Aan de rand van Hegelsom en Horst (Limburg) liggen twee natuurgebieden ‘t Ham en Reulsberg. Waar ‘t Ham een meer open gebied is en waar de Groote Molenbeek stroomt is de Reulsberg hoofdzakelijk een bos met een klein stuifzandgebied.
Combineer je beide gebieden dan krijg je een mooie afwisselende wandeling van 4 kilometer lang.
Download GPX track - 't Ham en Reulsberg
Vanaf de parkeerplaats aan de Hesselenweg in Hegelsom (Horst aan de Maas) kun je de wandeling starten.
Je loopt door een klaphekje en kijk meteen goed uit voor de (verse) koeienvlaaien. Er liggen er hier genoeg!
Op de T-splitsing sla je rechtsaf en je ziet al een mooie afwisseling tussen bomen, struiken en open gebied. Op en tussen de brandnetels kom je allerlei dieren tegen zoals slakken en zevenstippelig lieveheersbeestje.
De Groote Molenbeek steek je over en je slaat vervolgens linksaf.
Je staat nu op een ideale plek om in het najaar en voorjaar libellen en dagvlinders te zien. Het is een mooi luw plekje waar het snel opwarmt als de zon schijnt. Soorten zoals atalanta, bont zandoogje en heidelibel kom je hier tegen (in het najaar).
Het is hier merkbaar vochtig (volop modder) en sla ook zeker even linksaf richting het uitkijkpunt. Vanaf een hoge heuvel heb je een mooi uitzicht over het stroomgebied van de Groote Molenbeek.
Terwijl je weer terug naar het wandelpad loopt kom je sporen tegen van de bever. Het zijn helaas geen verse sporen.
De route loopt verder door het bos en het is goed te merken dat de koeien hier ook over de paden lopen.
Mocht je een zoete geur ruiken terwijl je hier loopt dat is de bloeiende reuzenbalsemien. Aan de rand van het bos zie je de kerk van Sevenum in de verte liggen (3 kilometer verderop).
Ook hier heb je weer volop kans om libellen en dagvlinders te zien. Soorten zoals bruinrode heidelibel maar ook hoornaars en wespen.
Via een klaphek verlaat je het gebied en de route gaat nu verder over een breed zandpad. Helaas is dit zandpad een openbare weg en in het weekeinde kom je hier dan ook volop motorcrossers tegen.
Vervolgens sla je links en verderop weer rechtsaf om via een klaphekje een groot open gebied te betreden.
In dit open gebied kom je de grote parasolzwam tegen maar ook nog allerlei bloeiende planten zoals vlasbek, duizendblad en nog vele andere soorten.
Met wat geluk kom je ook nog vlinders tegens zoals de kleine vuurvlinder en kijk ook goed omhoog want misschien zie je wel een biddende torenvalk!
Vervolgens verlaat je het open gebied weer en via een brede zandweg loop je richting de Reulsberg. Je loopt hier het bos in en vrij snel kom je bij een klein stuifzandgebied.
Na het kleine stuifzandgebied loop je door het bos en je komt van alles tegen qua paddenstoelen. Soorten zoals zwavelkopjes, gele trilzwam, schorszwam, schorsmycena en nog veel meer!
Bij een brede zandweg sla je linksaf en je blijft deze zandweg volgen tot aan de Hamweg.
Op de Hamweg sla je linksaf en vervolgens weer rechtsaf. Ook hier heb je weer kans om vlinders te zien zoals het koolwitje.
Je loopt aan de rand van een bos en wat ruig gebied om vervolgens de Groote Molenbeek over te steken. Sla vervolgens linksaf en je loopt weer over de oever van de beek.
Dit is wel een van de mooiste stukjes van de wandeling! As je goed kijkt zie je in het water een soort van olielaagje liggen. Dat is een teken dat er kwelwater zit. Het olielaagje (wat geen olielaagje is) wordt gevormd door bacteriën die ijzer omzetten in ijzeroxide.
Ook hier kom je weer volop koeienvlaaien tegen maar als je goed kijkt zul je allerlei kleine oranje schijfjes zien liggen. De oranje schijfjes zijn oranje mestzwammetjes.
Wanneer je de beek verlaat kom je op de struiken van alles tegen zoals schorsvlieg, slakken, wespen op zoek naar honingdauw van luizen en nog veel meer. Maar natuurlijk ook dagvlinders zoals het bont zandoogje.
In de verte zie je nu weer de parkeerplaats liggen en je loopt een klein stuk over hetzelfde pad als de heenweg om bij de parkeerplaats uit te komen.
Ook al is de route maar 4 kilometer lang je komt zelfs in oktober ogen tekort!
Zeker een mooie route voor het voorjaar, zomer én najaar!