In de maanden december en januari lijkt er niet veel te zien te zijn buiten. Maar ook al is het guur, koud en nat als je goed om je heen kijkt valt er van alles te zien én te horen!
In de buurt van attractiepark Toverland kun je een wandeling door de bossen maken van ongeveer 4 kilometer lang.
Vanaf de Meerweg in Kronenberg kun je de wandelen starten.
Download GPX track - Heesberg, Kronenberg
Honderd jaar geleden was dit nog een ontgonnen gebied, maar in de jaren ‘30 van de vorige eeuw is dit gebied zoals heel veel gebieden vol geplant met dennenbomen voor de mijnbouw. Als je goed kijkt zul je zien dat het gebied nog redelijk heuvelachtig is, de oude restanten van meer dan 100 jaar geleden.
Nu bijna alle bladeren gevallen zijn kom je tussen de bladeren van de zomereik opvallend veel gallen tegen. Een gal is een vergroeiing van de boom veroorzaakt door in dit geval de galappelwesp. De larve van de galappelwesp leeft in de gal en wanneer het blad met de gal op de grond is gevallen zal de larve de gal verlaten om tussen de bladeren te overwinteren.
Naast gallen kom je ook volop de rankende helmbloem tegen, een soort die goed gedijt bij erg zure bodems.
Ook al heeft het enkele nachten gevroren je komt toch nog allerlei paddenstoelen tegen zoals mycena’s, waaiertjes en muizenstaartzwammetjes. Muizenstaartzwammetjes zijn paddenstoelen die op dennenappels van bijvoorbeeld de grove den groeien.
Op sommige plekken is tijdens de wandeling erg duidelijk dat dit vroeger een productiebos was. Grove dennen netjes in rechte rijen aangeplant en verder vrijwel geen ondergroei te vinden. Gelukkig wordt het bos omgevormd naar een meer levendig bos waarbij er een mix komt van loof- en dennenbomen, open plekken voor planten en struiken.
Kijk tijdens het wandelen ook goed omhoog want met geluk hoor én zie je raven overvliegen! Maar ook algemene soorten zoals boomklever, meesjes, sijsjes en goudhaantjes. En bij flink getik heb je grote kans om de grote bonte specht te zien.
Wanneer je aan de rand van het bos loopt heb je kans om allerlei bloeiende planten te zien zoals de paarse dovenetel, avondkoekoeksbloem en bezemkruiskruid.
Jammer genoeg houdt niet iedereen rekening met hoe kwetsbaar de natuur is en met wat pech loop je door de uitlaatgassen en bandensporen van illegale motorcrossers.
Wanneer je dichtbij het kapelletje komt zul je zien dat de zomereiken alweer aan het uitslaan zijn terwijl het bijna winter is!
Kijk ook zeker even in het kapelletje want zelfs binnen kom je natuur tegen zoals mannetjes van de kleine wintervlinder.
De route gaat verder over een breed zandpad (Meerweg) en even later loop je weer het bos in en meteen zie je allerlei heuveltjes.
De bomen zitten hier vol met mossen en als je goed kijkt zul je ook nog tientallen paddenstoelen in het mos zien zitten. De gele trilzwam valt meteen op door de felle gele kleur!
Terwijl je nu over smalle paden door het bos loopt kom je nog van alles tegen zoals de cocon van de lantaarnspin en een open plek midden in het bos waar je nog even 100 jaar terug in de tijd gaat. Als je alle bomen probeert te negeren waan je je 100 jaar terug in de tijd!
Je passeert een omgevallen grove dennen en je kan nu goed zien waarom grove dennen gebruikt werden in de mijnen als stuthout. Doordat het hout draait tijdens het groeien krijgt het zijn stevigheid.
Je steekt nu een droge beek over, de Schorfvenloop. Deze beek stond vroeger in verbinding met het Schorfven, maar van het ven is niets meer overgebleven.
De route loopt weer even aan de rand van het bos en in de verte zie je de 40 meter hoge achtbaan Fenix liggen van attractiepark Toverland.
Hier zul je over een jaar een hotel zien liggen vanwege de uitbreidingsplannen van Toverland. De route loopt weer het bos in, al is het hier een redelijk open bos. Je ziet meteen de effecten van waar bomen gekapt zijn. Het gebied bestaat uit allerlei soorten planten, struiken en bomen. Op het pijpenstrootje kom je een soort paddenstoelen tegen namelijk het pijpenstrootjesmoederkoren.
Je passeert ook nog enkele sporen van de Tweede Wereldoorlog zoals een plek waar onderduikers verstopt werden maar ook een heuse bomkrater!
Na ongeveer 4 kilometer gelopen te hebben kom je weer bij het beginpunt van de route uit. Je zou verwachten dat er in december niks te zien valt in een redelijk saai bos, maar ook deze wandeling bevestigd het tegendeel!