De laatste tijd komen er steeds meer apps beschikbaar waarmee je een wandeling kan maken. Zo heeft ook het IVN een app uitgebracht waarbij ze wandelroutes aanbieden die gemaakt zijn door de lokale IVN afdelingen.

De afdeling IVN Valkenswaard-Waalre heeft onder andere de Aalsterheidewandeling uitgezet. Een wandeling van ongeveer 4 kilometer lang over de Aalsterheide.


Download GPX track - IVN Route Aalsterheide

Je kan de route starten vanaf de Hut van Mie Pils, maar ongeveer 400 meter voor het café is ook een kleine parkeerplaats waar je de route kan starten.

Meteen vanaf de parkeerplaats zie je het grote Meeuwven al liggen tussen de bomen door. Je loopt over een breed wandelpad en na 200 meter sla je linksaf om de route te volgen. De route is aangeduid met zwarte paaltjes met een paars plaatje.

IMG_7747IMG_7749IMG_7751

Aan de rand van het ven heb je een mooi uitzicht over de omgeving! Struikheide, pijpenstrootje, het ven maar ook gagel zie je in de verte staan.

IMG_7754

Ruik maar eens aan de gagel, het heeft een typische geur. Een vrij zachte aangename geur.

IMG_7755

Je verlaat nu het Meeuwven en loopt door het bos richting de Hut van Mie Pils toe. Als je goed kijkt zie je kleine heuveltjes in het landschap.

IMG_7760

Ook al is het nog februari, maar de koolmezen roepen al z’n best alsof het voorjaar al begonnen is. Naast koolmezen kom je ook volop gele trilzwammen tegen. Door de stormen zijn de takken weggewaaid en zodoende kun je de zwammen nu mooi van dichtbij bekijken.

IMG_7762IMG_7769

Terwijl je over een soort van smal pad loopt parallel aan de Leenderweg kom je van alles tegen zoals restanten van de rupsen van de eikenprocessierups.

IMG_7770IMG_7771

Vervolgens sla je rechtsaf om het bos weer in te lopen. Ook hier valt weer van alles te zien zoals melig takmos maar ook wildwissels. Wildwissels zijn paden waarover wild zoals reeën lopen.

IMG_7774IMG_7776

Wanneer je aan de rand van het bos loopt heb je kans om de eerste bladeren van de lijsterbes te zien ontplooien.

IMG_7779IMG_7903

Aan de rand van het bos loopt ligt in de verte het dal van de Tongelreep, een ideale plek voor de torenvalk om te jagen op bijvoorbeeld muizen. De valk hangt stil in de lucht en lijkt dan te bidden, vandaar dat zo genoemd wordt wanneer een valk aan het jagen is.

Wanneer de valk iets denkt te zien laat de valk zich met een grote snel omlaag vallen en grijpt dan de prooi (of niets wanneer de valk pech heeft).

IMG_7805IMG_7823

Terwijl je over het brede zandpad loopt kom je volop brem tegen. De knoppen zitten al in de brem en deze planten zullen over 2 maanden prachtig geel bloeien.

IMG_7836

Na enkele minuten over dit zandpad gelopen te hebben sla je rechts het bos weer in. Je komt nu vingerhoedskruid tegen. Een plant die ook gewoon in tuinen te vinden is.

IMG_7839

Terwijl je door het bos loopt heb je kans om allerlei spechten te horen en te zien zoals de zwarte specht, grote bonte specht en misschien wel de kleine bonte specht.

IMG_7878

Je passeert vervolgens een erg grote Douglasspar met een zeer ruwe schors en tientallen meters hoog! De naalden ruiken naar een soort van toiletverfrisser.

IMG_7898IMG_7902

Na de Douglasspar loop je over een pad waar volop stukjes van een dennenappel liggen. Het werk van een eekhoorn is hier te zien! De dennenappels zijn helemaal mooi rondom kaal gegeten.

IMG_7905

Terwijl je in de verte het Meeuwven weer ziet liggen passeer je enkele bomen waarop je volop sporen ziet. Het zijn de vraatsporen van de larven van kevers.

IMG_7908

Loop zeker nog even naar het Meeuwven om van het uitzicht te genieten en vervolgens kom je weer bij de parkeerplaats uit.

IMG_7910IMG_7912

Het is een mooie redelijk korte wandeling, waar je zelfs in de winter al van alles kan zien. Dat belooft erg veel goeds voor de periode voorjaar tot en met najaar!