September is een ideale maand om over de heide te wandelen. Het is niet meer zo warm maar er valt nog heel veel te zien qua planten en dieren op de heide.
De 14 kilometer lange route heb ik op enkele plekken aangepast en zodoende kom je nu uit op een route van 15 kilometer lang.
Vanaf de parkeerplaats aan de Exatenweg (sommige kaarten geven aan Defensieweg) die parallel loopt aan de N273 (Napoleonsweg) start de route. Na het passeren van een klaphek loop je meteen door het gebied.
Download GPX track - Landgoed Exaten, Haelense Beek, De Lange Vlieter en Beegderheide
Meteen valt op dat de meeste vennen helemaal droog staan. Maar gelukkig valt er toch nog voldoende te zien onderweg!
Zo kom je op het wandelpad de kleine vuurvlinder tegen, maar ook de hoornaar en de blauwvleugelsprinkhaan. De blauwvleugelsprinkhaan is erg makkelijk te herkennen wanneer deze opvliegt. Dan zijn de blauwe vleugels zichtbaar!
Terwijl je tussen de vennen loopt kom je ook de vangkuilen van de larven van de mierenleeuw tegen. Naast mieren vangt de larve ook bijvoorbeeld rupsen die in het kuiltje zijn gelopen.
Zodra de zon een beetje doorbreekt en je over het kale zand loopt heb je grote kans om heidelibellen en blauwvleugelsprinkhanen te zien!
Nadat je onder een hoogspanningsleiding bent gelopen verlaat je het heideterrein via een klaphekje.
Je verlaat weer vrij snel het brede zandpad en de route loopt nu door het bos waarbij je goed kan zien dat het hier heuvelachtig is. Op een open plek in het bos kom je meteen weer heidelibellen tegen en met wat geluk hoor en zie je een grote bonte specht boven in een boom.
Midden in het bos loop je over een soort van mini zandverstuiving. De kleur van het zand doet sterk denken aan het Leudal. Je steekt een pad over en loopt verder aan de rand van een akker. Luister hier erg goed want misschien hoor je wel de boskrekel!
De route slingert nu van een heuvel en weer tegen een heuvel op. Daarbij kom je van alles tegen zoals botten en veren. De veren zijn van de grote bonte specht.
Je loopt nu over een pad richting een huis en de berm staat hier nog vol met allerlei bloeiende planten. Daarbij kun je ook allerlei insecten zien zoals de kleine parelmoervlinder en witje.
In de berm groeit ook een roos met daarop een gal.
Net voor het huis sla je rechtsaf en bij de Haelense Beek sla je linksaf en je blijft de beek volgen.
Na ongeveer 800 meter verlaat je de beek en je loopt over een smal weggetje richting de N273. Nadat je de weg bent overgestoken loop je langs de Boschmolenplas.
Je verlaat de plas en vervolgens loop je langs De Lange Vlieter. Vanaf het pad op de dijk kun je mooi over het water kijken en in de verte zie je de Clauscentrale in Maasbracht liggen.
Je verlaat dit brede pad en loopt nu door het bos aan de rand van een heidegebied verder. Het is hier heerlijk rustig en je komt waarschijnlijk niemand tegen hier. Bij een bankje heb je een mooi uitzicht over het gebied en met wat geluk kom je ook nog de paarden tegen die hier het gebied begrazen.
Net zoals op veel plekken in dit gebied kom je ook hier de blauwvleugelsprinkhaan tegen en heidelibellen.
Je loopt nu door de bossen om het terrein van WML heen. Met wat geluk kom je hier de oranje luzernevlinder tegen!
Na een klein stuk over de Baexemerweg gelopen te hebben sla je linksaf het bos in. Helaas blijkt hier rommel gedumpt te zijn! En ook hier kom je weer heidelibellen tegen zodra er een open stukje in het bos is. Maar ook vangkuilen gemaakt door de larven van de mierenleeuw.
De route loopt nu over de Beegderheide, waarbij je goed kan zien hoeveel struikheide afgelopen twee jaar verdord is!
Normaal gesproken zou er half september toch nog wel wat heide moeten bloeien, maar het is dit jaar goed zoeken om toch nog wat bloeiende struikheide te kunnen vinden. Het is een stuk makkelijker om blauwvleugelsprinkhanen te zien want ze zitten hier volop!
Terwijl de route de heide even verlaat loop je door het bos richting een kleine zandverstuiving. Het is even flink klimmen maar daarna gaat de route weer steil omlaag.
Je passeert enkele vennen maar ook hier is er vrijwel geen water meer te bekennen in de vennen. In het zand kom je allerlei sporen tegen zoals het spoor van de larve van de mierenleeuw. Het spoor lijkt op een streep die je krijgt wanneer je met een stokje over het zand sleurt.
De route loopt nu nog over een heuvelig pad en vervolgens kom je bij de N273 uit. Goed uitkijken met oversteken!
Het is opvallend hoeveel heidelibellen en blauwvleugelsprinkhanen je tegenkomt tijdens deze wandeling. Vooral de blauwvleugelsprinkhaan is waarschijnlijk een soort die profiteert van de hete zomers.
Het is een erg mooie gevarieerde wandeling waarbij je allerlei landschappen onderweg tegenkomt. Zoals 3 jaar geleden al gebleken is kun je deze route ‘s winters maar ook ‘s zomers zeer zeker lopen!