In de buurt van de Safaripark Beekse Bergen kun je een mooie wandeling maken over de Kerkeindse Heide. Het gebied ligt tussen het Wilhelminakanaal en de snelwegen A65 en A58.


Download GPX track - Kerkeindse Heide

Vanaf een kleine parkeerplaats aan de Pijnendijk kun je een 7 kilometer lange wandeling maken.

IMG_0534

Je loopt eerst door het bos waarbij je al allerlei paddenstoelen tegenkomt zoals kastanjeboleet, muienstaartzwam en geel hoorntje.

IMG_0531IMG_0539IMG_0542

Vervolgens loop je aan de rand van het bos en als je goed kijkt zie je in de verte de trappistenabdij Koningshoeven liggen. Deze abdij is ook bekend vanwege het bier La Trappe.

IMG_0540IMG_0544

Je blijft het pad volgen tot je bij het Wilhelminakanaal komt.

IMG_0546IMG_0557

Aan de overkant van het kanaal kun je het vakantiepark Beekse Bergen zien liggen. Jammer genoeg zie je vanaf hier geen wilde dieren rondlopen!

IMG_0559IMG_0563IMG_0567

Wanneer je over het fietspad loopt kun je mooi over het kanaal kijken en zie je allerlei vogels zoals ganzen en futen.

Vervolgens verlaat je het kanaal weer en loop je aan de rand van het bos en een akker terug het bos in.

IMG_0570IMG_0572IMG_0573

Wanneer de zon even tevoorschijn komt heb je zelfs in november kans om de bruinrode heidelibel te zien vliegen!

IMG_0575

Je moet er goed voor omhoog kijken naar kale takjes, maar als ze opvliegen zullen ze vaak ook weer op hetzelfde takje gaan zitten.

Helaas kom je soms ook minder fraaie taferelen tegen wanneer je aan het wandelen bent. Zo lag er op het pad een konijn die waarschijnlijk gepakt is door een vos. Mogelijk is de vos verstoord en heeft het konijn laten liggen. Maar dit geeft vogels en insecten weer de kans om er ook van te eten.

IMG_0592

Je komt nu steeds dichter bij de Pijnendijk in de buurt en je ziet hier steeds meer heidestruiken staan en ook hier heb je weer kans om de bruinrode heidelibel te zien.

IMG_0602

Op de Pijnendijk sla je rechtsaf en vervolgens weer linksaf. Je blijft dit pad volgen tot je in de buurt van het tankstation komt.

Onderweg kom je weer allerlei paddenstoelen tegen zoals vliegenzwam en heksenboleet.

IMG_0607IMG_0610IMG_0612

In het engszins hobbelige pad kom je in de kuilen het redelijk zeldzame plantje grondster tegen. Als je goed kijkt zul je begrijpen waarom het zo genoemd wordt.

IMG_0613IMG_0614

Al snel wordt duidelijk dat hier een grote brand is geweest. Bomen zijn zwart geblakerd en vooral de naaldbomen lijken hard getroffen te zijn.

IMG_20201102_135331IMG_20201102_135504

In april van dit jaar is er namelijk een grote brand geweest waarbij zelfs een speciaal team uit Overijssel heeft moeten helpen met het blussen van de brand!

Maar ook een brand geeft weer nieuwe kansen aan bijvoorbeeld insecten. De sterk verzwakte of dode bomen bieden een ideale plek voor kevers om holletjes te maken. Spechten kunnen weer holletjes maken in de bomen en insecten eten die op de dode bomen afkomen.

Na dit zwart geblakerde bos kom je bij een groot heideveld uit. Je loopt hier een mooie ronde over het veld.

IMG_0617

Ook midden op de heide kom je paddenstoelen tegen zoals de franjezwam en plooivoetstuifzwam.

IMG_0618IMG_0620

Als je goed kijkt zie je ook gaatjes in de grond met een hoopje zand. De mestkevers zijn druk bezig om keutels van bijvoorbeeld konijnen in de grond te stoppen en er eitjes bij te leggen.

Na ruim zeven kilometer gewandeld te hebben kom je weer bij de parkeerplaats uit.

Een mooie gevarieerde route waarbij je bos en heide ziet en qua paddenstoelen en vogels valt er ook van alles te zien en te horen!