Over het algemeen teken ik de wandelroutes zelf die op deze website geplaatst worden. Maar het is ook erg leuk om een route te mogen controleren die routemaker Rob Wolfs heeft bedacht. Rob maakt namelijk Trage Tochten waarbij de route voor minimaal 70% (maar meestal 90% of meer) over onverharde paden loopt. Een concept dat me erg aanspreekt aangezien de routes die ik zelf teken zoveel mogelijk over onverharde wegen en paden lopen.
Via Facebook kwam er een oproep voorbij om een route te controleren en in mijn geval wilde ik de route Landgoed Baest controleren.
Na de route gelopen en op sommige punten aangepast te hebben is er een route ontstaan van ruim 15 kilometer lang (90% onverhard). De route kun je op twee plekken starten (Parkeerplaats Kapel van de Heilige Eik en parkeerplaats Landgoed Baest) en het is zelfs mogelijk om de route op te splitsen in een route van 5 kilometer en 8 kilometer.
Download GPX track - Trage Tocht Landgoed Baest
Download GPX track - Trage Tocht Landgoed Baest (noordelijke route)
Download GPX track - Trage Tocht Landgoed Baest (zuidelijke route)
Vanaf de parkeerplaats loop je over de Doctor Jan van de Mortellaan richting een soort van eendjesvijver. Met wat geluk zie je hier ook een ijsvogel zitten of vliegen!
Bij de zogenaamde eendjesvijver heb je ook meteen een mooi uitzicht op de Groote Beerze.
Je blijft nu het pad volgen door het bos en je steekt via een bruggetje de Groote Beerze over.
De route slaat nu rechtsaf en vervolgens weer linksaf. Hier is de Groote Beerze namelijk verlegd en zodoende is het oorspronkelijke wandelpad niet meer beschikbaar. Je loopt over een nieuw pad en als de zon schijnt heb je zelfs in november kans om de bruinrode heidelibel te zien.
De Groote Beerze ziet er nog erg steriel uit, maar over een jaar zul je merken dat de grond begroeid is geraakt en mogelijk heeft het water dan ook al wat zand meegenomen van de rechte oevers.
De route loopt nu richting het Omleidingskanaal en je krijgt de Groote Beerze nog een paar keer te zien.
Bij het Omleidingskanaal sla je linksaf en je steekt even later het kanaal over om vervolgens over de oever van het kanaal te lopen.
Ter hoogte van de Baesterdijk sla je linksaf en steek je het kanaal weer over. Je blijft nu deze weg volgen tot je recht een zandpad ziet liggen.
Terwijl je over het zandpad loopt hoor en zie je van alles zoals de bruinrode heidelibellen maar ook goudhaantjes.
Je steekt vervolgens een zandpad schuin over om de route parallel aan de Kleine Beerze te volgen.
Jammer genoeg staat er vrijwel geen water in de beek. Wanneer er wel volop water in de beek staat in combinatie met de vele beukenbomen lijkt het een beetje op de Ardennen.
Door de vele bladeren die op de grond liggen is het soms even zoeken waar het wandelpad ligt. Af en toe kom je een beetje water tegen in de beek en vervolgens steek je de Kleine Beerze over.
De statige beukenlanen zijn erg fraai nu de bladeren verkleuren.
De route blijft de Kleine Beerze volgen tot je bij een bruggetje komt. Je steekt hier de Kleine Beerze over en loopt verder door het bos. Sommige beukenbomen zijn ingepakt met een soort van verband. Enkele jaren geleden zijn er bomen gekapt en beukenbomen kunnen slecht tegen direct zonlicht op de stam. Om de stam te beschermen zijn de beukenbomen ingewikkeld in een soort van verband. De beukenbomen maken extra takken om zo wat meer schaduw te creëren om de stam te beschermen.
Een voordeel van zoveel beukenbomen is dat je grote kans hebt om de gallen van de beukengalmug te zien zitten op de bladeren.
Via het bos loop je nu richting het Omleidingskanaal. Je passeert diverse statige beukenlanen en komt allerlei paddenstoelen tegen zoals de kastanjeboleet. De kastanjeboleet kun je heel makkelijk herkennen. Druk voorzichtig tegen de onderkant van de paddenstoel en je ziet binnen enkele seconden een blauwe plek verschijnen.
Je slaat linksaf en kijk vooral ook zeker even naar rechts. In de verte zie je de woningen op het landgoed liggen.
Een van de beukenbomen die je nu ziet staan is aan het afsterven. Allerlei paddenstoelen krijgen op deze stervende boom een kans zoals de fraaie porseleinzwam.
Je steekt nu het Omleidingskanaal over en sla vervolgens linksaf. Je blijft het Omleidingskanaal volgen tot het einde van het pad. Loop nu richting de weg en de brug over het Wilhelminakanaal.
Nadat je het Wilhelminakanaal bent overgestoken sla je rechtsaf om vervolgens linksaf te slaan en het pad langs een smalle beek te volgen.
Na deze beek steek je de weg over om vervolgens een mooi slingerend pad te volgen door het bos vol met adelaarsvarens.
In de verte zie je de Kapel van de Heilige Eik al liggen en je komt nu allerlei beelden tegen in een zogenaamd processiepark.
Ook hier kom je weer paddenstoelen tegen zoals de vliegenzwam en kleverig koraalzwammetje.
Na een klein stuk over de weg gelopen te hebben vervolg je de route door het bos in te lopen. Al vrij snel zie je hier de Beerze stromen.
De route blijft de Beerze volgen en soms loop je letterlijk op het randje van de oevers langs de Beerze.
Op zonnige dagen zie je hier kleine nachtvlinders vliegen. Het zijn de herfstkortvleugelmotten, een soort die in het najaar vliegt.
Als je goed oplet kom je zelfs kabouters tegen op dit wandelpad!
Je verlaat het bos en je ziet in de verte een mooie brug. Deze brug beweegt lekker op en neer wanneer je over deze brug wandelt.
Links en rechts zie je nu allerlei weilanden liggen. In het voorjaar zul je hier volop pinksterbloemen zien staan, maar nu is het voornamelijk gras.
Uiteindelijk kom je bij een brede zandweg en hier sla je linksaf. De bomen staan hier in zogenaamde rabatten. Door greppels te graven in een vrij vochtig of zelfs nat gebied is het toch mogelijk om bomen te planten die liever niet in het water staan. Door de vele greppels en het zand dat uit de greppels komt te gebruiken als verhoging tussen de greppels creëer je de mogelijkheid om een ‘droog’ bos aan te leggen.
Je slaat weer linksaf en je loopt verder door het bos. Als je goed kijkt kom je hier stinkend nieskruid tegen. Het is familie van de kerstroos die veel mensen in de tuin hebben staan.
Het pad slaat linksaf en je hebt hier een mooi uitzicht over het pad! Jammer genoeg zijn veel paddenstoelen alweer over hun hoogtepunt heen. Wat rest is hoopje halfvergane paddenstoelen.
Uiteindelijk kom je weer bij de Beerze uit en je slaat bij het bruggetje rechtsaf. In de bocht van de Beerze heb je een erg fraai uitzicht! Jammer dat hier geen bankje staat want dit zou een erg mooi punt zijn om even te zitten en te genieten van het het uitzicht én de rust!
Na dit fraai punt steek je de Beerze over om richting de Kapel van de Heilige Eik te lopen.
Na de kapel steek je een bruggetje over en je loopt weer verder langs de Beerze richting het Wilhelminakanaal.
Net voor Kanaaldijk-Noord sla je linksaf en je loopt aan de rand van een groot weiland met populieren. Wanneer je hier even stil gaat staan zul je de typische geur van de populieren snel ruiken.
Het grote weiland is ook ideaal om een buizerd te spotten. Maar op de brandnetels aan de rand van het pad kom je ook van alles tegen zoals een oorwurm.
Bij het Wilhelminakanaal was een hoop getik te horen. De grote bonte specht was druk op zoek naar voedsel in de bomen.
Je loopt nu over de Kanaaldijk-Noord en steekt het Wilhelminakanaal over.
De route volgt nu de Groenewoudsedijk en al vrij snel kun je rechts afslaan om weer parallel aan het Omleidingskanaal te lopen.
Je steekt het Omleidingskanaal weer over en loopt over de statige beukenlaan en slaat vervolgens rechtsaf.
In het bos kom je van alles tegen zoals de paarse knoopzwam op de vele stammen van de omgezaagde bomen. Maar ook de varen met de naam dubbelloof.
In de verte zie je het Omleidingskanaal liggen en tussen de bomen en struiken zie je de Beerze stromen.
De route slingert nu met erg fraaie beukenlanen door het bos!
De route slaat rechtsaf en je steekt de Jonkheer de la Courtweg over om verder door het bos te lopen. Sla vervolgens linksaf en loop verder over dit groene pad.
Waar er onder de vele beukenbomen vrijwel niets groeit en bloeit kom je hier volop leven tegen! Putters die op zoek zijn naar zaadjes en citroenvlinders die genieten van de warme najaarszon!
Aan het einde van dit groene pad sla je linksaf en je ziet de toegangsborden van het landgoed staan.
Je blijft nu de weg volgen tot aan de parkeerplaats en na meer dan 15 kilometer gelopen te hebben blijkt maar weer dat er erg veel te zien is onderweg! Ook al is het november je komt nog van alles tegen zoals dagvlinders, libellen en allerlei vogels. Deze route is op z’n mooist wanneer de beuken frisgroene bladeren krijgen in het voorjaar en in het najaar wanneer de bladeren verkleuren. Maar in de zomer en winter is het natuurlijk ook erg fraai!