meer dan 1000 planten van de grondster.

IMG_2071

In de verte zie je tussen de bomen door de parkeerplaats aan de snelweg (A67) liggen. Het valt nog mee qua geluidsoverlast van de snelweg tijdens de wandeling.

IMG_2072

De route slaat nu rechtsaf en je loopt over een smal pad midden over de heide. Links en rechts van het pad kom je allerlei typisch heideplanten tegen zoals tormentil (geel bloemetje), gagel, struikheide, dopheide en pijpenstrootje.

IMG_2074

Nadat je het fietspad bent overgestoken gaat het smalle pad verder tussen het gras door.

IMG_2075

Je slaat nu linksaf om door het bos te lopen en ook hier kom je sporen tegen van reeën maar ook paddenstoelen zoals het kleverig koraalzwammetje. De route loopt nu parallel aan het fietspad en na ongeveer 300 meter sla je linksaf.

IMG_2076IMG_2078IMG_2080

Hier is goed te zien waarom er op sommige plekken in het bos bomen gekapt worden. De plekken waar de zon de bodem kan bereiken is ideaal voor sommige insecten zoals de larven van de mierenleeuw. Kuiltjes in de grond gemaakt door de larven hebben als doel om mieren te kunnen vangen en op te eten.

IMG_2082

Maar ook libellen zoals de bloedrode heidelibel en bruinrode heidelibel profiteren van de open stukken. Vanaf een takje houden ze de omgeving scherp in de gaten om insecten te kunnen vangen zodra die in de buurt komen.

IMG_2089IMG_2094

Na enkele bospaden steek je weer het fietspad over en links zie je tussen de bomen een ven verstopt liggen. Van het ven is weinig over, maar de vorm verraadt dat het ooit een ven is geweest vol met water.

IMG_2104

Ondanks de droogte kom je op dit pad toch heel wat paddenstoelen tegen.

IMG_2107IMG_2109

Kwam ik eerder al een ree tegen, nadat ik linksaf sloeg en rechts keek, zag ik een reekalf staan. Het werd een wedstrijdje wie het langste stil kan blijven staan. Totdat het reekalf na een halve minuut het bos in sprong.

IMG_2116-2IMG_2118

Na deze mooie ontmoeting zat er een roofvlieg op het pad die een soort langpootmug had gevangen.

IMG_2134

Totaal onverwacht liep er een beekje naast het pad. Niet zozeer het beekje was onverwacht maar het feit dat er water in het beekje stroomt.

IMG_2140

Je passeert nu de zogenaamde Heksenboom. Een opvallende grote boom tussen de andere bomen.

IMG_2142

De route loopt aan de rand van een weiland via een slingerend pad richting de parkeerplaats. Ook hier kom je het kleverig koraalzwammetje tegen.

IMG_2151IMG_2152

Was de wandeling over de Peelsche en Kroonvensche Heide enigszins een tegenvaller, deze wandeling is juist een erg positieve verrassing!

Naast vennen, heide en bos heb je hier overdag ook grote kans om reeën te zien! Een ideale wandeling die zelfs op tropische dagen te wandelen is, aangezien je onderweg genoeg schaduw hebt van alle bomen.