Het Regionaal Landschap Kempen-Broek heeft diverse wandelingen uitgezet in het gebied tussen Weert en Maaseik. Zo heeft het Regionaal Landschap ook een wandeling van ruim 5 kilometer lang uitgezet over de Hugterheide, een gebied ten zuidoosten van Maarheeze.

Je loopt vanaf de parkeerplaats aan de Philipsweg zo het bos in.


Download GPX track - Hugterheide

Zodra je het bos inloopt zie je meteen dat de herfst begonnen is aan de bladeren die gevallen zijn. Maar ook aan de bladeren die nog aan de bomen hangen en al verkleurd zijn.

IMG_3623

Door de regenbuien kun je op de bomen goed zien vanaf welke kant de wind staat. Precies die zijde van de bomen is nat geworden door de regen.

IMG_3625IMG_3627

Door de regen van de afgelopen dagen kom je nu ook weer wat meer paddenstoelen tegen in het bos.

IMG_3628IMG_3629

De route loopt voornamelijk door dennenbos met enkele loofbomen en aan de randen van de paden pijpenstrootje. Heel af en toe kom je ook nog heidestruiken tegen die soms nog in bloei staan. Zoals op veel plekken kom je ook hier illegale motorcrossers tegen, althans je hoort ze en de sporen zijn vaak het enige tastbare bewijs.

IMG_3630IMG_3631IMG_3632

De bladeren van eikenbomen en lijsterbes staan op sommige plaatsen al volop te verkleuren. En op een omgevallen berkenboom zie je een enorme zwem groeien.

IMG_3636IMG_3637IMG_3640

De route verlaat even het bos om over de Fazantlaan te lopen en gaat weer het bos in ter hoogte van de kruising Hommelberg – Fazantlaan. Waarschijnlijk loopt de route over de verharde weg om zo de parkeerplaats aan het einde van de Fazantlaan in de route op te kunnen nemen.

IMG_3641IMG_3642

Je ziet hier ook de hoogspanningslijn van Buggenum naar Eindhoven.

Als je goed om je heen kijkt kun je ook erg fraaie paddenstoelen tegenkomen zoals de grote sponszwam. Deze zwam is meer dan 30 centimeter in doorsnede!

IMG_3654

Tussen de buien door was ook even de zon te zien en zodra de zon zich liet zien zag je ook de heidelibellen vliegen.

IMG_3661

Als je goed kijkt naar bijvoorbeeld een Douglasspar dan zie je soms een dennenappel of een hazelnoot in de bast zitten. Bijvoorbeeld een specht pakt een dennenappel en klemt deze in de bast zodat hij makkelijk de zaden uit de dennenappel kan pikken. Dergelijke plekken worden dan ook smidse genoemd.

IMG_3665IMG_3667

Op de boomstronk van een dennenboom kun je nu het kleverig koraalzwammetje tegenkomen. Een erg klein maar zeer fraai zwammetje.

IMG_3673

Terwijl je lekker over redelijk smalle paden loopt die slingeren door het bos kijk dan ook zeker goed uit voor bijvoorbeeld de rups van de veelvraat (nachtvlinder). Deze rups wil nog wel eens gewoon over het pad kruipen.

IMG_3680

Des te beter je het verkeer op de snelweg hoort, des te meer pijpenstrootje zie je staan. Daarnaast wordt de begroeiing onder de dennenbomen ook steeds meer pijpenstrootje. Het geeft een surrealistisch beeld vooral door het verkleurende pijpenstrootje van groen naar bruin toe.

IMG_3687IMG_3692

Daarnaast zie je dat het landschap ook steeds heuvelachtiger wordt. Zover je over heuvelachtig kan spreken want het zijn heuveltjes van 1 tot 2 meter hoog.

IMG_3695

Door de grote hoeveelheid pijpenstrootje heb je ook grote kans om het pijpenstrootjemoederkoren te zien. Het is een schimmel die op pijpenstrootje groeit.

IMG_3689

Terwijl je in de verte de spoorlijn Eindhoven – Weert ziet liggen kom je nu ook op enkele plekken korstmossen tegen uit de Cladonia familie.

IMG_3696IMG_3698
Aan de sporen te zien lopen hier regelmatig reeën dus kijk goed rond want misschien spot je er wel een!

IMG_3703

De route slingert verder door het bos en na ruim 5 kilometer lopen kom je weer bij de parkeerplaats uit.

IMG_3705IMG_3706IMG_3712

Na het lopen van deze route blijkt maar weer eens dat het geen stralende dag hoeft te zijn om van alles onderweg tegen te komen. Daarnaast maken de smalle slingerende paden het een erg mooie boswandeling! Een ideale route die elk seizoen geschikt is om te wandelen!