Op een zeer natte dag, het hield die dag niet op met regenen, heb ik een wandeling gemaakt over de Gastelsche Heide. De Gastelsche Heide ligt aan de rand van de Groote Heide (ten zuiden van het Leenderbos) en tegen de grens met België aan.


Download GPX track - Gastelsche Heide

Vanaf de parkeerplaats aan de Bergbosweg in België of zou het toch nog net Nederland zijn, start de bijna 5 kilometer lange wandeling.

Je slaat meteen rechtsaf en vrij snel daarna sla je weer linksaf. De route loopt nu links langs zand en heide en rechts een veld vol met asperges.

IMG_8334IMG_8337

De route lijkt op sommige plekken meer op een racebaan, bochten die helemaal schuin liggen.

Terwijl je over de zandweg loopt kom je op diverse plekken wilgenkatjes tegen.

IMG_8338IMG_8359

Ondanks de regen vlogen er toch al een aantal hommelkoninginnen op zoek naar een geschikte plek om een nest te maken.

IMG_8357

Je komt ook diverse sporen tegen van het wild dat hier voorkomt.

IMG_8360

Je slaat nu rechtsaf en loopt door een stukje bos. Tijdens regenbuien kun je hier mooi het boomschuim zien. Of sommige bomen lijken helemaal leeg te lopen, zoveel water stroom er van de schors af.

IMG_8363IMG_8368

Je komt hier ook steeds meer korstmossen tegen, de Gastelsche Heide is een waar paradijs voor sommige korstmossen zoals stuifzandstapelbekertje, rendiermos, korrelloof en nog veel meer soorten.

IMG_8374IMG_8375

Naast korstmossen kom je hier ook volop mossen tegen zoals haarmos.

IMG_8377

Wat een nadeel is, is ook meteen voordeel voor het gebied. Er rijden erg veel illegale motors en andere voertuigen over de paden maar daardoor blijft het gebied wel mooi open en krijgen die zeldzame korstmossen zoals korrelloof een kans.

IMG_8382IMG_8384

Aan de randen van de paden zie je buntgras groeien, een echte pioniersoort van zandverstuivingen. Mocht er geen verstoring in het gebied plaatsvinden dan groeit het op den duur helemaal dicht.

IMG_8388IMG_8390

Je verlaat de Gastelsche Heide en loopt over het fietspad richting de Beverbeekse Heide in België.

IMG_8391IMG_8393

Haaks op de mountainbike- en wandelpaden kom je volop wildwissels tegen. Paden die gebruikt worden door bijvoorbeeld wilde zwijnen en reeën. Op deze wildwissels kun je vaak pootafdrukken vinden.

IMG_8394IMG_8395

Tussen de grove dennen kom je volop mos tegen maar ook planten zoals het vingerhoedskruid. De bloemen die van de zomer te zien zijn lijken op vingerhoedjes.

IMG_8397

Terwijl je parallel aan de straat Beverbeekse Heide loopt kijk dan ook zeker naar de bodem. Je komt hier ook allerlei soorten korstmossen tegen. Het lijken soms miniatuur wereldjes.

IMG_8404

Je steekt de straat vervolgens over en loopt langs het begrazingsgebied van schapen. Vervolgens loop je weer naar de parkeerplaats toe.

IMG_8424

Loop ook zeker even een stukje verder door naar de dubbele grenspalen.

IMG_8442

Ondanks de regen viel er erg veel te zien! Waarschijnlijk zijn er mooiere paden te vinden, dus deze route zal zeker op korte termijn voorzien worden van een nog mooiere route!