Eind 2018 heb ik al eens deze wandeling gemaakt om foto’s te maken voor het boek ‘De mooiste fotolocaties Zuid Nederland’.

Ten noorden van de Strabrechtse Heide ligt de Braakhuizense Heide (ook wel als Braakhuizensche Heide geschreven). Het is een mooi gebied met allerlei vennen en een overgang van de grote heide op de Strabrechtse Heide naar kleinschalige bossen.

Vanaf de Strabrechtseheideweg kun je de ruim 5 kilometer lange wandeling door het gebied starten.


Download GPX track - Braakhuizense Heide

Wat meteen opvalt is als je deze wandeling gestart bent is het geluid van de snelweg. Ook niet zo vreemd aangezien je maar op enkele meters afstand van de snelweg door het bos loopt!

IMG_2924IMG_2925IMG_2927

Terwijl je door het bos loopt valt meteen op dat bijna elke boom wel een soort van bruine watten op zich heeft zitten. Het is namelijk een cocon van de plakker, een nachtvlinder. Je loopt verder door het bos en je komt her en der toch al wat paddenstoelen tegen.

IMG_2928IMG_2930IMG_2931

Je passeert het Grootven al is er weinig water te bekennen in dit ven. Kijk vooral goed links en rechts van het wandelpad want er groeit het zeldzame plantje klokjesgentiaan!

IMG_2935IMG_2938IMG_2940

Naast klokjesgentianen kom je hier ook de moerassprinkhaan tegen. Een redelijk grote sprinkhaan die vaak opvallend gekleurd is en de mannetjes maken een tikkend geluid.

IMG_2944

Je verlaat het ven en loopt verder door het bos over een smal slingerend pad. Op een plek waar de zon de bodem kan bereiken heb je grote kans om in september heidelibellen te zien zitten.

IMG_2951IMG_2955IMG_2961

Naast heidelibellen kom je nu ook kruisspinnen tegen. Wanneer je een kruisspin ziet is meteen duidelijk waar de naam vandaan komt.

IMG_2969

Terwijl je richting het Meerlomeer loopt kom je de bloeiende rankende helmbloem tegen maar ook de larve van de gewone dennenbladwesp.

IMG_2976IMG_2983IMG_2985

In het Meerlomeer is weinig water te vinden, net zoals in alle andere vennen! Je loopt nu richting de Strabrechtse Heide waar je op plekken waar de zon de bodem raakt weer heidelibellen kunt zien zitten.

IMG_2994IMG_3003

De opvallende dennenvoetzwam komt hier ook veelvuldig voor.

IMG_2990IMG_3005

Aan de rand van de Strabrechtse Heide loop je over een breed zandpad en links van het pad zie je het Kiezelven liggen. Een van de weinige vennen waar nog water in staat!

Terwijl je over het brede zandpad loopt heb je een mooi uitzicht over de Strabrechtse Heide!

IMG_3012IMG_3015

Vervolgens verlaat je de Strabrechtse Heide en loopt weer verder over de Braakhuizense Heide. Je komt hier op allerlei plekken de klokjesgentiaan tegen, maar ook gagel.

IMG_3032IMG_3041IMG_3044

De route gaat vervolgens linksaf en je loopt nu richting de paardenmanege. In de verte zie je het Grootven liggen en achter de bossen zie je de flats in Geldrop liggen.

IMG_3051IMG_3052

Op een T-splitsing sla je rechtsaf en het blijft verbazingwekkend hoeveel berkenbomen hier bij elkaar staan!

IMG_3054

Bij de manage sla je rechtsaf en je blijft deze weg volgen tot aan het startpunt van de wandeling.

IMG_3063IMG_3064

Het blijft een mooie wandeling van ongeveer 5 kilometer lang. De afwisseling tussen bos, vennen en vergezichten maakt het een mooie wandeling!