Al diverse malen heb ik een wandeling gemaakt in de buurt van de Turnhoutse Heide en Zwartven. Het blijft een prachtig gebied waar je vrijwel geen wandelaars tegenkomt en je urenlang kunt wandelen zonder iets van de bewoonde wereld te zien.

Dit keer heb ik een ruim 10 kilometer lange wandeling uitgestippeld over de Turnhoutse Heide richting De Moerbleek (heidegebied) en weer terug langs het Zwartven. Op de kaart lijkt het voornamelijk bos en heide, maar tijdens de wandeling kom je veel meer heide tegen dan je zou denken!


Download GPX track - Turnhoutse Heide, Moerbleek en Zwartven

Vanaf de parkeerplaats aan het Turnhoutsepad in Hooge Mierde loop je zo het bos in. Meteen valt op dat er redelijk wat pijpenstrootje langs de paden groeit.

IMG_4616IMG_4617

Terwijl je door het bos loopt lijken de paddenstoelen uit de grond te schieten zoals de vliegenzwammen.

IMG_4619

Het pijpenstrootje is nu erg mooi aan het verkleuren, als de zon een beetje schijnt lijkt het zelfs even een gouden kleur te hebben.

IMG_4620

Niet alleen op de grond kom je paddenstoelen tegen maar ook op het pijpenstrootje! Een soort schimmel die op het pijpenstrootje groeit is het pijpenstrootjemoederkoren.

IMG_4643

Nadat je de straat Eendengoor bent overgestoken loop je langs een akker en de route gaat weer verder door het bos.

IMG_4626IMG_4628

Kijk goed rond want half oktober kom je hier nog bloeiende struikheide tegen. Op zich niet zo bijzonder want zelfs in december kun je soms nog bloeiende struikheide tegenkomen.

IMG_4633IMG_4634IMG_4636

Je loopt nu over een soort van graspad en het is hier erg stil en er valt van alles te zien zoals paddenstoelen maar ook sprinkhanen, spinnen en heidelibellen.

IMG_4624IMG_4639IMG_4647
IMG_4651IMG_4656IMG_4664

Het is hier een ideaal plekje om heidelibellen half oktober te zien. Het is er redelijk windstil en als de zon schijnt is het meteen warm op dit pad.

IMG_4665IMG_4672

De route loopt nu een klein stukje aan de rand van een grote akker en ook hier is het genieten! De akkerrand ligt op het zuiden en met wat zon is het hier meteen lekker warm. Een omgevallen boom is een ideale plek om op te warmen voor libellen. Ga eens rustig op de omgevallen boom zitten en binnen enkele seconden kun je diverse heidelibellen zien zitten.

Daarnaast kom je hier het zeldzame plantje grondster tegen!

IMG_4682IMG_4689IMG_4690

Mocht je denken dat Coloradokevers alleen in Colorado (Verenigde Staten) voorkomen dan heb je het mis. Op enkele aardappelen die zijn blijven liggen kwam ik de coloradokevers tegen.

IMG_4706

Je loopt nu om een klein heideveld heen en even later kom je steeds meer heide tegen terwijl je over een groot heideveld loopt!

IMG_4715IMG_4721

Mocht je goede oren hebben dan kun je zelfs half oktober nog baltsende heidesabelsprinkhanen horen! En met wat geluk kun je ze ook nog zien!

IMG_4726

Je komt ogen en oren tekort! Tientallen meters hoog in de lucht zie je vlinders vliegen, op de grond zie je het vleesetende plantje zonnedauw en tussen de struiken zie je een bruine kikker wegspringen.

IMG_4751_cirkelIMG_4754IMG_4755

Kijk ook zeker op de bloemen die er nog staan want de kans is groot dat je nog vlinders ziet vliegen zoals de distelvlinder en de oranje luzernevlinder.

IMG_4771IMG_4777

Aan de rand van het heideveld liggen twee poelen en het leek even hoogzomer. Zoveel heidelibellen bij elkaar, meer dan 200 stuks! Vervolgens loop je verder langs het heideveld en je passeert enkele jeneverbessen.

IMG_4780IMG_4781

Je steekt ongemerkt de grens over naar België en hier staan weer volop paddenstoelen zoals kleverig koraalzwammetje en eekhoorntjesbrood.

IMG_4783IMG_4785

Verscholen tussen de bomen staat een kapel. Vervolgens loop je aan de rand van een akker terug naar Nederland en ook in Nederland blijf je aan de rand van een akker lopen.

IMG_4788IMG_4789

Je passeert vakantiepark Zwartven en loopt over het voetpad of fietspad verder door het bos richting het Zwartven.

IMG_4795

De route bij het Zwartven gaat voornamelijk over smalle slingerende paden waarbij je ook weer diverse heidelibellen ziet vliegen. Het Zwartven staat vrijwel droog, ondanks de regen van afgelopen weken.

IMG_4798IMG_4800IMG_4806

Je verlaat het Zwartven en de route loopt verder over een breed zandpad langs een akker.

IMG_4810IMG_4813IMG_4817

In de verte zie je de kerktoren van Hooge Mierde boven de bomen uitsteken. Je loopt nog even aan de rand van een wilde akker en ook hier kom je weer diverse heidelibellen tegen.

IMG_4818IMG_4819IMG_4820

Vervolgens kom je weer bij de parkeerplaats uit. Wat opvallend was tijdens deze wandeling was het grote aantal heidelibellen! Die verwacht je niet in dergelijke grote hoeveelheden half oktober. Daarnaast is het een erg afwisselende route waarbij je vrijwel geen wandelaars tegenkomt en het is er heerlijk rustig zo op de grens van België en Nederland!