Alweer een aantal jaren geleden heb ik een wandeling gemaakt door de Dennendijkse Bossen in Asten. Het was toen een koude mistige dag waarbij het gebied erg klein leek door de mist. Nu het nog een stuk aangenamer is de wandeling enigszins aangepast en zodoende is de afstand 7,5 kilometer lang.

Vanaf de Hutten kun je deze wandeling starten en je loopt meteen het bos in richting de snelweg.


Download GPX track - Dennendijkse Bossen

Je komt veel dennenbomen tegen maar als je goed kijkt kom je ook nog enkele heideplanten tegen. Voordat het gebied vol gezet werd met dennenbomen was dit een groot heidegebied.

IMG_3465IMG_3467IMG_3468

Op een enkele plek in het bos kom je een open stuk tegen. Het is meteen een stuk gevarieerder qua soorten bomen dan alleen dennenbomen.

IMG_3469IMG_3471

Je steekt nu Hutten over en loopt verder door het bos. Ondanks de relatieve droogte kom je toch wat paddenstoelen tegen.

IMG_3472IMG_3473

Terwijl je over de mountainbikeroute loopt passeer je een open gebied in het bos en met wat geluk kom je er eind september nog heidelibellen tegen. De grootste kans heb je om ze op kale takjes te zien zien zitten.

IMG_3474IMG_3477IMG_3483

Langs het pad kom je allerlei kuiltjes tegen. Het zijn vangkuilen gemaakt door de larven van de mierenleeuw. Door het losse zand kunnen insecten zoals mieren niet uit het kuiltje kruipen en kan de larve van de mierenleeuw die onderin het kuiltje zit de mier vangen en leegzuigen.

IMG_3478

Op een van de vele boomstronken kom je de uitwerpselen tegen van een vos. Door juist op wat hoge boomstronken uitwerpselen neer te leggen verspreidt de geur verder en is het voor andere vossen duidelijk dat er een vos actief is.

IMG_3484

Na een ruime kilometer gelopen te hebben zie je in de verte de snelweg A67 liggen. Je loopt nu verder langs een beekje. Veel water staat er niet in en op veel plekken staat de beek helemaal droog.

IMG_3495IMG_3496

Terwijl je langs de beek loopt kom je van alles tegen zoals mierennesten, spinnenwebben van de kruisspin en rietcicades.

IMG_3500IMG_3501IMG_3511

De beek maakt een bocht naar rechts en vervolgens loop je richting een picknickplaats. Blijf nu rechts aanhouden op het grasveld.

IMG_3517IMG_3518

Dit grasveld is een typisch nat grasland dat gemaaid moet worden om zo bijzondere planten en dieren te kunnen behouden. Het maaien heeft wel impact op insecten bijvoorbeeld. Want niet alle insecten kunnen op tijd wegkomen en overlijden door het maaien.

IMG_3528IMG_3529

Terwijl je door dit redelijk vochtige gebied loopt kom je nog bloeiende planten tegen zoals duizendblad en boerenwormkruid. Na een poel passeer je weer een nat grasland en vervolgens loop je weer door de ‘droge’ bossen.

IMG_3530IMG_3531IMG_3532

Terwijl je weer door de bossen loopt kom je bovisten tegen. Bovisten zijn een soort paddenstoel en als je heel veel geluk hebt kun je de sporen als een soort rookwolk uit de paddenstoel zien waaien.

IMG_3536IMG_3537

Op een kruising kom je weer bij een beek uit en in de verte zie je een groot grasland liggen. Niet alles is hier gemaaid om insecten en dieren een kans te geven om te schuilen van de winter.

IMG_3541IMG_3543IMG_3545

Luister goed terwijl je over het brede zandpad loopt want zelfs eind september kun je hier de grote groene sabelsprinkhanen horen. Deze sprinkhanen zijn 8 centimeter groot en daarmee een erg grote sprinkhaan!

Wederom passeer je enkele beken.

IMG_3547IMG_3548

Terwijl je over een zandpad parallel aan de beek loopt heb je kans om ‘gemiauw’ in de lucht te horen. De buizerd maakt dit typische geluid en lijkt dus erg veel op een kat die aan het miauwen is.
IMG_3549

De route loopt nu door voornamelijk dennenbos en met wat geluk kom je de zwarte specht tegen. Kijk dus goed rond!

IMG_3574

Je loopt over brede rechte paden en het loopt hier dus een stuk makkelijker dan in het begin van de route.

Terwijl je over de brede paden loopt heb je alle tijd om links en rechts van het pad te kijken. Je passeert een groot aantal mierennesten en je kan zelfs dode nachtvlinders en rupsen tegenkomen.

IMG_3565IMG_3596
IMG_3597IMG_3598IMG_3604

Wanneer je weer in de buurt van Hutten komt lijkt er een orkaan voorbij te zijn gekomen. Een heel stuk bos ligt hier plat!

IMG_3602IMG_3607

En nadat je de Hutten bent overgestoken kom je weer bij de plek uit wat een soort van parkeerplaats is.

Het was zeker de moeite waard om de route wat aan te passen, want oorspronkelijk liep de route langs de parkeerplaats aan de A67. Het bos ligt daar vol uitwerpselen en wc-papier, kortom een pad dat je liever wilt vermijden! Daarnaast loop je nu meer langs beken wat zomers erg mooi is aangezien dat veel vlinders en libellen aantrekt.

Verder is het ook een ideale route om lekker te wandelen op een sombere winterdag waarbij je gewoon wandelt en frisse lucht opsnuift zonder veel te zien qua flora en fauna.