Begin dit jaar liep ik dezelfde route maar dan door de stromende regen. Nu was er geen druppel water te bekennen en dat was vooral in het losse zand goed te merken. De route is maar 5 kilometer lang maar door het losse zand is het flink ploeteren om vooruit te komen!
Vanaf de parkeerplaats aan de Bergbosweg start de route die aan de rand van de Groote Heide naar de Gastelsche Heide loopt om vervolgens een kleine stukje over de Beverbeekse Heide te lopen.
Download GPX track - Gastelsche Heide
Je loopt een klein stukje door het bos om vervolgens langs een veld vol asperges te lopen.
Deze paden en kleinschalige stukken bos zijn ideaal voor heidelibellen in het najaar. Het is er vaak iets warmer en het waait er minder, de ideale plek om op te warmen en op jacht te gaan naar insecten. Als je goed kijkt kom je hier allerlei heidelibellen tegen.
Maar de paaltjes zijn ook ideale plekken om de tandgoudwesp en mannetje Franse Veldwesp te zien.
Na een bocht die meer weg heeft van een motorcrosscircuit kijk je uit over de Groote Heide. Het is een belangrijk gebied voor veel zeldzame korstmossen. Maar ook meer algemene soorten kom je hier tegen zoals het rendiermos.
Via een breed zandpad loop je verder richting de Gastelsche Heide.
Ook al is het soms lastig lopen door het losse zand kijk vooral ook goed rond. Je komt hier van alles tegen zoals gaspeldoorn, gallen op de bladeren van de zomereik en een soort hooiwagen.
Vervolgens sla je rechtsaf en net voor het bos kom je weer allerlei libellen tegen zoals de tengere pantserjuffer en bruinrode heidelibel.
Wanneer een heidelibel niet goed ‘opgepompt’ is nadat deze uitgeslopen is bestaat de kans dat er deuken in het pantser blijven zitten. Maar zo te zien heeft deze libel er geen last van!
Je loopt nu door het bos en al vrij snel zie je steeds meer zand. De Gastelsche Heide laat zich zien én voelen! Het wordt nu ploeteren door het losse zand!
Een soort die profiteert van het zand is de mierenleeuw. De larven van de mierenleeuw maken een zogenaamde vangkuil in het zand. Wanneer een mier of ander insect in de vangkuil terecht komt zal deze door het losse zand niet meer uit de kuil kunnen kruipen. De larve van de mierenleeuw vangt vervolgens het insect en zuigt deze leeg.
Een andere soort die profiteert van open gebieden is de blauwvleugelsprinkhaan. Wanneer deze sprinkhaan opvliegt wordt de naam meteen duidelijk!
Terwijl je door het zand probeert te lopen kom je nog allerlei soorten tegen zoals loopkevers en sporen van de larven van de mierenleeuw.
Tijdens het wandelen over de Gastelsche Heide wordt de keiharde overgang van natuur naar landbouwgrond duidelijk. De Gastelsche Heide is heel arm qua voedingsstoffen maar direct aan de Gastelsche Heide liggen meerdere akkers vol met maïs.
Ook hier kom je weer volop heidelibellen tegen. Om een idee te geven waar je ze zoal kunt zien zitten heb ik het op een foto aan gegeven met rode cirkels.
Je verlaat nu even het losse zand en loopt tussen de grove dennen en struikheide verder over de Gastelsche Heide.
Vervolgens kom je op een grote zandvlakte uit en je verlaat deze vlakte door het bos en het pad wordt vrij snel weer ‘normaal’ in plaats van alleen maar los zand.
Bij het fietspad kom je ondanks de droogte toch nog paddenstoelen tegen zoals de geschubde inktzwammen.
Nadat je de Bergbosweg bent overgestoken blijf je het fietspad volgen. Uiteindelijk verlaat je het fietspad en je loopt verder door het bos.
Aan de grove dennen is hier goed te zien dat het hier ook kurkdroog is. De naalden kleuren geel en sommige grove dennen laten hun naalden vallen.
Je steekt vervolgens een fietspad over en je bent nu zonder het te merken in België.
Links van het wandelpad lag eerst een dicht bos maar nadat er bomen zijn gekapt is er weer licht in het bos gekomen.
Veel insecten profiteren hiervan zoals de mierenleeuw. Op en langs het zandpad kom je volop vangkuilen tegen.
Net voor de Beverbeekse Heide (straat) sla je rechtsaf en je blijft dit pad volgen tot je bij een omheind gebied bent aangekomen.
Bij de omleiding sla je rechtsaf en je loopt nu een stuk om dit gebied heen om vervolgens naar de parkeerplaats te lopen.
Was het begin dit jaar een kletsnatte dag, dit maal was het kurkdroog! Het is flink ploeteren op de Gastelsche Heide door het losse zand, maar de uitzichten over de Groote Heide zijn erg fraai, je komt van alles tegen en je loopt ongemerkt naar België toe en terug.