Sinds 2017 zijn er edelherten uitgezet in het gebied de Scheeken. De Scheeken maakt onderdeel uit van het Groene Woud, het gebied tussen ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven.
Op een totale oppervlakte van 350 ha leven ongeveer 40 edelherten. De kans om ze te zien is dus niet erg groot. Helaas loopt de blauwe route maar 1 kilometer door het leefgebied van de edelherten, dus dat vergroot jammer genoeg niet de kans om ze te zien. Maar gelukkig valt er nog veel meer te zien dan de edelherten!
Vanaf de parkeerplaats aan de Vleutstraat – Kanterseveldweg kun je de 4 kilometer lange wandeling starten.
Download GPX track - De Scheeken (blauwe route)
Je loopt vanaf de parkeerplaats over de Kanterseveldweg en na ongeveer 500 meter sla je rechtsaf richting de Achterste Broekweg. Deze weg is een zandpad en hier kom je gelukkig geen verkeer tegen in tegenstelling tot de Kanterseveldweg.
In de bermen kom je van alles tegen zoals bramen, hop en kardinaalsmuts maar ook spinnen en slakken.
Terwijl je over paden loopt die kenmerkend zijn voor het gebied (beplant met populieren) zie je aan de rechterkant het hoge hek staan van het leefgebied van de edelherten.
Dat je veel slakken in dit gebied kan vinden door de kalkrijke leemgrond blijkt wel uit het feit dat je op elke struik of boom een slak tegenkomt zoals de tuinslak.
Naast slakken kom je ook wantsen en vlinders tegen zoals de zuringrandwants en bont zandoogje.
Na een ruime kilometer gelopen te hebben ga je daadwerkelijk het leefgebied van de edelherten in.
Helaas van de edelherten geen enkel spoor, maar je komt wel de kleinschalige weilanden tegen die omheind zijn met populieren. Deze natuurlijke ‘kamertjes’ maken het Groene Woud erg speciaal! De afwisseling tussen open plekken en struiken en bomen maakt het erg interessant voor heel veel dieren. Zelfs dode populieren zijn erg interessant voor allerlei kevers en natuurlijk ook voor spechten.
Naast slakken met een huisje kom je hier ook volop naaktslakken tegen zoals de wegslak. Op bomen kun je soms nog slijmsporen aantreffen van slakken.
Na één kilometer verlaat je het leefgebied van de edelherten weer en je loopt over een straat (Hamsestraat) die al meer dan 120 jaar oud is!
Ook hier kom je weer volop populieren tegen!
Vervolgens steek je de kruising Hamsestraat – Vleutstraat over en je komt nu op het mooiste stuk van de gehele route! Het pad slingert tussen de bomen en struiken door en je ziet de leemgrond. In het voorjaar staat het hier vol met bosanemonen en sleutelbloemen.
Tussen de bomen en struiken door heb je soms een doorkijkje over de weilanden. Daarnaast kom je hier weer allerlei vlinders tegen zoals citroenvlinder en bont zandoogje.
Vervolgens moet je over een ietwat vreemde constructie stappen om over een weiland te lopen.
Kijk zeker even aan de bosrand naar de bloeiende planten. Je komt er allerlei insecten tegen zoals schorsvlieg, klein geaderd witje en een bijvlieg-soort.
Terwijl je door het weiland loopt hoor je misschien wel de kustsprinkhaan. Een sprinkhaan die je door heel het land kan vinden.
Vervolgens loop je verder richting een veld vol opgekweekte bomen en kijk ondertussen goed tussen de struiken en planten.
Er komt hier van alles voor zoals een tuinslak en loopkever.
Bij het zandpad sla je rechtsaf en je blijft dit pad volgen. Na ongeveer 300 meter wordt het pad een smalle straat/fietspad.
Net zoals op andere plekken kom je ook hier weer volop populieren tegen. Na een ruime 4 kilometer gelopen te hebben kom je weer bij de parkeerplaats uit.
Jammer genoeg loopt ongeveer 35% van de route over verharde wegen waarbij je soms ook nog redelijk wat auto’s tegenkomt.
Het mooiste gedeelte van de route is het stuk tussen de kruising Hamsestraat en Vleutstraat – Rechtestraat. Hier loop je echt over kleine slingerende paden verscholen tussen de bomen en struiken. Deze route is waarschijnlijk op z’n mooist in het voorjaar wanneer de bosanemonen en sleutelbloemen in bloei staan!