Na een winter– en zomerwandeling was het tijd om de route op enkele punten aan te passen zodat de route nog mooier wordt!
Vanaf de Diesdonkerweg kun je de 5 kilometer lange wandeling over de Oostappense Heide starten.
Download GPX track - Oostappense Heide
Je loopt meteen het bos in en je komt allerlei soorten struiken en bomen tegen zoals zomereik, grove den, berk en Amerikaanse vogelkers.
Terwijl je door het licht heuvelachtige bos loopt kom je allerlei vlinders tegen zoals het bont zandoogje maar ook tientallen atalanta’s. Atalanta’s kom je nu volop tegen op de (over)rijpe bessen van de Amerikaanse vogelkers.
Ook al hangen de bomen nog vol bladeren maar met wat geluk kun je toch enkele keren de grote bonte specht aan het werk zien op zoek naar eten.
Het zandige pad is een ideale plek voor de larven van de mierenleeuw. De larven maken namelijk vangkuilen in zand en moeten het hebben van mooi droog los zand.
Wanneer je onderweg stopt bij een zomereik en enkele bladeren omdraait heb je grote kans om verschillende soorten gallen te zien. Zoals de gallen van de lensgalwesp en satijnen knoopjesgalwesp.
Terwijl je dichter bij de zandverstuiving komt des te grote is de kans dat je heidelibellen tegenkomt. Kijk maar eens goed naar de kale takjes van bomen en struiken.
Net voor de zandverstuiving kom je massaal rendiermos tegen. Het is een soort van korstmos, een zogenaamde samenwerking tussen een alg en een schimmel. Ook al doet de naam vermoeden dat het mos is, blijkt het dus geen mos te zijn!
Terwijl je door het losse zand probeert vooruit te komen heb je weer kans om andere insecten tegen te komen die je in het bos niet ziet. Zoals een roofvlieg en sporen van waarschijnlijk een levendbarende hagedis.
Dat je op kale takjes moet kijken om heidelibellen te kunnen zien wordt hier erg goed duidelijk. Minstens 4 heidelibellen kom je op een dode boom tegen. Maar als je goed gaat kijken zul je meer dan 10 exemplaren aantreffen!
Dat het zand hier nog steeds ‘actief’ is kun je mooi zien aan de kale wortels van de grove den. De wortels lagen ooit onder het zand en in de loop der jaren is het zand naar andere plekken gewaaid.
De route loopt verder door het bos over een soort van hoge zandrug midden in het bos tot je dichtbij een weg uitkomt.
Met wat geluk kom je ook de bruine winterjuffer tegen. Het is de enige libel-/juffersoort in Nederland (de Noordse winterjuffer ook, maar die komt maar op een plek in Nederland voor) die als volwassen exemplaar zal overwinteren.
Na het bos wordt je getrakteerd op een mooi klein heideveld. Ook al is het heideveld afgesloten door het bos, een populatie blauwvleugelsprinkhanen weet zich hier goed staande te houden!
Naast de mooie blauwvleugelsprinkhanen die pas echt mooi zijn als ze opvliegen (met blauwe vleugels) kom je hier ook de kleine vuurvlinder en allerlei heidelibellen tegen.
Dat insecten volop profiteren van deze vrij beperkte open ruimte midden in het bos maakt duidelijk dat open ruimten in bossen noodzakelijk voor een goede afwisseling.
Terwijl je over het heideveld loopt zie je de ene na de andere blauwvleugelsprinkhaan opvliegen. Maar met wat geluk kom je naast heidelibellen ook andere libellen tegen zoals de paardenbijter.
Na dit mooie heideveld loop je weer verder door het bos.
Ook hier valt van alles te zien zoals de mijn van de gewone spinselbladwesp en de eencellige braamroest (paddenstoel).
Tijdens de hele wandeling kom je tientallen atalanta’s tegen maar gelukkig ook andere dagvlinders zoals het koolwitje, bont zandoogje en gehakkelde aurelia. Al was deze gehakkelde aurelia wel heel erg gehakkeld!
De eerste route die ik eerst uitgestippeld had liep over een pad die nu vol omgewaaide bomen ligt. Je maakt nu een grote bocht om dit pad waarbij je het brede pad blijft volgen in tegenstelling tot de tweede route die ik uitgestippeld heb.
Maar vervolgens sla je links- en rechtsaf om een smal slingerend pad te volgen.
Terwijl je over dit pad loopt kom je van alles tegen zoals bekermos (korstmos), hulst met bessen en lijsterbessen met bessen.
Wanneer je in de buurt van de Diesdonkerweg komt krijg je nog een fraaie dennenvoetzwam te zien!
Na een paar kleine aanpassingen is het nu weer een erg fraaie wandeling geworden! Zelfs op een zomerse zondag kom je hier maar enkele wandelaars tegen en is het volop genieten van al het moois onderweg zoals het stuifzand en heideveld!