Sommige gebieden zijn niet zo bekend, maar ze zijn er niet minder mooi om. Zo’n gebied is Lange Bleek in Sterksel.

Iedereen kent de Strabrechtse Heide, maar de gebieden die aan de rand van de Strabrechtse Heide liggen zijn veel minder bekend. Je hebt bijvoorbeeld de Herbertusbossen, Braakhuizense Heide, Somerense Heide en Lange Bleek.

Brabants Landschap heeft in het gebied een gele route uitgezet van ruim 4 kilometer lang. De gele route is ook te vinden op de website en app van IVN (al lijkt de route download niet te werken). Op de website en in de app heet de route Lange Bleek.


Download GPS track - IVN route Lange Bleek

Vanaf een kleine parkeerplaats aan de Vlaamseweg start de route waarbij je al vrij snel over de heide loopt.

IMG_20200615_122011IMG_20200615_122228

Wanneer je over de heide loopt heb je kans om grote grazers tegen te komen. Kijk even goed uit waar je loopt want er liggen soms grote koeienvlaaien midden op het pad!

Wat meteen opvalt op de heide is dat er maar weinig heide. Na 3 erg droge voorjaren is er van de struikheide nog maar weinig over. Het geeft een sombere aanblik al die bruine verdorde struikheide.

IMG_3189

Gelukkig kom je nog wel volop insecten en vogels tegen zoals de kleine vuurvlinder, de boompieper (te herkennen aan het opvliegen en vervolgens net als een achteruit rijdende vrachtwagen te piepen) en de roodborsttapuit.

IMG_3193IMG_3207

De kleine paarse bloemetjes die je tegenkomt zijn de bloemetjes van de rode schijnspurrie. Een plantje dat graag op schrale zandgrond groeit.

IMG_3208

Je verlaat via het klaphek weer de heide en loopt verder door het bos. Een ideale manier om vlinders te zien zoals witjes en dikkopjes is om even stil te staan bij de bloeiende bramenstruiken. Naast vlinders heb je ook kans om wantsen te zien zoals de smalboktor.

IMG_3234IMG_3236

Wanneer de route verder loopt aan de rand van de heide heb je half juni kans om de pluimvoetbijen te zien. Ze maken holletjes in de grond en leggen daar een eitje in. De naam pluimvoetbij wordt meteen duidelijk zodra je de bijen ziet!

IMG_3248IMG_3259

Terwijl je aan de rand van de heide loopt kom je van alles tegen zoals teken die boven in een grassprietje zitten te wachten tot er een ree, wild zwijn of mens langs komt lopen om zich daar vervolgens aan vast te grijpen. De teken zitten gewoon aan de rand van het wandelpad, dus controleer thuis altijd op teken (wat je na elke wandeling moet doen).

IMG_3276IMG_3282

Naast teken kom je ook de bont gekleurde sprinkhaan het knopsprietje tegen.

IMG_3275IMG_3366

De route loopt verder door het bos en vervolgens kom je bij het Bultven uit. Ga zeker even op het bankje zitten en geniet van de totale stilte (uitgezonder de fluitende vogels en kwakende kikkers)!

PANO_20200615_132954

Na weer helemaal zen te zijn geworden loop je verder door het bos aan de rand van het Bultven. Als je goed kijkt zie je op de oevers gagel groeien.

Gagel is een plantje dat gebruikt wordt voor onder andere Gageleer (bier).

Kijk goed naar beneden want op de diverse boomstronken kom je het ijsvingertje tegen, een slijmzwam. Erg fraai, zeker wanneer je het met een loepje van dichtbij bekijkt.

IMG_3309IMG_3314

De route loopt weer verder door het bos en uiteindelijk verlaat je het bos. Je kijkt nu over de akkers uit richting de kerk van Sterksel.

IMG_3316

De route loopt verder aan de rand van een weiland waarbij je over een slingerend pad door de bosrand loopt. Voor je aan het slingerende pad begint passeer je allemaal schapen die het gras aan de andere kant lekkerder vinden.

IMG_3324

Na dit slingerende pad loop je weer over de heide met aan de linkerzijde de wei vol schapen en rechts struikheide en pijpenstrootje.

Met wat geluk kom je hier de phegeavlinder tegen, een dagactieve nachtvlinder die vooral in Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant te zien is.

IMG_3344IMG_20200615_140233

Net voor het klaphekje sla je rechtsaf en je blijft over de heide lopen. Om vervolgens de heide weer te verlaten om door het bos te lopen. In het bos kom je van alles tegen zoals de trechterspin, ree en de grote spikkelspanner (nachtvlinder die ruim 4 tot 5 centimeter groot is).

IMG_3374IMG_3378IMG_3380

Je komt weer op het pad uit richting de parkeerplaats om nog even te genieten van de vele bloeiende vingerhoedskruiden.

IMG_3188IMG_3393

De gele paaltjes markeren de route goed, dus je hebt de app helemaal niet nodig! Het is een mooie afwisselende route met heide, bossen en een ven.