Waar kun je het beste op zoek gaan naar sporen van de bever? Veel mensen zullen dan denken aan de Biesbosch of de Millingerwaard (in de buurt van Nijmegen) maar tegenwoordig kun je op heel veel plekken sporen van de bever vinden. Een van die plekken is de Groote Molenbeek in Sevenum.

Sinds enkele jaren kun je hier volop sporen vinden van de bever. Maar om de bever te zien zul je erg veel geluk moeten hebben!

IMG_2767

Net zoals in veel rivieren en beken staat ook het water in de Groote Molenbeek erg hoog. Door de dammen in de beek die de bever heeft gemaakt valt het hoge water extra goed op.

IMG_2803IMG_2806

De bever maakt dammen in de beek om zo het water hoog te houden. Bevers willen namelijk dat het water minimaal een halve meter diep is.

IMG_2809

Met allerlei takken maken ze een waterdichte dam waardoor het water zal stijgen. Door het hoge water in de beek stroomt er zoveel water door de beek dat het water allerlei wegen zoekt om toch door te kunnen stromen naar de beek. Je krijgt hierdoor allemaal geultjes en kleine watervallen.

IMG_2808IMG_2814

Naast een dam kom je ook andere sporen tegen zoals een oversteekplaats van de bever waarbij je duidelijk kunt zien waar de bever met z’n grote staart over de grond sleept. Als je goed kijkt kun je hier ook de afdrukken van z’n poten zien staan.

IMG_2769IMG_2774

IMG_2770IMG_2771

Aan de overkant van de Groote Molenbeek kom je nu volop knaagsporen tegen. Aan de knaagsporen is duidelijk te zien dat de bever flinke snijtanden moet hebben om grote houtspaanders te ‘maken’.

IMG_2763IMG_2764IMG_2765

Terwijl je door het gebied loopt wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van bevers in het gebied. Op een bepaald stuk is het wandelpad (aan de andere zijde van de prikkeldraad) geheel verdwenen onder water.

IMG_2801