Het blijft altijd een verrassing hoe deze wandeling er uit komt te zien. Want hoe hoog staat het water van de Maas en kun je de extra lus maken bij Koningssteen?

Dit keer was het pad parallel aan de Maas bereikbaar maar de runderen van Koningssteen blokkeerden het pad om de extra lus bij Koningssteen te kunnen maken. Maar gelukkig viel er genoeg moois te zien!


Download GPX track - RivierPark Maasvallei, Thorn en Kessenich

Vanaf de parkeerplaats aan de Grote Hegge start de 10 kilometer lange wandeling waarbij je al meteen een mooi uitzichtpunt hebt over de de Grote Hegge.

PANO_20191125_113235

IMG_5930IMG_5931

Vervolgens loop je langs de Grote Hegge en meteen wanneer het modderig wordt ben je bij Koningssteen gekomen. Net zoals vorige keer is het een erg modderig pad, dus trek hoge wandelschoenen of laarzen aan!

Links ligt Nederland en rechts België, links ligt de Grote Hegge en rechts de Kessenichplas. Je passeert diverse grenspalen zoals nummer 131 en 129.

IMG_5936IMG_5937

De weg kronkelt door het gebied en de diverse rozenstruiken hangen nu vol met rozenbottels.

IMG_5938

Met wat geluk kom je hier ook het geweizwammetje tegen. Het echte ‘wild’ kom je vaak tegen op de kruising dichtbij de Maas.

IMG_5940IMG_5941

Op de kruising sla je linksaf en je komt hier volop sporen tegen van de bever zoals omgevallen bomen, knaagsporen en sleepsporen.

IMG_5944IMG_5945

Als je pech hebt ligt de hele kudde runderen precies op het pad ook al maak je geluid ze blijven gewoon liggen. Doordat er kalfjes bij zijn, kun je de groep beter maar niet doorkruisen. Dus maar weer teruggelopen naar de kruising om die over te steken.

IMG_5943IMG_5946

Dit keer was het wel mogelijk om het pad te nemen wat parallel aan de Maas ligt. Je hebt vanaf het pad een erg fraai uitzicht over de Kessenichplas. Helemaal wanneer het water blauw kleurt van de hemel.

IMG_5955

In de verte zie je de kerk van Kessenich liggen en links van het pad passeren af en toe schepen over de Maas.

IMG_5959IMG_5960

Het is hier heel wat beter lopen dan bij Koningssteen waar het erg modderig is.

In de bermen van het pad kom je nog volop bloeiende bloemen tegen zoals duizendblad, kamillesoort, boerenwormkruid en nog veel meer soorten!

IMG_5962IMG_5963IMG_5965

In de verte zie je diverse baggerschepen die waarschijnlijk zand en grind opzuigen uit de plassen.

IMG_5966IMG_5970

Wanneer je steeds dichterbij de kerk van Kessenich komt kom je van alles tegen zoals blauwe reigers en zilverreigers in de gemaaide weilanden.

IMG_5976

In Kessenich kom je vrijwel niemand tegen en al snel loop je weer op een smal weggetje buiten Kessenich richting Vijverbroek.

IMG_5985IMG_5986

De naam broek is niet verkeerd, want momenteel is het erg modderig en door de bladeren wordt het pad erg glad.

Terwijl je glijdend en glibberend door het Vijverbroek loopt merk je aan alles dat het hier een nat gebied is. Je passeert een poel speciaal voor de boomkikker en de weilanden worden momenteel begraasd door inlandse koeien.

IMG_5988IMG_5990

Terwijl je door de weilanden loopt zie je de zendmast in Thorn liggen. Maar kijk ook zeker op de wilgen die nu vol met bladluizen zitten die voor nageslacht aan het zorgen zijn.

IMG_5993IMG_5998

Net voor de Itterbeek ligt een plankenpad en waarom is al vrij snel duidelijk als je over het plankenpad loopt!

Bij de Itterbeek sla je linksaf om deze vervolgens over te steken richting Nederland.

IMG_5999IMG_6000

Het is een kleine klim van de Itterbeek maar al vrij snel zie je de kerk van Thorn in de verte liggen. Ook is duidelijk waarom Thorn het witte stadje genoemd wordt.

IMG_6004

In Thorn blijf je de Itterbeek volgen tot aan de Waterstraat. Je slaat vervolgens rechtsaf en waarschijnlijk kom je nu volop wandelaars tegen die van Thorn naar de Maas lopen.

Na ruim 10 kilometer wandelen kom je weer bij de parkeerplaats uit.

Het blijft een erg mooie route om te wandelen wanneer de zon volop schijnt! Je loopt namelijk voornamelijk door open gebied en dan is het erg lekker om in de zon te lopen.