Vanaf Natuurpoort Nederheide starten 2 wandelingen over de Nederheide; paarse route van ruim 8 kilometer en een oranje route van 4 kilometer lang. Vanaf de parkeerplaats loop je vrij snel het bos in en met nog volop sneeuw is het net een sprookjeswereld.


Download GPX track - Nederheide (paarse route)

De route loopt met de klok mee maar als je de route in tegengestelde richting loopt heb je na 5 kilometer een bankje staan met mooi uitzicht over een heideveld.

IMG_2315IMG_2316

Al vrij snel kwam ik twee reeën tegen die op hun gemak stonden te eten. Het was erg bijzonder om ze zo rustig te zien. Na ruim 10 minuten liepen ze weer op hun gemak verder op zoek naar eten.

IMG_2332IMG_2362

Echt brede paden kom je tijdens deze wandeling niet tegen. Alleen op het stuk dat aan de rand van de Stippelberg ligt, maar verder zijn het slingerende paden door het bos of open stukken met wat heide of pijpenstrootje.

IMG_2365IMG_2367

De eikenprocessierups kom je hier ook tegen, al zijn die ’s winters niet actief. De restanten van afgelopen jaar kom je tegen en soms op andere bomen dan de zomereik. In dit geval hebben de processierupsen op de Amerikaanse eik gezeten.

IMG_2373

Terwijl je slingerend door het bos loopt zie je volop paadjes die haaks op de wandelpaden liggen. Deze paden zijn zogenaamde wildwissels en worden gebruikt door dieren zoals vossen en reeën. Met de sneeuw zijn deze wildwissels extra goed te zien.

IMG_2378IMG_2386

Terwijl je dichterbij de Stippelberg komt des te breder worden de paden. De zonneharpen zorgden ervoor dat het een genot was om juist over deze brede paden te wandelen!

IMG_2383IMG_2395

Je ziet nu aan de rechterkant van het wandelpad bordjes staan van de Stippelberg en je blijft dit brede pad ongeveer anderhalve kilometer volgen.

IMG_2396IMG_2403

Door de zon en de smeltende sneeuw was het een genot om hier te lopen. Je krijgt allerlei zonneharpen te zien maar ook dampende bomen. Ook al is het januari maar de zon is toch behoorlijk krachtig waarbij vochtige bomen volop staan te dampen van de zonnestralen.

IMG_2450

Halverwege het pad kom je een jeneverbes tegen. De bessen van dit soort struiken worden gebruikt voor de jeneverdrank.

IMG_2410IMG_2413

Naast de jeneverbes kom je op dit pad ook volop de zwarte den tegen. Deze naaldboom heeft lange naalden en erg grote dennenappels.

IMG_2397IMG_2398IMG_2399

Kijk ook goed naar de grond want je komt van alles tegen zoals sporen van reeën en waarschijnlijk van een vos.

IMG_2463IMG_2464

Uiteindelijk sla je linksaf en je loopt over een pad die alleen toegankelijk is voor wandelaars! Het is weer een erg fijn slingerend pad door de bossen met volop zonneharpen als de zon schijnt!

IMG_2467IMG_2470

Je passeert kleine open stukken in het bos en vervolgens kom je na ongeveer 5 kilometen gelopen te hebben bij een wandelbankje uit. Vanaf het bankje heb je uitzicht over een mooi klein heideveld.

IMG_2486IMG_2489

Je hoort en ziet hier en tijdens de rest van de wandeling volop vogels zoals de boomklever, goudhaantje en allerlei soorten mezen. Maar je hebt ook kans om de zwarte specht te horen én te zien!

IMG_2438IMG_2510

Kijk ook eens naar de kleine dennenboompjes. Je hebt kans om de harsbuilmot te zien, niet de mot of de rups maar de mijn (hierin leeft de larve) van deze vlinder.

IMG_2519

Je vangt nu soms een glimp op van de Bakelse Plassen. En even later sta je aan de rand van het bos en kijk je uit over het water en de heide op de oevers van het water. In de Bakelse Plassen wordt zand gewonnen voor de bouw.

IMG_2536IMG_2540IMG_2541

Na de Bakelse Plassen loop je weer verder door het bos en je passeert restaurant Nederheide.

IMG_2546

Uiteindelijk kom je na ruim 8 kilometer gelopen te hebben weer bij de parkeerplaats uit.

Deze wandeling heeft me positief verrast vooral door de mooie slingerende paden door het bos die alleen voor wandelaars toegankelijk zijn! Daarnaast is het een mooie afwisselende route met bos, open plekken in het bos, heide en een mooi uitzicht over de Bakelse Plassen.