Sinds mei 2019 is Landgoed Wellenseind in Lage Mierde opengesteld voor publiek. Tevens is bezoekerscentrum “Voor Anker” geopend en samen vormt het een ideale combinatie voor een mooie wandeling en voor iets te eten en drinken na het wandelen. Vanaf de parkeerplaats loop je door het bezoekerscentrum naar buiten en daar starten drie verschillende wandelroutes (bruin (5,3 km), groen (3,4 km) en blauw (2,6 km)). Ik heb gekozen voor de bruine route, waarvan de paaltjes onderweg soms meer rood dan bruin lijken.


Download GPX track - Landgoed Wellenseind

Je loopt langs een stal richting het bos waar je over een breed zandpad de bruine route volgt. Wanneer je achteromkijkt zie je het ontmoetingscentrum in de verte liggen.

IMG_2706IMG_2708IMG_2709

Nadat je linksaf bent geslagen loop verder over een breed pad waarbij je tussen de meters hoge coniferen loopt. Wat dat betreft klopt het vooroordeel wel van wat je allemaal tegenkomt op een landgoed.

Links en rechts van het pad kom je paddenstoelen tegen en in de verte zie je een bruggetje over de Raamsloop liggen.

IMG_2710IMG_2711IMG_2712

Nadat je de Raamsloop bent overgestoken blijf je het brede pad volgen tot een T-splitsing. Langs het pad kom je tientallen rododendrons tegen waarbij sommige rododendrons zelfs in bloei staan!

IMG_2713 

Bij de T-splitsing sla je linksaf en je loopt nu over een graspad. Op zonnige plekken kom je meteen allerlei insecten tegen zoals de houtpantserjuffer en, bont zandoogje. Ook hier kun je goed zien dat het erg droog is; poelen staan helemaal droog.

IMG_2720IMG_2724IMG_2725

Terwijl de route aan de rand van een groot grasland loopt zie je op elk kaal takje wel een heidelibel zitten. Je kan ze van heel erg dichtbij bekijken wanneer je ze rustig benaderd. Indien ze wegvliegen, blijf dan vooral rustig staan, ze komen vanzelf weer terug op hetzelfde takje zitten.

IMG_2738IMG_2740IMG_2741

Op de kruising sla je vervolgens linksaf en in de verte zie je het verkeer over de N269 (Hilvarenbeek – Reusel) rijden. Kijk vooral rechts van het brede pad want hier staat erg veel vingerhoedskruid. De bloemen sterven in het najaar af, maar de bladeren zijn zelfs ‘s winters groen. Voor een weiland sla je rechtsaf en je blijft dit graspad volgen.

IMG_2745IMG_2743IMG_2746

Ook hier kom je op de zonnige plekken allerlei insecten tegen zoals houtpantserjuffer en klein geaderd witje.

IMG_2763IMG_2758

Het gebied wordt merkbaar natter en je loopt nu via een klaphekje het gebied in waar je richting de Reusel loopt.

IMG_2765IMG_2766

Je ziet momenteel allerlei kikkers over het pad springen, kijk dus goed uit waar je loopt! Naast kikkers kom je hier ook stuifzwammen en heidelibellen tegen.

IMG_2767IMG_2770

Links ligt de Reusel en rechts is het ook erg nat met her en der plassen. Een ook hier kom je weer allerlei heidelibellen tegen.

IMG_2771IMG_2777IMG_2778

Nadat je een klaphekje bent gepasseerd steek je even later de beek over via een omgevallen boom die omgebouwd is tot bruggetje.

IMG_2779IMG_2798IMG_2799

Ook hier kom je allerlei insecten tegen zoals schorpioenvlieg, roofvlieg, pantserjuffer en nog veel meer.

IMG_2784IMG_2794IMG_2782

Je loopt over een soort dijkje en passeert weer een klaphekje. Vervolgens sla je linksaf om het brede pad te volgen.

IMG_2800IMG_2802IMG_2804

Nadat je een weiland bent gepasseerd loop je verder door het bos. Onderweg passeer je enkele kleine weilanden waarbij het lijkt alsof je door het Groene Woud loopt. Je hebt hier zelfs kans om een heel natuurlijk tafereel te zien dat je vrijwel nooit meer ziet. Een kalf dat melk drinkt bij z’n moeder.

IMG_2808

Op de T-splitsing sla je linksaf en met wat geluk zie je een schorsvlieg op het pad zitten.

IMG_2813

Vervolgens sla je rechtsaf en nadat je de Raamsloop bent overgestoken sla je linksaf.

IMG_2817IMG_2828IMG_2830

Het ruikt hier erg zoet, waarschijnlijk staat er op de oever van de Raamsloop heel veel reuzenbalsemien. Wanneer de reuzenbalsemien in bloei staat geeft dat een hele zoete geur.  Naast een zoete geur kom je hier paddenstoelen tegen zoals bovisten. Kijk ook goed uit waar je loopt want er kan zomaar een naaktslak over het pad kruipen.

Bij de kruising loop je rechtdoor en ter hoogte van een bankje sla je linksaf om het smalle pad te volgen. Ook al is het regent het niet, je hoort hier volop getik op de bladeren. Het zijn rododendroncicades die je hoort springen.

IMG_2839IMG_2850IMG_2853

Je passeert een erg oude dennenboom, kijk maar eens hoe breed deze boom is vlak bij de grond! Maar vergeet ook zeker niet te kijken op de restanten van omgezaagde bomen. Grote kans om levendbarende hagedissen te zien zitten.

IMG_2864IMG_2869

Terwijl je verder over het smalle pad loopt heb je kans om een soort getik te horen, niet van de rododendroncicades maar van de moerassprinkhaan. Deze relatief grote sprinkhaan valt erg goed op tussen het gras.

IMG_2867

De omgeving waar je loopt is nu helemaal anders dan in het begin van de route. Overal groeit gagel, staan halfdode berkenbomen vol gaatjes gemaakt door houtwespen, groeit er veenmos en heb je wederom kans om levendbarende hagedissen te zien.

IMG_2872IMG_2874
IMG_2870IMG_2881

Op de berkenbomen kom je nu volop atalanta’s tegen om zich op te warmen maar ook om te drinken van de sappen die uit de bast komen. Niet zo gek wat het sap (xylitol) uit de berkenbomen wordt tegenwoordig gebruikt als ‘natuurlijke’ vervanging van suiker.

IMG_2889

Op een T-splitsing sla je linksaf en je loopt weer richting het ontmoetingscentrum.

IMG_2890IMG_2892IMG_2893

Na ruim 5 kilometer gelopen te hebben kun je nu heerlijk uitrusten op het terras.

Een mooie afwisselende route waarbij je echte bomen en planten tegenkomt die je zou verwachten op een landgoed, maar ook natuurlijke stukken zoals het laatste gedeelte van de route.

Erg fijn dat het landgoed nu opengesteld is zodat iedereen van dit mooie stukje Brabant kan genieten!