In het noordoosten van Brabant liggen diverse natuurgebieden, een van die natuurgebieden is de Stippelberg. De Stippelberg is bij veel mensen bekend maar ten noorden liggen twee mooie gebieden, Beestenveld en Klotterpeel, die maar weinig mensen kennen.
Wanneer je de gele, rode en paarse wandelroutes die door Staatsbosbeheer zijn uitgezet combineert kom je op een totale afstand van ruim 8 kilometer! De route loopt door voormalige productiebossen voor de mijnen, statige lanen en langs een gebied waar in de 14e eeuw turf gestoken werd.
Download GPX track - Beestenveld en Klotterpeel (gele, rode en paarse route)
Vanaf de parkeerplaats aan de N277 loop je zo het bos in.
Meteen valt op dat het een erg gemengd bos is met allerlei naaldbomen zoals grove den en spar maar ook loofbomen zoals zomereik, beuk en Amerikaanse eik.
Dat het een vochtig gebied is wordt vrij snel duidelijk aan de vele beekjes die je onderweg tegenkomt waar nu volop water in staat! Door het vele water in het bos groeien er ook volop mossen die nu mooie groene tapijten vormen onder de bomen.
Naast diverse soorten mossen kom je ook paddenstoelen tegen zoals de waaierkorstzwam. Aan de rand van de vele beekjes en greppels groeien varens zoals dubbelloof.
Na ongeveer anderhalve kilometer kom je bij de Peelse Loop uit. Dit is een gekanaliseerde beek die 17 kilometer lang is en van het Defensiekanaal naar de Aa stroomt.
De wandelroute slingert verder door het bos en wanneer je naar boven kijkt voel je je opeens heel klein worden. Metershoge sparren lijken de hemel bijna te raken.
Je loopt nu over een pad met allerlei coniferen om vervolgens bij een overblijfsel aan te komen wat ooit het Koordekanaal was.
Hoor je volop gepiep in de bomen kijk dan goed omhoog want de kans is groot dat je goudhaantjes ziet zitten.
Het goudhaantje is het kleinste vogeltje van Europa met een lengte van maar 8,5 cm! Daarnaast weegt het goudhaantje net zoveel als 1 velletje A4-papier. Bij de lariksen heb erg grote kans om goudhaantjes aan te treffen.
Je passeert de parkeerplaats en steekt de Kruisberglaan over richting Klotterpeel. Je volgt nu de paarse route en je loopt een rondje in dit gebied.
Vrij snel vang je een glimp op van het ven op Klotterpeel en als je goed rondkijkt kom je ook de mijn tegen van de gewone spinselbladwesp op de grove den.
Dat dit gebied in trek is bij ganzen blijkt wel uit het luid gegak van ganzen die over komen vliegen in een V-formatie.
Halverwege de route loop je over een stukje heide en vanaf het bankje heb je een mooi uitzicht over het gebied.
Ook al is het hartje winter als je goed kijkt heb je kans om het zevenstippelig lieveheersbeestje te zien zitten op de grove den.
De winter is de trektijd van de houtduiven en dat was hier ook duidelijk te zien! Tientallen (ongeveer 90 stuks) houtduiven die opvlogen en vervolgens weer neerstreken in een boom.
Ter hoogte van een restant van het Koordekanaal kun je de kokers zien zitten van de gewone ruskokermot.
De runderen in het gebied waren niet te zien maar de sporen wel. Op een hoop mest waren al volop oranje mestzwammetjes aan het groeien.
Je verlaat de Klotterpeel weer en steekt de weg weer over om de route op het Beestenveld te vervolgen.
Dat een omvallende boom grote impact heeft blijkt wel als je naar de wortels kijkt die volop grond mee genomen hebben.
Het kan plaatselijk erg nat zijn en goede schoenen of laarzen zijn geen overbodige luxe!
Je volgt de Peelse Loop en het water van deze beek is kraakhelder. Je kan de zandige bodem erg goed zien!
Door een afwisseling van loof- en naaldbos loop je weer richting de parkeerplaats.
Het is bijzonder om te zien dat er zoveel water in een bos te vinden is. Op de ‘droge zandgronden’ tref je normaal gesproken kurkdroge bossen aan.
Het rondje Klotterpeel is een mooi extraatje op deze route waarbij je een mooie afwisselende route krijgt van bos, beken, kanalen, vennen en heide!