In de Brabantse Kempen kun je kilometers wandelen zonder iemand tegen te komen. Het lijkt wat dat betreft echt een uithoek van Nederland waar je nog onbezorgd door de natuur kunt wandelen.
Al diverse malen heb ik een wandeling door de Kempen gemaakt en dit keer een route over de Stevensbergen.
Vanaf een soort in-/uitrit aan de Postelscheheideweg start de 7 kilometer lange wandeling.
Download GPX track - Stevensbergen
Vrij snel kom je op de zandverstuiving uit, een mooi gebied met een overgang tussen dennenbomen, heide en zand.
Meteen valt het grote aantal pootafdrukken van reeën op die je duidelijk in het zand kunt zien staan.
Kijk ook goed naar boomstammetjes waarop allerlei korstmossen groeien zoals heidelucifers.
Terwijl je over een smal pad midden door het gebied loopt kom je misschien wel de panterspin tegen.
Je loopt vervolgens verder over een breed zandpad aan de rand van het gebied. Kijk vooral naar links maar vergeet ook niet naar rechts te kijken. De kans is groot dat je in de bomen groepen meesjes ziet zitten met daarbij enkele goudhaantjes.
De route loopt verder over typische Kempense paden; zand, struikheide, pijpenstrootje en een overgang naar berken en grove dennen. Op een enkele plek kom je nog bloeiende struikheide tegen!
Kijk ook goed op het pijpenstrootje, want je kan hier de bruine winterjuffer tegenkomen. Winterjuffers is de enige libellensoort die overwinterd als volwassen exemplaar!
Je loopt nu echt door een stil gebied, alleen vliegtuigen kun je horen verder lijk je even helemaal alleen op de wereld te zijn!
Terwijl je nu door een agrarisch stuk van het gebied loopt kom je nog allerlei bloeiende planten tegen zoals duizendblad, bezemkruidkruid en een kamillesoort.
Kijk ook zeker op de stammen van de bomen, deze zitten vol met korstmossen.
Terwijl je weer van de grens afloopt heb je kans om de zandwolfspin te zien. Deze spin is erg goed gecamoufleerd! De houtduiven die overvliegen zijn wat dat betreft wel erg opvallend!
De route loopt nu door voormalig landbouwgebied en de wat ruigere velden zijn een ideale plek voor allerlei insecten en dieren.
Met wat mazzel kun je hier de klapekster spotten!
Net voordat je dit open terrein verlaat kom je nog van alles tegen zoals het driekleurig viooltje nu nog volop in bloei maar ook lieveheersbeestjes die wachten tot de herfst en winter voorbij zijn!
Terwijl je door een vrij saai dennenbos loopt wat overduidelijk is aangeplant kom je het geweizwammetje tegen. Tik maar eens voorzichtig tegen het zwammetje en je ziet een wolkje vol met sporen wegwaaien.
Vervolgens loop je weer over hetzelfde pad als de heenweg richting de Postelscheheideweg.
Zo blijkt maar weer dat zelfs eind november er van alles te zien is qua insecten, planten, paddenstoelen en redelijk zeldzame vogels zoals de klapekster! En dat op een wandeling van maar 7 kilometer lang.