De eerste IVN route beviel me erg goed en zodoende op zoek naar een nieuwe route. Dit keer kwam ik uit op de route Hoenderboom. Het is een ruim 5 kilometer lange wandelroute over het zuidelijk gedeelte van de Strabrechtse Heide.

Vanaf de parkeerplaats bij Boscafé De Soete Inval Vennenhorst kun je de wandeling starten.


Download GPX track - IVN Route Hoenderboom

Vanaf de parkeerplaats loop je richting de Provincialeweg en je steekt deze over en je loopt richting het Witven.

IMG_7963IMG_7964

Je loopt nu het begrazingsgebied van de Schotse Hooglanders in. Het zijn vrij nieuwsgierige beesten die ook weer snel weghollen als je wat dichterbij komt.

IMG_7996IMG_8004

Je hebt nu een fraai uitzicht over het Witven en met geluk hoor en zie je ook de boomleeuwerik hoog in een boom zitten. Wanneer je ‘miauwende’ vogels hoort vliegen dan hoor en zie je de buizerd hoog boven je vliegen.

IMG_7969IMG_8000

Je loopt nu aan de rand van het Witven en passeert diverse jeneverbessen.

IMG_8021

Nadat je het Witven hebt verlaten loop je een stuk door het bos en hier kom je de rankende helmbloem tegen. Een soort die je steeds vaker tegenkomt op de droge zandgronden (al is het momenteel niet droog te noemen).

IMG_8025

Wanneer je uit het bos komt heb je een fraai uitzicht over de eindeloze vlakte van de Strabrechtse Heide. In de verte kun je de Tv-toren van Mierlo zien staan!

IMG_8034

Ook al is het nog winter, sommige heidestruikjes lijken al volop aan het groeien te zijn. Maar het zijn sporen van de struikheidemijt. Deze mijt zorgt ervoor dat heide dergelijke vervormingen maken en die vallen ‘s winters extra goed op vanwege de felle kleuren.

IMG_8037

Je loopt nu over een breed zandpad en links heb je tussen de bomen door weer een fraai uitzicht over het gebied.

In de verte ligt het Grafven en bij het ven staat de Hoenderboom. Het is een paal om de grens tussen 5 gemeenten te markeren. Tegenwoordig zijn het er nog maar twee.

IMG_8050IMG_8065

Blijf zeker even genieten van het uitzicht en met wat geluk hoor je de spreeuwen die in een boom zitten. Komen er buizerds overvliegen en nog veel meer! Of geniet gewoon van de stilte!

Je moet nu even om het hek heen want je hoeft maar een tiental meters te lopen naar een zogenaamd pingoruïne.

IMG_8075

Als je bij het ven staat lijkt het gewoon een ven te zijn. Maar de oorsprong van dit ven is een grote ijsklomp in de ijstijd.

IMG_8076

Kijk bij deze pingoruïne ook naar de grove dennen. De grote bonte specht pakt een dennenappel en klemt deze tussen de grove bast van de den in. Daarna gaat de specht op de dennenappel hakken om bij de zaadjes en eventuele insecten te komen die in de dennenappel zitten. Je noemt zo’n plek ook wel smidse.

IMG_8077IMG_8078

Zonder dat je het doorhebt loop je nu over wat vroeger ‘Celtic fields’ of ‘raatakkers’ zijn geweest.

IMG_8079

De wandeling gaat nu verder over een knuppelbruggetje en ook hier heb je weer een fraai uitzicht over het gebied!

IMG_8082IMG_8088

Na deze fraaie vergezichten loopt de route door het bos en hier heb je kans om de maker van de smidse te zien, de grote bonte specht. Maar ook de boomkruiper kom je hier vast en zeker tegen.

IMG_8096IMG_8100

Ter hoogte van de Peelrijt ga je verder over een breed zandpad en kijk goed rond want ook hier kom je weer van alles tegen.

IMG_8103

Zoals rendiermos, gevorkt heidestaartje, spechten en boomklevers in de bomen en nog veel meer!

IMG_8110IMG_8112

Uiteindelijk kom je weer bij het Witven uit en je steekt de weg over richting de parkeerplaats.

Een mooi onbekend stuk van de Strabrechtse Heide! Veel verschillende landschappen van droge en natte heide, bos en een beek. En dat allemaal op een korte wandeling van 5 kilometer!