Tussen de Helmondse wijken Dierdonk en Rijpelberg ligt het Bakelse Bos. Het bestaat voornamelijk uit dennenbomen maar je komt er ook kleine stuifzandgebieden tegen met heide en jeneverbesstruwelen.

Vanaf de parkeerplaats aan het Gooisehof kun je de ruim 4 kilometer lange wandeling starten.


Download GPX track - Bakelse Bos

Via een klein doodlopend straatje loop je het gebied in waarbij je aan de rand van het gebied loopt.

IMG_3922IMG_3924IMG_3925

Links zie je de huizen liggen en rechts ligt een groot open terrein waar je nu nog allerlei bloeiende planten tegen kan komen zoals duizendblad en boerenwormkruid.

Op de Scheidijk loop je meteen weer het gebied in en je loopt nu over een stuifzandgebied. Kijk op de windstille plekjes waar de zon schijnt goed op de takjes en de grond. Grote kans dat je hier nog steeds begin oktober heidelibellen tegenkomt. Als je stil blijft staan komen ze misschien wel even op je hoofd zitten.

IMG_3927IMG_3928IMG_3930

Je loopt weer het bos in en mocht je een soort van dood beest ruiken dan heb je grote kans dat het de stinkzwam is die je ruikt. Vaak zitten er vliegen en slakken op deze paddenstoel.

IMG_3932

Terwijl je via allerlei paden door het bos loopt passeer je dennenbomen met een bodem die vol met mos is begroeid. Maar je kan ook allerlei vogels zien zoals boomklever, koolmees en kuifmees.

IMG_3934IMG_3941

Dat er in het bos wel eens dieren doodgaat is nogal logisch, maar vaak tref je hier geen sporen van aan. Maar als je geluk hebt tref je zo diverse botjes bij elkaar aan.

IMG_3943IMG_3944

In de buurt van de N279 loop je door een vrij open gebied. Je komt hier prachtige solitair groeiende eikenbomen tegen. Je kunt zelfs zien hoe de takken de grond raken.

IMG_3949

Ook hier heb je grote kans om heidelibellen te zien. Soms is het goed zoeken want ze lijken verstoppertje te spelen. Al zijn sommige libellen een stuk makkelijker te zien als ze op een takje zitten.

IMG_3958IMG_3962

De route blijft ongeveer parallel aan de N279 lopen en ook hier staan erg veel dennenbomen met een bodem vol mos. Je komt hier ook een duivelsei tegen. Uit het duivelsei groeit namelijk de stinkzwam.

IMG_3969IMG_3973

Wanneer je langs laaghangende takken loopt moet je goed uitkijken want de kans is groot dat er een kruisspin zijn web gemaakt heeft.

IMG_3978

Ter hoogte van de Rayse Hei loop je even naar de zandverstuiving en als je goed kijkt zie je ook buntgras groeien. Een pionierssoort op stuifzand.

IMG_3963IMG_3983

Je loopt weer via allerlei paden door het bos en onderweg kom je allerlei putten tegen. Het Bakelse Bos is namelijk waterwingebied van Brabant Water.

IMG_3988

Bij het volgende stukje stuifzand kom je ook jeneverbesstruiken tegen. Ze hangen vol met bessen! De bessen doen er twee jaar over om te rijpen.

IMG_3991IMG_3993IMG_3996

Wat mij betreft het mooiste stukje van het Bakelse Bos!

Na dit mooie stukje stuifzand loop je verder door het bos en al snel kom je weer bij de parkeerplaats uit bij het Gooisehof.

IMG_3998

Er lopen erg veel wandel- en mountainbikepaden door het bos dus het kan soms even zoeken zijn naar het juiste pad. Maar door de afwisseling van bos en kleine stuifzandgebiedjes is het een erg mooie route.