Na een aantal mooie wandelingen uit de IVN app dit keer een wandeling aan de noordoost zijde van de Strabrechtse Heide. Dit gebied staat beter bekend als de Lieropsche Heide (Lieropse Heide).
Tien jaar geleden is het gebied getroffen door een grote brand en vier jaar geleden trok een zware hagelstorm over het gebied. Ondanks de brand en hagel lijkt de natuur zich hersteld te hebben en je komt zoals op veel wandeling ogen en oren te kort!
Download GPX track - IVN route Strabrechtse heide na de brand en hagelstorm
Vanaf Het Broek kun je de 7 kilometer lange wandeling starten.
Je loopt vanaf de weg zo het gebied in over een breed zandpad.
Een makkelijke manier om vlinders te kijken is om even stil te gaan staan bij bloeiende planten zoals de bramen en bezemkruiskruid. Je zal dan vlinders zien zoals koolwitje en kleine vuurvlinder. Naast vlinders kom je ook insecten tegen zoals de rupsendoder.
Je blijft het brede pad volgen en met wat geluk kom je de heidekielspriet en bijenwolf tegen.
Na een halve kilometer gewandeld te hebben sla je rechtsaf en je loopt nu over een pad met rechts van het pad een fietspad.
Je hoort nu de veldkrekels volop baltsen en met wat geluk zie je er ook nog een voor je wegkruipen tussen de heidestruiken.
Zag je op het brede zandpad volop jonge berkenbomen staan, zie je nu een grote open vlakte met alleen maar resten van bomen. Veel insecten profiteren van de bloeiende heide in augustus, maar zolang er geen heide bloeit moeten insecten het hebben van soorten zoals wilgenroosje, braam en bezemkruiskruid. Het lijken dus niet zo interessante soorten, maar voor insecten op de heide zijn ze van cruciaal belang!
Terwijl je over het gedeelde pad loopt hoor en zie je allerlei vogelsoorten zoals boompieper en roodborsttapuit.
Na ruim een kilometer dit pad gevolgd te hebben sla je linksaf en en vervolgens weer linksaf. Je loopt nu midden door een berkenbosje van jonge berken. Met wat geluk hoor je zelfs midden op de dag een ree tussen de boompjes lopen!
Hier kom je nog sporen tegen van de brand van 10 jaar geleden! Maar je ziet ook meteen dat insecten volop profiteren van deze verbrande bomen. Er zitten talloze gaatjes in de dode boom.
De route loopt nu langs het ‘s-Heerenven en kijk hier goed uit! Je komt tientallen jonge rugstreeppadden tegen die hier het pad oversteken.
Met wat geluk hoor je hier ook nog de rugstreeppadden roepen, het geluid lijkt een beetje op baltsende veldkrekels.
Blijkbaar zitten er volop padden en kikkers want een ooievaar was druk op zoek naar wat eten.
De route loopt weer verder over het brede zandpad en je blijft dit pad ongeveer 750 meter volgen.
Eigenlijk zou aan de titel van deze IVN route nog wat toegevoegd kunnen worden. Namelijk het woordje ‘droogte’! Want als je goed kijkt zie je dat er heel veel struikheide verdord is door de droge voorjaren van 2018, 2019 en 2020.
Maar ondanks de droogte kom je toch van alles tegen zoals de rups van de heideringelrups en het knopsprietje (sprinkhaan).
Een soort die van open zanderige vlaktes houdt is de basterdzandloopkever. Je ziet hem meer opvliegen dan lopen!
Terwijl je over het brede pad loopt wordt weer duidelijk waarom bloeiende planten op de heide van levensbelang zijn! Op een strookje van 50 meter lang met bloeiend bezemkruiskruid kom je met gemak tientallen kleine vuurvlinders tegen! Maar ook een goudwespje en parende bladsprietkevers (Anomala dubia).
Een voordeel van de brand (kaart 2010 – kaart 2019) is dat het stuifzandgebied groter is geworden. Het lijkt even alsof je door de duinen wandelt.
Na dit fraaie stuifzandgebied loop je verder over het brede zandpad en met wat geluk kom je de zwervende heidelibel tegen. In de verte zie je de flatgebouwen in Geldrop liggen. Deze flatgebouwen liggen 4 kilometer verderop!
Je slaat nu linksaf en de route gaat langs een ven en verder door het bos.
Bij het ven kom je van alles tegen zoals dopheide, moeraswolfsklauw en kleine zonnedauw (vleesetend plantje).
Door de droogte kom je nog maar weinig grote pollen dopheide tegen, maar hier aan de rand van het ven kom je er gelukkig nog tegen!
Vanaf het bankje heb je een fraai uitzicht over het gebied terwijl je rugstreeppadden en kikkers hoort kwaken.
Na het ven loop je richting Kamp Dennenlust. Hier zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers gevestigd.
Bij Kamp Dennenlust had de gele hommelroofvlieg een zevenstippelig lieveheersbeestje gevangen.
Als de zon schijnt valt op dat de bodem hier volop glinstert. De Bosgroep Zuid heeft hier met behulp van een helikopter steenmeel op de grond uitgestrooid.
In het bos kom je volop dode grove dennen tegen.
De route heb ik iets aangepast waardoor de route door het bos blijft lopen in plaats van door het gehucht Moorsel te lopen.
Tijdens het wandelen door het bos kom je vlinders tegen maar ook de roodbruine heiderouwzwever.
Vervolgens kom je weer op het brede zandpad uit en je loopt weer richting Het Broek.
De invloeden van brand, hagel en droogte hebben grote invloed op het gebied maar het biedt ook nieuwe kansen zoals het stuifzandgebied. Daarnaast worden aangeplante dennenbossen nu omgezet in natuurlijke bossen met meer variatie. Dat komt de natuur alleen maar ten goede!
Het is een mooie afwisselende route!