De Bryologische en Lichenologische Werkgroep (BLWG) organiseert jaarlijks diverse excursies om te kijken naar mossen en korstmossen. Sommige excursies zijn specifiek gericht op bijvoorbeeld korstmossen.

Zo vond er afgelopen zaterdag ook een excursie plaats in het Leenderbos. Met een groep van meer dan 15 personen gingen we op pad om na enkele meters al te stoppen en op de knieën te gaan zitten om te kijken wat voor korstmossen er groeien.

Er volgden al snel volop Latijnse namen zoals Cladonia portentosa of Cladonia strepsilis. Gelukkig volgde er vaak ook een Nederlandse ‘vertaling’ zoals open rendiermos en hamerblaadje.

IMG_7302IMG_7305

In eerste instantie lijken er maar een paar soorten te staan, maar na wat zoeken kwamen we toch al meer dan 10 soorten tegen.

IMG_7311

Er werden tijdens de excursie verschillende locaties aangedaan, sommige plekken die om de zoveel jaren worden aangedaan, andere plekken zijn willekeurig gekozen.

IMG_7314Plomp bekermos - Cladonia borealis

Op een grote open vlakte (Putberg) kwamen we soorten tegen zoals kraakloof (Cetraria aculeata) en plomp bekermos (Cladonia borealis). Hoogtepunt van de dag was het vinden van Cladonia brevis, een soort die geen Nederlandse naam heeft. Om zeker te zijn dat het om Cladonia brevis gaat werd er een druppeltje P (Para-fenyleendiamine) op de korstmos gedruppeld. Na enige tijd verkleurde de korstmos en zodoende kon men bevestigen dat het om de zeer zeldzame Cladonia brevis gaat.

Cladonia brevisP test op Cladonia brevis

Persoonlijk vond ik het stuifzandstapelbekertje erg fraai om te zien hoe diverse bekertjes op elkaar gestapeld zijn.

IMG_7337

Naast meer ‘algemene’ soorten kwamen we ook soorten tegen die alleen nog in het Leenderbos te vinden zijn zoals het wollig korrelloof (Stereocaulon saxatile).

IMG_7349

Andere soorten korstmossen waren amper te zien, maar als je plat op je buik met een loepje naar de grond keek kon je ze zien, zoals het veenkorst.

IMG_7354

IMG_7357

Er kwamen ook soorten voorbij zoals gevorkt heidestaartje en stuifzandkorrelloof.

IMG_7376IMG_7360

Na bijna 6 uur korstmossen bekeken te hebben was de excursie afgelopen. Mede dankzij het perfecte weer en de mooie vondsten was het een geslaagde excursie. Ook zeker een aanrader voor mensen die nog geen ervaring hebben met korstmossen, want er wordt door André Aptroot of Laurens Sparrius van alles uitgelegd. Maar veel mensen die deelnemen aan de excursie kunnen je ook het een en ander uitleggen!