De Refelingsche Heide ook wel Steenoventerrein genoemd maakt onderdeel uit van Landgoed Gulbergen. De Refelingsche Heide wordt jaarlijkse gebruikt als terrein voor het evenement Bloem en Tuin.

Vanaf een soort parkeerplaats kun je door het grotendeels omheinde gebied wandelen. Met een extra stuk langs een vochtig gebied met een soort ven kom je uit op een totale lengte van 4 kilometer.


Download GPX track - Refelingse Heide - Steenoventerrein

IMG_4197IMG_4200IMG_4203

Na de ingang sla je vrij snel linksaf en het is dan even zoeken waar het pad precies loopt. Meteen wordt al duidelijk dat het een lekker rommelig bos is. Je hoort en ziet van alles zoals de boomklever en de vruchten van de kardinaalsmuts. Maar tijdens de gehele wandeling kom je ook allerlei paddenstoelen tegen. Maar ook de tongvaren staat hier tussen alle struiken en mossen.

IMG_4206IMG_4207IMG_4208

De route volgt vaak de mountainbikeroute dus goed opletten! Maar kijk vooral goed rond naar alle paddenstoelen die momenteel te zien zijn!

IMG_4216IMG_4223IMG_4227

Terwijl je om een vrijwel droog soort van ven loopt kom je slijmzwammen tegen op een boom. Het zijn geen paddenstoelen maar lijken er wel sterk op. Ze zijn soms nog geen millimeter groot. Maar door de felle gele kleuren vallen ze wel vrij snel op.

IMG_4232IMG_4236IMG_4244

Net voor je het gebied lijkt te verlaten sla je rechtsaf en de route gaat verder langs dit ven. Op een boom kwam ik nog de resten tegen van maïs in een uitwerpsel.

IMG_4245

Terwijl je over slingerende paden door het bos loopt kom je soms wat meer open plekken tegen. Daarnaast kom je hier ook nog struikheide tegen. De naam Refelingsche Heide is dus niet zo vreemd!

IMG_4250IMG_4252IMG_4259

In de buurt van de Collse Hoefdijk en de snelweg kom je de sporen tegen van de letterzetter. Een kever die momenteel zorgt dat er veel naaldbomen sterven.

IMG_4261

Kijk ook goed tussen de gevallen bladeren want hier kom je volop het dwergwieltje tegen. Maar ook parelstuifzwammen en schorsmycena’s.

IMG_4264IMG_4269IMG_4274

Je loopt nu een halve ronde naar een uitkijkpunt maar kijk goed in de verte want je hebt hier kans om reeën te spotten midden op de dag! Naast een reiger en ree kom je hier begin oktober ook nog een sprinkhaan tegen!

IMG_4278IMG_4278-2IMG_4284

Je loopt weer terug en de route gaat verder over de Schoutse Vennen. Vanaf een T-splitsing zie je in de verte het ‘Dak van Brabant’ liggen. Beter gezegd de voormalige vuilstort wat momenteel een golfbaan is.

IMG_4291

Terwijl je richting het spoor loopt kom je nog allerlei bloeiende planten tegen zoals koninginnenkruid, boerenwormkruid en bezemkruiskruid. Op deze planten kom je ook weer insecten tegen zoals het zevenstippelig lieveheersbeestje.

IMG_4294IMG_4298IMG_4299

Je loopt weer het omheinde gebied in en het lijkt veel op een park in plaats van een bos. Waarschijnlijk wordt daarom ook hier Bloem en Tuin gehouden.

IMG_4301IMG_4302

Terwijl je door het bos loopt kom je weer allerlei paddenstoelen tegen zoals geschubde inktzwammen en grote oranje bekerzwammen.

IMG_4305IMG_4312IMG_4319

Wanneer de route dichtbij het spoor komt zat er een roodborstje mij in de gaten te houden.

IMG_4333-2

Je passeert weer een drooggevallen sloot of ven en daarbij kun je nu heel mooi zien dat op de grens waar normaal water staat er volop paddenstoelen groeien.

Op een boomstronk lag een keutel of braakbal waarbij je nog goed botjes en schildjes van kevers kon zien zitten.

IMG_4335-2IMG_4339-2

Zoals op veel plekken waar grove dennen groeien kom je ook hier de sporen tegen van de larve van de zeldzame gewone spinselbladwesp.

IMG_4336-2

Je loopt nu aan de rand van waar ooit een steenovenfabriek heeft gestaan richting de omheining.

Met uitzondering van het begin en het gebied waar Bloem en Tuin wordt gehouden is het een lekker rommelig gebied. Ideaal voor veel dieren! Het maakt het ook erg leuk om hier te wandelen want je hoort en ziet van alles.